Serbest bölgeler ticaret ve istihdam üssü oldu
Türkiye'de 2011 yılında serbest bölgelerden 22 milyar 646 milyon dolarlık toplam ticaret hacmine ulaşılırken, bu bölgelerde 54 bin kişiye istihdam sağlandı.
ANKARA - Türkiye'de 19 serbest bölgede, geçen yıl 22 milyar 646 milyon dolarlık toplam ticaret hacmine ulaşılırken, bu bölgelerde 54 binden fazla kişi istihdam edildi. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 27 yıldır faaliyet gösteren serbest bölgeler ülke ekonomisine ve istihdama büyük katkı sağlıyor.
Türkiye'de ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak, işletmeleri ihracata yönlendirmek ve uluslararası ticareti geliştirmek amacıyla 1985 yılında kurulmaya başlanan serbest bölgelerin sayısı yıllar içerisinde 19'a ulaştı. Bu bölgeler, Ege Serbest Bölgesi, Bursa Serbest Bölgesi, Mersin Serbest Bölgesi, Antalya Serbest Bölgesi, İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi, Kocaeli Serbest Bölgesi, TÜBİTAK-Mam Tek. Serbest Bölgesi, Avrupa Serbest Bölgesi, İzmir Serbest Bölgesi, Kayseri Serbest Bölgesi, İstanbul Trakya Serbest Bölgesi, İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi, Adana-Yumurtalık Serbest Bölgesi, Samsun Serbest Bölgesi, Gaziantep Serbest Bölgesi, Trabzon Serbest Bölgesi, Denizli Serbest Bölgesi, Mardin Serbest Bölgesi ve Rize Serbest Bölgesi olarak sıralanıyor.
En fazla ticaret Ege Serbest Bölgesi'nde gerçekleşiyor
Ege Serbest Bölgesi, geçen yıl gerçekleştirdiği 5 milyar 747 milyon 500 bin dolarlık ticaret hacmi ile ilk sırada bulunuyor. İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi sahip olduğu 3 milyar 603 milyon dolarlık ticaret hacmiyle ikinci sırada yer aldı. Bu iki serbest bölgeyi ise 2 milyar 693 milyon dolarlık ticaret hacmi ile Mersin Serbest Bölgesi izledi. Geçen yıl en az ticaret hacmine sahip bölge ise 2 milyon 628 bin dolarla Mardin Serbest Bölgesi oldu.
Ege Serbest Bölgesi, 2011 yılında istihdamda da 19 bin kişilik rakamla önde bulunurken, bu bölgeyi takip eden Bursa Serbest Bölgesi'nde 8 bin 123 kişiye istihdam sağlandı. Üçüncü sırada bulunan mMersin Serbest Bölgesi'nde ise 6 bin 537 kişi istihdam edildi.
Sanayi sektörü başı çekiyor
Serbest bölgelerde faaliyet gösteren sektörler arasında geçen yıl "sanayi ürünleri" yüzde 87,19 ile ilk sırada yer aldı. Bu sektörü yüzde 6,16 ile "bitkisel ürünler" sektörü izledi. Üçüncü sırada bulunan "işlenmiş tarım ürünleri" sektörü ise yüzde 5,77 paya sahip oldu. "Su ürünleri" sektörü de geçen yıl yüzde 0,02 ile en az paya sahip sektör konumunda bulunuyor. Serbest Bölgelerden yapılan ticarette geçen yıl yüzde 37,40'lık pay ve 8 milyar 468 milyon dolarlık hacimle Türkiye ilk sırada yer aldı. Yüzde 31,99'luk pay ve 7 milyar 245 milyon dolarla AB üyesi ülkeler ikinci sırada bulunurken, yüzde 8,20'lik pay ve 1 milyar 857 milyon dolarlık tutarla Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri üçüncü oldu.