Suriye’den parasını alamayan ihracatçı takas yöntemi istiyor
Suriye ile ticari ilişkilerin yeniden arttığını belirten Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ali Uğur Ateş, ancak Suriye’deki muhatap firmaların para veremediklerini mercimek, pamuk, nohut vermeyi teklif ettiklerini söyledi
BELMA BAĞRIK
MERSİN - İç karışıklıklara rağmen Suriye’ye yapılan ihracat artarken, ihracatçıların alacakları da çoğalıyor. Suriyeliler ise borçlarına karşılık Türk ihracatçılara mal vermek isterken, ihracatçılar da takas yönteminin gümrüklerde geçerli olmasını bekliyor. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ali Uğur Ateş, Suriye ile ticari ilişkilerin yeniden arttığını söylerken, ancak Suriye’de bazı ihracatçıların alacağının olduğunu dile getirdi. “İhracatçılarımız yaptıkları ihracatın karşılığını alamıyor” diyen Ateş, bazı ihracatçıların 6 ay, bazılarının 8 ay, bazılarının ise bir senedir borçlarını tahsil edemediğini söyledi.
"7-8 milyon dolar alacağımız birikti”
Ateş, “İhracatçılarımız 10 TIR mal gönderdiyse 5 TIR parasını alabiliyor. Sonrasında tekrar bir 7 TIR’lık mal daha gönderiyor ve bunun da ancak bir kısmını alabiliyor. Bu nedenle ihracatçılarımızın içerideki parası sürekli artıyor. Suriye’de şu an için toplamda 7-8 milyon dolarlık bir borç var” dedi. Buna karşılık Suriye’deki muhatap firmaların “para veremiyoruz ama mal verebiliriz” dediklerini ileten Ateş, mercimek, pamuk, nohut gibi ürün vermeyi teklif ettiklerini anlattı.
"Gümrük Bakanlığı takasa izin vermeli”
Ateş, ihracatçıların alacağının kalmasındansa malın alınmasının gerektiğini vurgularken, “Burada bir hak kaybı var. İhracatçılarımız alacaklarını alamadıkları için mağdur oluyor. Bu konuda Gümrük Bakanlığı’ndan ön ayak olmasını istiyoruz. Takas yöntemi ile ihracatçılarımız alacaklarını kurtarmış olur. İhracatçılar bu malı Türkiye’ye de getirilmeyebilir. Bu malı alıp Mersin İskenderun Limanı’ndan transit ile üçüncü bir ülkeye gönderebilir. Ancak Gümrük Bakanlığı şuan bunu kabul etmiyor. Ancak bu konu üzerinde çalışmalar var” şeklinde konuştu.