Suriye’den yatırım geldi, yabancı firma 10’a çıktı
Kayseri Serbest Bölgesi’nde Avrupalı ve Malezyalı girişimcilerin ardından bir Suriye firmasının da ruhsat almasıyla yabancı sayısı 10’a çıktı. Bölgede istihdamın 2015 yılında 4 bin kişiye çıkarılması hedefleniyor
MAHMUT SABAH
KAYSERİ - Kayseri Serbest Bölgesi Genel Müdürü Mehmet Özkantar, Ortadoğu pazarlarına yakınlığı nedeniyle bölgeye yabancı ilgisinin giderek arttığını söyledi. Özkantar, bölgede yatırım yapan yabancı kökenli firma sayısının, bir Suriye beyaz eşya üreticisi Alsalam firmasının ruhsat almasıyla 10’a yükseldiğini belirtti, “Kayseri son yıllarda gerçekleşen yatırımlarla, cazibe merkezi haline geldi. Bu yatırımlardan serbest bölge de payına düşeni alıyor. Bölgemizde şu anda faaliyet halinde 50 firma var. Bunların 10’nunu yabancı kökenli firmalar oluşturuyor. İki yıl öncesine kadar bölgede Alman, Fransız ve Belçikalı girişimciler vardı. Sonra Hollanda Danimarka ve Malezya’dan gelenler oldu. Yabancı firma sayısı, bu yıl Suriye’den Alsalam’ın elişiyle 10’a çıktı. Alsalam bölgemizde buzdolabı üretiyor” dedi.
Mehmet Özkantar, bölgenin, başta arsa temini olmak üzere, her türlü altyapı ve ulaşım hizmetlerinde yatırımcılara önemli avantajlar sağladığını kaydederek, “Bölgenin konum alanı yaklaşık 7 milyon metrekare. Şu ana kadar 1 milyon 900 bin metrekare alanın tahsisi yapıldı. Firmaların bu arsalar üzerinde kurduğu üstyapı tesis dahil 600 bin metrekareye ulaştı. Başka bölgelerde arsa pahalı. Oralarda 30 dolara, 40 dolara satılıyor. Oysa bizde arsanın metrekare fiyatı başlangıçtan beri 8 ile 14 dolar arasında. Bölgemiz Kayseri OSB ile sınır komşusu. OSB’de de fiyatlar bizim 4 katımız. Bu avantajlar ister yerli, ister yabancı olsun yatırımcıya cazip geliyor. Bölgede tüm altyapı sorunlarından arındırıldı. Bugüne kadar iletme ruhsat alan 122 firmanın 50’si 250 milyon dolar harcayarak tesis kurdu” diye konuştu.
Ruhsat başvurularında artışlar olduğunu, başvurular arasında yabancı firmaların da yer aldığını ifade eden Özkantar, “ Bölgemizde halen Türk- Alman ortaklı Kayser Segepo şirketi oto yedek parçası üretiyor. Yedek parça üreten bir diğer Fransız firması Twiend. Bölgenin öteki yabancıları ise Türk-Alman ortaklı Semet, Belçikalı Marco Polo ve yine bir Alman firması olan MS Plastik Otomotiv ile Fransız Seuensan. Tamamı Belçika yatırımı olan Marco Polo TIR çekicileri ve dorse üretiyor. Alman MS’nin uğraş alanı ise plastik oto yedek parçaları. Hollanda ve Danimarka ile Malezya’dan da yatırımcılarımız var. Almanya’dan bir başka firma uçak parçası üretimi için, ardından da bir Suriye firması beyaz eşya üretimi için ruhsat aldı” diye konuştu.
Kayseri Serbest Bölgesi’nde, 2015 yılı dış ticaret hacminin 1 milyar dolar hedeflendiğini söyleyen Özkantar, “Son yıllarda ortalama 700 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşen ticaret hacmi, hammadde fiyatlarındaki düşüşler ve dünya pazarlarındaki ekonomik durgunluktan etkilenerek beklentinin altında gerçekleşti. İhracatta ise olumlu gelişmeler var. Örneğin 2011 yılında 178 milyon dolar olarak gerçekleşen doğrudan ihracat, Kayseri Serbest Bölgesi’nde Avrupalı ve Malezyalı girişimcilerin ardından bir Suriye firmasının da ruhsat almasıyla yabancı sayısı 10’a çıktı. Bölgede istihdamın 2015 yılında 4 bin kişiye çıkarılması hedefleniyor. Kayseri’de serbest bölgeye Suriye’den yatırım geldi yabancı firma 10’a çıktı 2012 yılında 19 milyon dolarlık artışla 197 milyon dolara, 2013’de 220 milyon dolara yükseldi. Doğrudan ihracatın bu yıl 300 milyon dolar, dış ticaret hacminin ise 800 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Bölgede üretim yapan yabancı firmalar
►Kayser Segepo-Türk- Alman ortaklı (Oto yedek p arçası)
►Twiend AŞ- Fransız, (Oto yedek parçası)
►Semet AŞ -Türk-Alman ortaklı, (Oto yedek parçası)
►Marco Polo- Belçika (TIR çekicileri ve dorse)
►Suensan AŞ-Fransız ( Oto yedek parçası)
►MS Otomotiv-Alman (Oto yedek parçası)
►Fatsel Konfeksiyon-Türk- Hollanda ortaklı ( Tekstil giyim)
►Kimotek AŞ-Türk- Danimarka ortaklı (Rüzgar enerji paneli)
►Duramine AŞ-Malezya ( Plastik boru)
►Alasam AŞ-Suriye ( Beyaz eşya)