Süs bitkilerinde güçbirliği

Sakarya’da 2 kooperatif ve 1 birlikte örgütlenen süs bitkileri sektörü Sakarya Süs Bitkileri Üreticileri Birliği çatısı altında birleşti. 600 üreticiye hitap eden yeni birlik bir dizi proje ile yurtdışı pazar payını artırmak istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hasan ÇOŞKUN

SAKARYA - Evlerde ikinci bir iş veya hobi olarak başladığı süs bitkileri üretiminde 20 bin dekar ile Türkiye’nin en fazla üretim yapılan bölgesi olmayı başaran Sakarya’da üretici örgütleri güçlerini tek çatı altında birleştirdi.

Bugüne kadar Arifiye Bitki Kooperatifi, Sapanca Bitki Kooperatifi ve Sakarya Süs Bitkileri Üreticileri Birliği’nde  örgütlenen üreticiler  faaliyetlerine  artık Sakarya Süs Bitkileri Üreticileri Birliği çatısı altında devam edecek. 600’den fazla üreticinin faaliyet gösterdiği Sakarya süs bitkileri sektörü 2013 yılında ihracatını yüzde 60 artırarak 4,5 milyon dolara çıkarılmıştı.

Sakarya Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Ekici, sektörü daha güçlü bir noktaya taşımak için yeni bir birlik çatısı altında birleştiklerini belirterek, “Sektörümüz Sakarya’da hızla gelişiyor. İhracatımız da artıyor. Marka olabilmemiz ve dünya pazarlarında söz sahibi konuma ulaşabilmemiz için yeni projelere odaklandık. Sektörün yurtiçi ve yurtdışı tanıtımı ve müşteri talepleri konusunda çalışmalar yapılabilmek için bürolar kurulacak, ekipler oluşturulacak, büyükelçiliklerle irtibata geçilecek, fuarlara katılım sağlanacak” dedi.

Yeni hizmete açılan Sapanca Tanıtım ve Sergileme Fidanlığı- Dış Mekan Süs Bitkiciliği Borsası için Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ile ortak hazırladıkları projenin kabul edildiğini vurgulayan  Ekici, “Daha güçlü ve örgütlü bir yapıyla yolumuza  devam etmeyi hedefliyoruz. Dünyada mevcut türlerin yüzde 80’i Sakarya’da yetişiyor. 200’den fazla türde üretim yapıyoruz. Sakarya Ovası dünyada eşi benzeri olmayan yüksek verimli bir toprak. Bir benzeri Mısır’da Nil Nehri havzasında var. İtalya’da 5 yılda yetişen bir bitki Sakarya’da 3 yılda  yetişiyor. Bu yönüyle iç piyasa ve dünya pazarlarında rekabet şansımız yüksek. Sektörde en büyük eksikliğimiz envanter. Şu anda bazı bitkilerin üretimini yapmıyoruz.  İthal ediliyorlar. Eğer elimizde bir envanter olsaydı öncelikle ihtiyaç olan bitkileri kendimiz üretir talebe cevap verebilirdik” açıklamasını yaptı. 

Süs bitkileri OSB kuracağız
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Kösemusul, süs bitkileri sektöründe kümelenerek planlı ve sürdürülebilir büyümenin hedeflendiğini belirterek, " Süs bitkileri OSB kurmak için çalışma yürütüyoruz. Arifiye’de bu iş için ayrılan bölgenin süs bitkileri OSB olarak tescil edilmesi sektörün gelişimini daha da hızlandıracak.” diye konuştu.

Sektörde öne  çıkan talepler 
- Toprak tahlili üzerine tam donanımlı bir laboratuvar
- Süs bitkisi ihaleleri için üretici belgesi istensin.
- Yüzde 18 olan KDV oranı düşürülmeli.
- Büyük ve yeni üretim alanları açılmalı.
- Kalifiye eleman sorunu çözülsün.
- Sektörde tanıtımlar faaliyetleri artırılsın.
- Süs bitkileri doğrudan üreticiden alınsın.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir