TANAP'ın yüzde 80'i, 6 Türk firmasına emanet

TANAP ana hatları boru alım sözleşmeleri imzalandı. Yaklaşık 1800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80'ini Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Pojesi'nin (TANAP) ana hatları boru alım sözleşmeleri imzalandı.

TANAP'ın yaklaşık 1800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80'ini Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazandı.

Borusan Mannesmann-Noksel-Erciyas Konsorsiyumu, Ümran-Emek Konsorsiyumu ve Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi'nin  bulunduğu 6 yerli üretici firma, toplam kapsamın yüzde 80'ini alırken; kalan kısım ise yabancı tedarikçi Baosteel Europe firmasına verildi.

İhaleyi kazanan 6 Türk şirket ve Almanya merkezli Çinli firma ile sözleşmeler bugün imzalanırken; yapılan anlaşmalara göre boruların yaklaşık yüzde 30'u Borusan
Mannesmann-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, yaklaşık yüzde 25'i Ümran-Emek konsorsiyumu, yaklaşık yüzde 25'i Tosçelik Profil ve yüzde 20'si Baosteel Europe GmbH tarafından sağlanacak.

Sözleşmelerin toplam bedeline ilişkin bir açıklama yapılmazken; Borusan Mannesmann bu sabah KAP'ta yer alan açıklamasında, Borusan'ın dahil olduğu konsorsiyumun kazandığı çelik boru ihalesinde bedelin 420 milyon dolar olduğunu duyurdu.


 

Davutoğlu: Kapasitenin 31 milyar metreküpe çıkmasını hedefliyoruz

İmza töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “TANAP'ta imalatın yüzde 80'inin Türk firmaları tarafından gerçekleştirilecek olması, Türk sanayinin ulaştığı noktayı gösteriyor. TANAP projesi sadece enerji projesi değildir, büyük bir barış projesidir. TANAP hattında kapasitenin yıllık 31 milyar metreküpe çıkmasını hedefliyoruz. Enerji rekabetleri yerine enerji işbirlikleri kurmaya kararlıyız” diye konuştu.

 



Açıklamaya göre, söz konusu kontrat kapsamında Borusan Mannesmann'ın payına 140 milyon dolar düşerken; ortaklık payına düşen kısmın şirketin 2013 brüt satış hasılatına oranı yüzde 26.5 seviyesinde bulunuyor. Çelik boruların sevkiyatının 24 ayda tamamlanması bekleniyor.

Türkiye'nin yüzde 30 hissesinin olduğu TANAP, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye ve Yunanistan üzerinden geçerek İtalya'da son bulacak 45 milyar dolar yatırım öngörülü boru hattı projeleri bütününün Türkiye bacağını oluşturuyor.

TANAP ana hat boruları ihale süreci 14 Şubat 2014 tarihinde ön yeterlik almış bulunan yerli ve yabancı 18 firmanın davet edilmesi ile başlamış ve teklifler 14 Nisan 2014 tarihinde alınmıştı.

Yapım işleri ayrıca ihale edilecek projeden 6 milyar metreküplük ilk gazın 2018'de Türkiye girmesi, Avrupa'ya ilk gaz sevkiyatının 2019 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.

Bakan Yıldız: Kamulaştırma işlemleri başladı

Ana boru alım sözleşmeleri imza töreninde konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, TANAP kapsamında kamulaştırma işlemlerinin başladığını; projelendirme, güzargah ve ÇED süreçlerinin devam ettiğini söyledi. Tedarikin yüzde 80'ini yerli firmaların almış olmasının önemine dikkat çeken Yıldız, "Boruların güzergaha transferi için 50,000'den fazla tren ve TIR seferi yapılacak. Bu sayede başta İskenderun Limanı olmak üzere çok ciddi bir sirkülasyon başlayacak" dedi. Yıldız ayrıca, projenin hem Avrupa enerji arz güvenliği çözümünün bir parçası olacağını, hem de TANAP ve benzeri enerji projelerinin barışın katalizörü olacağını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir