Tekerlekli vinç ‘iş makinesi’ sayılmadı, yüzde 4 ÖTV geldi
Bakanlığın yeni uygulamasıyla teleskopik mobil vinçler artık iş makinesi değil, trafik aracı sayılıyor. Uygulama, mobil vinç ithalatı yapan firmalara yüklü bir ek maliyet getirdi. İthalatçı vinçler için yüzde 4 ÖTV ödeyecek
Aysel YÜCEL
İSTANBUL - Mobil vinç ithalatı yapan firmalar ÖTV şokuyla sarsıldı. 6 ay öncesine kadar ithal ettikleri tekerlekli mobil vinçler için ÖTV ödemeyen vinç işletmecileri, artık 2. el dahil bu tipteki tüm araçlar için yüzde 4 ÖTV ödemek zorunda. 2 milyon euroluk bir vinç ithal eden firma artık 80 bin euro da ÖTV ödemek zorunda. Vinç İşletmecileri Derneği (VİNÇDER) Başkanı Ramazan Midilli, “Uygulama 6 ay önce başladı. Firmalarda maliyet hesabı allak bullak oldu” dedi. Hareket Proje Taşımacılığı Genel Müdürü Engin Kuzucu da tekerlekli mobil vinçlere getirilen ÖTV uygulamasının firmalar için ciddi ek maliyet getirdiğini ve uygulamayı doğru bulmadığını dile getirdi.
İş makinesi sayılmıyorlar
Teleskopik mobil vinç olarak adlandırılan bu araçlar, daha önce iş makinesi sayıldığı için ruhsatını ticaret odalarından alıyordu. Yeni uygulamada ise trafiğe Karayolları’ndan alınan özel izin belgeleri ile çıkabiliyor. Böylece lastik tekerlekli mobil vinçler, taşıt aracı olarak kabul edildi, ruhsat işlemlerinin trafik şubede yapılması zorunlu hale geldi.
ÖTV’den KDV alınıyor
VİNÇDER Başkanı Ramazan Midilli, uygulamanın yaklaşık 6 ay önce başlatıldığını ve bunun firmaları sıkıntıya soktuğunu dile getirdi. Bu tip tekerlekli mobil vinçlerin artık iş makinesi değil, kamyon gibi bir trafik aracı sayıldığını ifade eden Midilli, “Bir anda başlatılan ÖTV uygulaması firmaları allak bullak etti. Bizim için zor bir durum” dedi.
ÖTV’nin sadece sıfır araçlardan değil 2. el vinçlerden de alındığını belirten Ramazan Midilli, otomotivde olduğu gibi vinçlerden de ÖTV üzerinden bir de KDV hesaplanarak verginin vergisi alındığına dikkat çekti. Midilli, “Bu vinçleri ithal edenler mal bedelinin yüzde 4’ü tutarında ÖTV ödemek zorunda. Firmalar yüzde 4 ÖTV tutarı üzerinden yüzde 18 de KDV ödeyecek. Uygulama yerli üretimi desteklemek amacıyla yapılmış olamaz çünkü bu tip vinçlerin Türkiye’de üretimi yok” yorumunu yaptı. Bu uygulamaya göre 2 milyon euroluk bir vinç ithalatında 80 bin euro ÖTV, bunun yüzde 18’i oranında KDV (14 bin 400 euro) olmak üzere toplamda 94 bin 400 euro ödenmesi gerekiyor. Bu da TL olarak 260 bin liraya denk düşüyor.
“38 bin euro ödedim”
Midilli, “Yüzde 4 az bir oran gibi görünüyor ama bu tip vinçlerin fiyatı çok yüksek. Bu nedenle firmaya bir anda gelen ek maliyet de yüksek. Geçtiğimiz günlerde 700 bin euroluk 2. el bir mobil vinç için 28 bin euro ÖTV ödedim. Artı bir de 28 bin euronun yüzde 18 KDV’sini alıyor. Bana maliyeti 38 bin euro oldu” dedi.
Teleskopik mobil vinç olarak adlandırılan bu araçların sıfırlarının 2 milyon euroya kadar çıkabildiğine dikkat çeken Midilli, Türkiye’de bu tür pahalı ve büyük mobil vinçleri ithal edebilen 50’ye yakın firma olduğunu söyledi. Bu yıl Türkiye’nin en büyük vinç firmalarından birinin bu tipte 12 vinç birden aldığını belirten Midilli, “Türkiye’de 2. el ithalatını da sayarsak yıllık 300’e yakın mobil vinç ithalatı yapılıyor” açıklamasını yaptı.
Türkiye’nin önde gelen taşımacılık şirketlerinden Hareket Proje Taşımacılığı da HES ve RES projeleri için çok sayıda tekerlekli mobil vinç ithalatı yapıyor. Hareket Proje Taşımacılığı Genel Müdürü Engin Kuzucu da tekerlekli mobil vinçlere getirilen ÖTV uygulamasının firmalar için ciddi bir ek maliyet getirdiğini dile getirdi. Uygulamayı doğru bulmadığını vurgulayan Kuzucu, şu açıklamayı yaptı: “Bundan 6 ay öncesine kadar bu tekerlekli mobil vinçler için ÖTV ödemiyorduk. Şimdi ise mal bedelinin yüzde 4’ü kadar ÖTV ödüyoruz. Bize göre doğru bir uygulama değil. Bunlar yük taşımaya mahsus araçlar değil. İş makinesine de ÖTV uygulanmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Firmaların maliyet yükü çok arttı.”