SON DAKİKA... Karahan'dan 'sıkı duruş' mesajı: Dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürecek
Son dakika gelişmesi... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, makroekonomik göstergelerin dezenflasyon süreciyle uyumlu ilerlediğini söyledi. Politika faizine ve enflasyona ilişkin bilgi veren Karahan, "Para politikasındaki sıkı duruşumuzu dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz" derken, iç talepte dengelenmenin yaşanacağını ifade etti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin olağan toplantısına katılarak açıklamalarda bulundu.
Karahan, reel sektörle güçlü bir iletişimlerinin bulunduğunu, toplumsal refaha en büyük katkıyı fiyat istikrarını sağlayarak sunacaklarının bilincinde olduklarını ifade etti.
Dezenflasyon sürecinin devamı ve ardından fiyat istikrarının tesis edilmesiyle öngörülebilirliğin artacağını belirten Karahan, "Böylece yatırım, üretim ve tüketim kararları daha uzun vadeli bir bakış açısı ile alınabilecek. Dezenflasyon sürecimiz devam ediyor. Makroekonomik göstergeler dezenflasyon süreciyle uyumlu ilerliyor" dedi.
Karahan, iç talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini belirterek "Enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında iyileşme eğilimi görüyoruz. Beklentilerin seyrini ve fiyatlama davranışlarını yakından izliyoruz" ifadelerini kullandı.
Para politikası mesajı
Karahan, politika faizine ilişkin, "Para politikasındaki sıkı duruşumuzu, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz" dedi.
Merkez bankası başkanı şöyle devam etti: "Her zaman vurguladığımız gibi, enflasyonun ana eğilimini yakından takip ediyoruz. Temel mal enflasyonu düşük seyrini koruyarak, ana eğilimdeki söz konusu yavaşlamayı sürüklüyor. Kira dışındaki kısımda daha belirgin olmak üzere, kademeli bir iyileşme izliyoruz. Hizmet enflasyonuna daha yakından bakacak olursak, üçüncü çeyrekteki yüksek seyir, dönemsel fiyatlama ile geçmişe endeksleme davranışı güçlü olan ve fiyat artış sınırlamalarına tabi olan kira ve eğitim öncülüğünde sürdü."
'Talep, enflasyondaki düşüşü destekliyor'
Karahan, para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmeye devam edeceğini belirterek maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını değerlendirdiklerini kaydetti.
Karahan şöyle devam etti: "Dördüncü çeyreğe ilişkin talep göstergeleri, talep koşullarının enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima ediyor. İç talepteki dengelenme sürecek. Önümüzdeki dönemde negatif düzeylerde gerçekleşecek olan çıktı açığı, dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olacak."
Karahan, KKM hesaplarına dair şu bilgiyi de verdi: "2023 Ağustos ayında 140 milyar doların üzerine çıkan KKM hesapları, kasım ayının ortasında 38 milyar dolar seviyesine geriledi. Vadesi dolan KKM hesaplarından TL’ye geçiş oranları yıl başında yüzde 10’lu seviyelerdeyken son dönemde yüzde 25’ler civarında."