Sokakta LED dönüşümü bu yıl başlıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın Türkiye'deki mevcut 6,5 milyon sokak lambasının LED armatürlerle değiştirileceğini açıklamasının ardından gözler Türk aydınlatma sektörüne çevrildi
Sokak lambalarındaki dönüşümün yerli kaynaklarla yapılacağı şartı üzerine Türk üreticiler, kendilerini bu dönüşüme hazırlıyor.
Aydınlatma sektörü, Türkiye'de mevcut sokak aydınlatma sisteminin yıllık 1.2 milyar liralık maliyetini yüzde 40-50 arasında azaltarak, 500 milyon lira seviyelerine indirmesi beklenen LED dönüşümü için altyapısını oluşturmaya başladı.
Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) Başkanı Fahir Gök, mevcut sistemdeki 6,5 milyon sokak lambasının LED'e dönüştürülmesinin yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir yatırım gerektirdiğini belirtti.
Sokak aydınlatmasında bu dönüşümün uzun zamandır gündemde olduğunu anımsatan Gök, "Türkiye'de sektörün teknolojik altyapısı bu dönüşümü yapmaya yeterli. Tek problem LED'in Türkiye'de üretilememesi. Bu konuda bazı büyük firmaların çalışması var. Bu yıl, dönüşüm konusunda somut adım atılacak. Öyle bekliyoruz, çünkü idare bu konuda kararlı. Enerji Bakanımız özellikle bu konunun arkasında duruyor ve yakından takip ediyor" dedi.
"Doğru ürün tespit edilmeye çalışılıyor"
Gök, hazırlık sürecinin uzun sürmesinin LED teknolojisindeki hızlı değişimden kaynaklandığına işaret ederek, "Standartların oluşmasında belli farklılıklar oluyor. Türkiye iklim ve coğrafyası itibarıyla zengin bir çeşitliliğe sahip. Bir tarafta kış yaşanırken diğer tarafta yaz oluyor. Dolayısıyla dönüşümde bu teknik detaylar düşünülmek zorunda. Bu çerçevede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bir takım pilot uygulamalar yapılarak doğru ürünün ve standardın oluşturulması çabası var" ifadesini kullandı.
Sokak lambalarında dönüşümün Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) eliyle yapılacağını ve bunun için bir şartname hazırlandığını belirten Gök, "Bu taslak şartname şu an bizim görüşlerimize sunuldu. Teknoloji hızla değişince şartnamede bir takım değişiklikler gerekli görüldü. Bu ayın sonunda o şartname de hayata geçecek. Daha sonra LED alım safhasına başlayacak. Dönüşüm bir anda başlamayacak ama başladı mı hızla yayılacaktır" diye konuştu.
"Yerli ürün şartı var"
Gök, sokak lambaları LED ışıklara dönüştürülürken, kullanılan ürünün yerli olması şartının arandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Biz de AGİD olarak bu konuda çok tutucuyuz ve bu çerçevede ciddi gayret gösteriyoruz. Bu dönüşüm minimum 2-2,5 milyar dolarlık bir yatırımı gerektiriyor. Tasarrufun yüzde 40-50 civarında olacağı öngörülüyor. Bir de otomasyon sistemine geçileceği için tasarruf anlamında başka avantajlar sağlanacak. Bunlar kullanılmayan yerlerin zaman zaman kapatılması ya da seviyesinin zaman zaman düşürülüp zaman arttırılması, arıza tespitlerinin çok hızlı bir şekilde yapılması gibi. Eski sisteme göre uzun ömrünün yanı sıra bakım onarım maliyetleri daha düşük."
"Yeni caddelerde LED şartı"
İzmir'de LED aydınlatma sistemleri üreten bir firmanın genel müdürü Mahmut Bülbül de 2015'in ilk çeyreğinden sonra yeni yapılan cadde ve sokaklarda eski tip armatürlerin terk edilerek LED'lerin kullanılacağını belirtti.
Bülbül, firmalarında LED'e uygun armatürleri üretmeye başladıklarını dile getirerek, "Önce merkezi yerler değiştirilecek sonra taşrada dönüşüm başlayacak. 2015 yılının dönüşüm için başlangıç yılı olacağını ve 2020'ye kadar da dönüşümün tamamlanacağını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.
Mahmut Bülbül, dönüşümün ardından ortaya çıkması beklenen yaklaşık 700 milyon liralık enerji tasarrufunun Türkiye için yeni bir enerji arzı olarak görülebileceğine işaret ederek, dönüşümün yeni bir baraj yapmış gibi tasarruf sağlayacağını sözlerine ekledi.