Sebze ve meyvede Ortadoğu hedefi
Antalya, Isparta ve Burdur'da sebze ve meyve üretimi, Ortadoğu'dan gelen heyete tanıtıldı.
Suudi Arabistan, Kuveyt ve Bahreyn'den gelen dış ticaret heyeti, Antalya ve Isparta'da sebze meyve üreticileriyle görüştü.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Türk Hava Yolları (THY), Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı (TYDTA) ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) iş birliğinde düzenlenen, Antalya, Isparta ve Burdur'da sebze meyve üretiminin Ortadoğu pazarında tanıtımı ve yeni ticari işbirlikleri oluşturulması amacıyla hazırlanan tanıtım turu tamamlandı.
BAKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Bahreyn'den gelen sivil toplum kuruluşu yöneticileri, özel şirket temsilcileri ve yöneticilerinden oluşan 26 kişilik heyet, Antalya ve Isparta'da toptancı halleri, seralar, gıda kontrol laboratuvarları ile sebze meyve ihracatçı ve üretici firmalarını ziyaret etti.
Domates ve kirazla ilgili ticari bağlantılar gerçekleştirildi
İkili görüşmeler de gerçekleştiren firmalar, ilk aşamada domates ve kirazla ilgili ticari bağlantılar gerçekleştirdi.
Heyetteki özel sektör temsilcileriyle görüşen Antalya Toptancı Halinde faaliyet gösteren bir firma yetkilisi Ahmet Çalışkan, "Olumlu görüşmeler oldu. İlk gün 2 firma ile görüşmemizde anlaşmayı sağladık, muhtemelen önümüzdeki hafta domates yüklemesi yapacağız. Kirazla ilgili birtakım görüşmeler yaptık. Sezonun bizim açımızdan bitme noktasında olmasına rağmen onların ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde fiyatlarımız makul seviyede geldiği için daha fazla yükleme yapabileceğimizi düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.
Isparta'nın Eğirdir ilçesinde faaliyet gösteren firmanın Mali İşler Müdürü Yaşar Güven Ateş ise şirketlerle görüşmeler yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Görüşmelerden faydalı sonuçlar çıkaracağımızı umuyoruz. Bölgemize yapılacak ziyaretlerde de bu durumu pekiştirmek istiyoruz. Kendileri de ticareti artırmak istiyorlar. Yeni anlaşmalar yapılması gibi konularda gerekli adımlar atıldı. Bağlantı konusunda somut olabilecek iki firma ile gözüküyor. Ağırlıklı talepleri Suudi Arabistan'da bahçe kurulması ve yatırımların gerçekleşmesi oldu, kapasitemizi gördükleri için elma alımı yapmak istediklerini belirtiler."
"Müslüman ülkeden almak dini sorumluluk"
Riyad'ta faaliyet gösteren bir firmanın satın alma müdürü Samir Elsayed Mohamed Abouelmaaty de Suudi Arabistan'ın yıllık 1,3 milyon ton meyve ve 900 bin ton da sebze olmak üzere, yaklaşık 2 milyar dolarlık sebze ve meyve alımı yaptığını anlattı.
Türkiye'nin buradaki payının meyvede yüzde 8, sebzede ise yüzde 3 olduğunu vurgulayan Abouelmaaty, "Bu çok az, bunu yükseltmek için çaba içinde olacağız. Müslüman devletler olarak Türkiye'den alışveriş yapmamız dini sorumluluğumuzdur." ifadelerini kullandı.