Tarım ve gıdada ihracata üç engel
AB, ABD ve Sudan'ın aldığı kararlar tarım ve gıda ürünleri ihracatını olumsuz etkileyecek. Ekonomi Bakanlığı konuyla ilgili ihracatçı birliklerine uyarıda bulunarak gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
Ali Ekber YILDIRIM
Tarım ve gıda ürünleri ihracatı her geçen gün zorlaşıyor. Yaşanan yoğun rekabet, ülkelerin kendi üreticisini korumaya yönelik önlemleri tarım ve gıda ürünleri ihraç edenleri her gün yeni uygulamalarla karşı karşıya bırakıyor. Son olarak AB, ABD ve Sudan'ın aldığı kararlar tarım ve gıda ürünleri ihracatını olumsuz etkileyecek nitelikte.
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden ilgili ihracatçı birliklerine gönderilen yazıda, 540 / 2011 sayılı AB Yönetmeliği uyarınca başta üzüm olmak üzere kayısı, limon, kiraz, çilek, domates, biber, patlıcan ve hıyar gibi çok sayıda üründe ruhsatlı "Iprodione” aktif maddesinin 2018 yılında dolan izin süresinin uzatılmaması kararının alındığı; bu kapsamda söz konusu mevzuat çerçevesinde tüm meyve ve sebzelerde bahse konu aktif maddede azami kalıntı limiti (MRL)'nin tespit seviyesi olan 0,01 ppm'e indirilmesinin beklendiği ifade edildi. Söz konusu yönetmeliğin incelenmesinden, üye ülkelerce geçiş süreci bitiminin, 5 Haziran 2018 tarihini geçmemek şartıyla mümkün olan en erken tarih olacak şekilde belirlenmesinin gerektiği belirtiliyor. Uygulama değişikliğinin kısa vadede AB'ye ihracatı olumsuz yönde etkilememesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde gerekli girişimlerde bulunulduğu ifade edildi.
Ekonomi Bakanlığı'nın ihracatçılara yönelik bir başka yazısında , "ABD’li yetkililerce ülkemizden yapılan kiraz suyu konsantresi ithalatının hızlı bir artış göstermesi sebebiyle yerli üreticiler tarafından bir telafi edici vergi soruşturması başlatılması için şikâyette bulunulması ihtimali bildirilmiştir" denildi.
Yazıda daha sonra şu bilgilere yer verildi:"ABD International Trade Today gazetesinde yayımlanan 14 Şubat 2018 tarihli yazıda belirtildiği üzere, Amerikalı senatörlerce sunulan bir kanun teklifi ile ABD International Trade Administration tarafından başlatılacak antidamping ve sübvansiyon soruşturmaları için küçük ve orta ölçekli yerli üreticiyi korumak amacıyla resen soruşturma başlatılmasının önünü açmak hedeflenmekte olduğu ve ayrıca söz konusu haberde ülkemizden yapılan kiraz suyu konsantresi ithalatının hızlı bir artış gösterdiği belirtilmiş olup, yapılan ithalatın yüzde 60’lık bölümünün Türkiye’den gerçekleştiğine dikkat çekilmekte olduğu da belirtilmiştir."
Sudan'dan ithalat yasağı
TİM'den ihracatçı birliklerine gönderilen yazıda ise, Sudan'da Ticaret Bakanlığı tarafından et ve et ürünleri, canlı hayvan, süt ve süt ürünleri (süt tozu ve bebek sütü hariç), meyve suları, helva, balık, meyve ve sebzeler, kakaolu mamuller (çikolata vb), makarna ve türevleri, bitkisel yağlar (ham ve rafine olmayanlar hariç), cansız süs bitkileri, bazı kumaşlar, oyuncak, evcil kuşlar, canlı çiçek ve bitkiler, şemsiye, deterjan, sünger ve temizlik bezlerinin Sudan'a ithalatının geçici süreyle yasaklandığı bildiriliyor. İthalat yasağının ne kadar süreceği belli değil.