Tayvanlı devler Türkiye’de fabrika kuracak
Teknolojinin anavatanı olarak bilinen Tayvan, Türkiye pazarındaki yatırımlarını büyütmeye karar verdi. Bu kapsamda çalışmalara başlayan teknoloji devleri 3 yıl içerisinde fabrika kurmayı hedefliyor.
Emre ESER
İSTANBUL - Dünyada ‘Teknoloji Adası’ olarak anılan Tayvan, Türkiye’de atağa hazırlanıyor. Acer, Asus, HTC, Zyxel, FSP ve Gigabyte gibi dünya devi firmalara sahip olan ülke, bu markalardan birkaç tanesi için Türkiye’de fabrika kurmayı hedefliyor. 3 yıl içinde ilk fabrikanın faaliyete geçirilmesi planlanıyor.
Tayvan Büyükelçisi Yaser Cheng ve Tayvan Dış Ticaret Geliştirme Merkezi (TAIRA) Türkiye Direktörü Suna Chen, bu yıl Türkiye’de ikincisi düzenlenen Tayvan Excellence Gaming Cup etkinliğinde DÜNYA’ya özel açıklamalarda bulundu. Türkiye pazarını oldukça önemsediklerini ve Tayvanlı firmaların yakın zamanda buradaki yatırımlarını daha da artıracağını belirten Cheng, Türkiye’daki teknokentlerin Tayvanlı firmalar tarafından mercek altına alındığını ve büyük firmaların bu teknokentlerden birinde yatırım yapmaya karar verdiğini söyledi.
İlk adım FSP’den gelecek
TAIRA Türkiye Direktörü Chen ise, Tayvanlı teknoloji firmalarının 3 yıl içerisinde Türkiye’de fabrika kuracağını ve çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Bu alanda ise ilk adımın güç kaynağı alanında faaliyet gösteren FSP firmasından beklediğini aktardı. Chen şöyle devam etti: “Ülke olarak özellikle Ar-Ge konusunda teşviklerimiz var. Biz bunu uluslararası alana taşımaya çalışıyoruz. Şimdi firmalarımız değişik pazarlara yönelmeye başladı. Bunlardan biri de 80 milyonluk büyük ve gelişen bir pazar olan Türkiye. Bizim teknoloji firmalarımız Türkiye’de başta e-spor dediğimiz online oyun sektöründe kullanılan teknoloji için yatırımda bulunuyor. Önümüzdeki senelerde ise büyük firmalar Türkiye’de fiili olarak yatırımda bulunacak. Bazıları fabrika açmak için çalışmalara başladı bile. Çünkü Tayvan Türkiye’yi kendisini batıya açan bir kapı olarak görmeye başladı. Jeopolitik olarak bizim için çok önemli bu pazar. Türkiye’ye 2015'te 1.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ve ağırlıklı olarak cep telefonu, bilgisayar ve aksesuarları, dijital kameralar, opto elektronik görüntüleme sistemleri sattıklarını anlatan Chen, "Türkiye bizim için yeni bir kapı oldu. Bu potansiyeli kullanmak istiyoruz. Nüfus, genç teknoloji meraklıları ve Türk girişimciler bize cesaret veriyor" dedi.
‘Türk öğrencilere burs vermek istiyoruz’
Tayvan Büyükelçisi Yaser Cheng, küçük bir ülke olduklarını ve zorunlu olarak teknolojiye yöneldiklerini ifade etti. Ülke olarak yaklaşık 40 yıl önce büyük bir adım attıklarını ve teknolojiye yatırım yapmaya karar verdiklerini ifade eden Cheng, şunları söyledi: “Elimizdeki tek kaynak olan insan kaynağı ile zorunlu olarak teknolojiye yöneldik. Sadece kendi insanımızı değil, bizimle işbirliği olan tüm uluslardan insanları bu konuda destekliyoruz. Hükümet ve şirketler bu alanda çok iyi burslar veriyor. Türkiye ile devlet düzeyinde karşılıklı anlaşmamız var. Biz Türkiye’ye daha çok Tayvan vatandaşının gelmesini buradaki yatırımları görmesini istiyoruz. Ayrıca Türk öğrencilerine devlet olarak burs veriyoruz. Türk öğrencilerin sadece ofisimizi ziyaret etmesi yeterli. Onlara gereken her türlü kolaylığı sağlıyoruz.”
e-spor milyar dolarlık sektör oluyor
Tayvan, Türkiye’de son dönemde e-spor sektörüne ağırlık veriyor. Bu kapsamda önümüzdeki hafta Türkiye’de ikincisi gerçekleştirilecek olan ve online oyun meraklılarının takip edeceği Tayvan Excellence Gaming Cup etkinliği için Acer, ADATA, Asus, FSP, Gigabyte, HTC, InWin, Msı, Thermalteke, Transcend ve Zyzel gibi 11 Tayvanlı teknoloji firması sponsor oldu. 2016 yılında 465 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşan sektörün 2 yıl içerisinde 1 milyar doları görmesi bekleniyor.