‘Sigorta Cini ile dağıtım kanalında devrim yaptık’

Sigorta Cini Genel Müdürü Pieter Bas-Vos, sigorta almanın daha kolay, daha hızlı ve biraz daha keyifli bir yolunu oluşturduklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

Türkiye sigorta sektörü kısa süre önce yeni bir dağıtım kanalıyla tanıştı. ING Grubu’nun tüm elementer sigorta ürünlerinin yanı sıra hem hayat sigortası ürünleri hem de emeklilik ürünlerini tek bir noktada satma fikri ile hayata geçirdiği Sigorta Cini mağazaları her geçen gün sayısını artırıyor. İlk mağazasını 8 Ekim 2013 tarihinde açan Sigorta Cini, mağaza sayısında 5’e ulaştı. Sigorta Cini Genel Müdürü  Pieter Bas-Vos, “Sigorta Cini sigorta dağıtım işine bakış açısını tamamen değiştirecek devrimsel bir konsept. Biz kendimizi finansal hizmet veren bir şirket olarak değil, perakende sigorta satış şirketi olarak tanımlıyoruz” dedi.

Sigorta Cini Genel Müdürü  Pieter Bas-Vos, Türkiye sigorta sektörüne yönelik görüşlerini ve Sigorta Cini’nin hedeflerini DÜNYA ile paylaştı.

ING’nin  global olarak müşterilerine en iyi şekilde hizmet etmeyi ilke edinmiş bir grup olduğunun altını çizen Pieter Bas-Vos,  Sigorta Cini’nin ortaya çıkış hikayesine yönelik şunları söyledi: “Bu doğrultuda yenilikçi dağıtım kanalları yoluyla da olabildiğince müşterilerinin yanında olmaya çalışıyor. Dünyanın en büyük internet bankası olan ING Direct bunun iyi bir örneğidir. Benzer şekilde ING, müşterilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve müşterilere tüm elementer sigorta ürünlerinin yanı sıra hem hayat sigortası ürünleri hem de emeklilik ürünlerini tek bir noktada sunma fikrini geliştirdi. Türkiye’nin ilk sigorta dağıtım zinciri Sigorta Cini bu şekilde ortaya çıktı. Sigorta almanın daha kolay, daha hızlı ve biraz daha keyifli bir yolunu oluşturduk. Sigorta Cini sigorta dağıtım işine bakış açısını tamamen değiştirecek devrimsel bir konsept. Biz kendimizi finansal hizmet veren bir şirket olarak değil, perakende sigorta satış şirketi olarak tanımlıyoruz. Müşterilerimizin değer verdiği öğelerin korunmasına yardımcı olmak için doğru kararı vermelerini sağlayacak, onlara yeni ve özel bir deneyim yaşatacak bir konsept geliştirdik.”

İnsanların dikkatini çekmeyi başardık

İlk mağazalarını 8 Ekim 2013’te açtıklarını hatırlatan Pieter Bas-Vos, “Aralık ayının son haftasında bininci poliçemizin imzalanmasını kutladık. İnsanların dikkatini çekmeyi başardık. Şimdi de 5. mağazamızı Bağdat Caddesi’nde Şaşkınbakkal’da açıyoruz. Diğer mağazalarımız Ankara KentPark AVM’de ve İstanbul Metrocity, Marmara Forum AVM’ler ile Göztepe’de Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi’nde bulunuyor” dedi.   Pieter Bas-Vos, bu konsept ilk olarak Türkiye’de test edildiğini buradan alınacak sonuçlara göre bu konsepti diğer ülkelerde de uygulamayı düşünebileceklerinin de altını çizdi.

Hedef 3 yılda 70 mağazaya ulaşmak

Sigorta Cini’nin hedeflerine değinen Pieter Bas-Vos, “Sigorta Cini dünyada benzeri olmayan, devrimsel bir konsept. Kısa vadede 2014’ün ilk çeyreğinde bir ya da iki mağaza daha açmayı planlıyoruz. Daha sonra tepkileri ölçüp, pazardaki konumumuzu değerlendireceğiz. 2014’ün ikinci yarısında daha fazla sayıda mağaza açmayı planlıyoruz. Orta vadede ki buna yaklaşık 3 yıl içinde diyebiliriz, Türkiye’deki kentlerin çoğunda varlık gösteren ulusal bir zincir olmayı planlıyoruz. Türkiye’de her ilde olmak istiyoruz. Büyük şehirlerde birden fazla mağazamız olacak. 3 yıl içinde 70’den fazla mağaza açmayı hedefliyoruz. Çalışan sayımız, şu anda yaklaşık 40 kişi. Mağaza sayımıza paralel olarak bu rakam da hızla artacak tabii. Sigorta şirketleriyle işbirliğimize gelince, şu anda 7 büyük sigorta şirketiyle işbirliğimiz var. Bu şirketlerin alanlarında en iyi şirketler olduğuna inanıyoruz ve müşterilerimize de gereğinden fazla opsiyon sunarak onların kafalarını karıştırmak istemiyoruz.  Gelecekte daha fazla sayıda sigorta şirketiyle işbirliği yapabiliriz ama bu konuda belirli limitler dahilinde hareket etmeyi tercih ediyoruz” diye konuştu.

