Takside yeni sorun: Yuvarlama
İstanbul'da ocak ayında yürürlüğe giren indi-bindi tarifesi ile kısa mesafede yolcu almama şikayetlerinin önüne geçilirken şimdi de taksimetre açmama ve yuvarlama şikayetleri gelmeye başladı. İstanbul Taksiciler Odası'na göre 2 bin 500 taksici yeni sisteme geçmedi.
EMRE ESER / DÜNYA ONLİNE
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından yürürlüğe sokulan taksilerde indi bindi ücreti tarifesi ile kısa mesefade yolcu almama şikeyetlerinin önüne geçilmesi amaçlanmıştı.
İstanbul Taksiciler Odası'nın İBB'den aldığı bilgilere göre "İndi-Bindi" uygulamasının başladığı günden itibaren kısa mesafe şikayetleri neredeyse sıfırlanmış durumda. Ancak yeni uygulamanın getirdiği başka bir problem ortaya çıktı. Taksi müşterileri taksi şöferlerinin 8.75 olan indi-bindi ücreti yerine 10 lira istemesinden şikayet etmeye başladı.
DÜNYA'ya konuşan İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Yahya Uğur, vatandaşların yıllardır taksicilerden kısa mesafe yolcu kabul etmemesi dolayısıyla şikayetçi olduğunu ve yeni uygulama ile bu şilkayetleri sıfıra indirdiklerini belirterek şöyle devam etti:
UKOME kararı ile yürürlüğe giren bir uygulama söz konusu. Burada 2.5 kilometrelik bir indi-bindi mesafesi göz önüne alınarak fiyatlandırma yapıldı. Bu fiyatlandırmayı Büyükşehir Belediyesi yaptı. Ancak biz 8.75 liralık kısa mesafe ücretinin gerekirse minimum mesafenin de artırılması ile yükseltilmesini istedik. 9 lira veren insan için 10 lira problem olmaz. Bu konuda bir sonuç alamadık. Bu tamamen İBB'nin yuvarlama merakından oldu.
2 bin 500 taksi yeni tarifeye geçmedi
Bazı taksiciler 8.75 kuruş yerine 10 lira talep edip orada bir yuvarlama yapıyorsa bunu derhal İBB'ye veya bize bildirsinler" diyerek sözlerine devam eden Uğur, "Bu kişiler taksicilik mesleğinin adını lekeliyorlar. Bazı taksiciler uyanıklık yapıyor. Taksiciler yapılan bu tarife değişikliği ile taksimetrelerini yeniden ayarlatarak pratiği dökmesi gerekiyordu. İstanbul'daki 17 bin 395 taksiden 2 bin 500'ü ayarlama ücreti olan 200 lirayı ödememek için böyle bir sorun yaşamış olabilir. Taksimetresini ayarlatan 15 bin taksi ile böyle bir problemin yaşanacağını sanmıyorum. Ayrıca müşteri 1 kuruş dahi olsa para üstünü alır, bu onun en doğal hakkıdır" ifadelerini kullandı.
En fazla çekindiğimiz konu
Kendilerine gelen şikayetleri değerlendirip sorunları çözmeye çalıştıklarını dile getiren uğur sözlerini şöye sürdürdü:
Bu konu bizim en fazla korktuğumuz çekindiğimiz şeylerin başında geliyor. Maalesef bu eskiye dönüş demektir. Br taksici taksimetresini açmayıp sizden kafasına göre ücret talep edemez. Aynı şekilde bir müşteri de taksiciye taksimetreyi açmamasını teklif ederse bu da bir suçtur. Biz yıllardır bununla mücadele ediyoruz. Taksicilikte pazarlık usulü olmaz.
NEREYE BAŞVURULACAK ? Yaşanan sorunlarla ilgili, taksicilere ilişkin İstanbul Taksiciler Esnaf Odası bir iletişim hattı kurdu. Oda’nın 444 15 23 numaralı hattı aranabileceği gibi İBB Beyaz Masa’nın 153 numaralı hattı da aranarak şikayette bulunabilir. Şikayet başvurusu Oda’nın sitesine de elektronik olarak bu link üzerinden yapılabilecek: http://www.iteo.org.tr/oneri-ve-sikayetler