Kesinlikle acentelere rakip değiliz

Sigorta Cini’nin hem müşterilere ve acentelere hem de sigorta şirketlerine fayda sağlayacak bir dağıtım zinciri olduğunu belirten Pieter Bas-Vos, “Sigorta sektöründe kesinlikle acentelere rakip bir oluşum değiliz. Amacımız, Türkiye’de sigorta pazarının büyümesine katkı sağlamak. Ancak, sistemin müşteri ve acentelere iyi anlatılması gerekiyor. Sigorta Cini belirli bir network’ün parçası olmayan acentelere büyük yarar sağlayacak. Acenteler, çok uluslu bir şirketin kurduğu ve ülke çapında çalışan ilk sigorta dağıtım zincirine katılacaklar. Yakın gelecekte daha eğitimli, kişiler daha fazla sigorta ve yüzyüze anlatılması gereken daha komplike ürünler talep edecek.  Bu noktada Sigorta Cini’nin eğitimli sigorta uzmanları bu taleplere yanıt verecekler” şeklinde konuştu.

İlk mağazalarının açıldığı günden bugüne en çok hangi ürünlerin talep gördüğünü sorduğumuz Sigorta Cini Genel Müdürü Pieter Bas-Vos, özellikle sürekli olarak tercih edilen belirli bir ürün olmadığını belirterek, “ Bir hafta trafik ürünleri daha fazla tercih ediliyor, diğer hafta sağlık ve diğer hafta da emeklilik popüler ürünler olabiliyor. Şu anda da otomobille ilgili ürün satışımızın yüzdesi, satışlarımızın yarısını bile oluşturmuyor” dedi.

Referansla gelen çok müşterimiz var

Mağazalarına yönelik ilgiyi sorduğumuz Pieter Bas-Vos , insanların sigorta mağazasına gitmek gibi bir alışkanlıklarının olmadığını belirterek şunları söyledi: “Bu nedenle mağazalarımızı ilk gördüklerinde şaşırıyorlar. Ama mağazamızdan içeri girdiklerinde yaklaşımımızı anlıyorlar ve uzmanlarımızın verdiği bilgilerden memnun oluyorlar. Bu sayede genellikle bir başka poliçe daha satın almak için tekrar mağazalarımıza geliyorlar veya arkadaşlarına, dostlarına bizden bahsediyorlar. Referansla mağazalarımızagelen çok sayıda kişi var.Bu da iyiye işaret.”

İyi ve başarılı işler daima kopyalanır

Pieter Bas-Vos, söz konusu uygulamanın kopyalanması durumunda nasıl bir tavır alacaklarına yönelik sorumuzu şu şekilde cevapladı:  “İyi ve başarılı işler daima kopyalandığı için bu bizim için iyi bir işaret olur. Diğer sektörlerde de benzer deneyimlerimiz var. 10-15 yıl önce kahve dükkanları yoktu ama başarılı tek bir model pazarı değiştirdi ve büyüttü. Bizim durumumuzda da sigorta pazarında penetrasyon oldukça düşük. Türk ekonomisinin zenginleşmesine paralel olarak sigorta pazarı da büyük potansiyele sahip. Biz bu noktada ilk olmanın avantajına sahip olacağız. Pazar yeterince büyük olduğu için rekabetin bizi pozitif yönde etkileyeceğine inanıyoruz.”

Ekonomik kalkınmayla birlikte pazar da büyüyecek

Sohbette söz konusu yatırımın riskini değerlendirmesini istediğimiz  Pieter Bas-Vos,  ING Group’un Türkiye’ye yatırım yapmadan önce ülkede pek çok araştırma yaptığını belirterek şunları söyledi:  “Hem acentelerle hem de müşterilerle görüşmeler yaptırdık ve pazarda bir potansiyel olduğunu gördük. Buradaki temel nokta, insanlar sigorta satın almadan önce karşısındakilere güven duymak istiyorlar. Ben Türk insanının kaderci olduğu görüşüne ve Türkiye’de sigortaya ilginin az olduğu görüşüne katılmıyorum. Bence bu doğrudan gelir seviyesi ve satın alma gücüyle ilgili bir konu. İnsanların gelir seviyesi yükseldikçe daha sofistike ürünlere yöneliyorlar. Eğer gelir seviyeleri iyiyse ve eğitimlilerse sigorta satın almak istiyorlar çünkü sahip olduklarını, yani evlerini, geleceklerini korumak istiyorlar. Türkiye’deki ekonomik kalkınmayla birlikte sigorta pazarını da büyütebileceğimize inanıyoruz.”

Türk insanı girişimci bir ruha sahip ve kısa vadeye odaklanıyor

Türkiye’ye yönelik görüşlerini de paylaşan Pieter Bas-Vos, “Türkiye’nin ben ve ailem için çok özel bir anlamı var. Kızım Sofya (Sophia) İstanbul’da dünyaya geldi ve onun ismini de en ünlü yapılardan biri olan Ayasofya’dan esinlenerek verdik. Ayasofya’yı İstanbul’un sembolü olarak düşünüyorum.  Türkiye çok dinamik bir ülke. Türk insanı girişimci bir ruha sahip ve kısa vadeye odaklanıyor. Herkesin her zaman bir yerle veya bir şeyle ilgilenmesi durumunu seviyorum. Bu dinamizm Avrupa ülkelerinin pek çoğundan farklı” dedi. Pieter Bas-Vos’a ‘Başarılı olamazsanız ne yapacaksınız?’ diye sorduğumuz da ise  “Kısa sure önce bininci poliçemizi imzaladığımız için başarılı olacağımıza inanıyoruz. Uzun vadede operasyonumuzu gözden geçireceğiz. Müşterilerimizi dinleyeceğiz, neleri seviyorlar, neden hoşlanmıyorlar. Eğilimlerini anlamaya çalışacağız ve daha da başarılı olmak için müşterilerimizin tepkileri doğrultusunda tutumumuzu değiştireceğiz” şeklinde cevap verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir