Sanayide dönüşümün bir ayağı KOSGEB'den
25’inci yılını kutlayan KOSGEB üretimde teknolojik dönüşüme destek olacak. Ar-Ge destek programında hizmet alım gideri desteği yüzde 50 artırılırken, kira desteği iki katına çıktı. Teknoloji destek limitleri de 1.5 milyon lira oldu.
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA- KOSGEB Başkanı Recep Biçer, hükümetin üretimde teknoloji ağırlıklı yapıya dönüşüm hedefi kapsamında KOSGEB destek mekanizmalarının da değiştirildiğini bildirdi. Biçer’in verdiği bilgilere göre, Orta yüksek ve ileri teknoloji destek limitleri 1.5 milyon liraya çıkarıldı. Ar-Ge destek programında hizmet alım gideri desteği yüzde 50 artırılırken, kira desteği iki katına yükseltildi.
Mehmet Biçer, KOSGEB’in kuruluşunun 25’inci yılı sebebiyle başkanlık binasında, basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin sanayileşme tarihiyle birlikte kurulan ve gelişen KOSGEB fikrinin KOBİ’lerle birlikte büyüdüğünü belirten Biçer, bugüne kadar 215 bin işletmeye 12 milyon liralık kolay kredi imkanı sunduklarını, 300 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdiklerini ve 17 bin girişimciye de 300 milyon liraya yakın destek sağladıklarını kaydetti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun KOSGEB ödül töreninde açıkladığı destekleri yenilediklerini belirten Biçer, 81 ilde 88 müdürlük ve 44 teknoloji merkezi aracılığıyla KOBİ’lerin yanı b aşında olduklarını bildirdi.
A - Genel Destek Programları
Yurtiçi Fuar Desteği
Yurtiçi uluslararası sanayi ihtisas fuarlarında metrekare başına destek üst limiti 120 liradan 150 liraya, yurtiçi ihtisas fuarları ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nda metrekare başına destek limiti 80 liradan 100 liraya çıkarıldı.
Yurtiçi ihtisas fuarlarında makine, mobilya, mermer gibi büyük sergileme alanına ihtiyaç duyulan sektörlerde desteklenecek alan 100 metrekareye kadar artırılabilecek.
İş Gezisi Desteği
Destekten yararlanabilmek için; Yurtdışı İş gezileri programı, meslek kuruluşları ile toplantı, sanayi bölgesi, fabrika, teknopark gezileri, finans grupları ile görüşmeler ve yurtdışı fuar aktiviteleri gibi etkinliklerden en az 2 tanesini gerçekleştirme şartı, 1’e düşürüldü. Girişimciler, ikili iş görüşmeleri ile birlikte bu etkinliklerden bir tanesini yapması desteği almak için yeterli olacak. Bu kapsamda işletmelere 10 bin liraya kadar destek sağlanıyor.
Tanıtım Desteği
Ürün ve hizmetlerin, ulusal ve uluslararası pazarlarda tanıtılması amacıyla uygulanan destekler kapsamına, web/mobil tabanlı tanıtımlar da eklendi ve 10 bin liralık destek, 15 bin liraya çıkarıldı.
Enerji Verimliliği Desteği
İşletmelerin enerji verimliliği kapsamında alacakları etüt, danışmanlık, eğitim hizmetlerini verilen desteklere, uyulama giderleri de eklendi ve toplam üst limit 30 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı.
B - Girişimcilik Destek Programı
Yeni Girişimci Desteği
Desteğin süresi başlangıç tarihi itibarıyla 2 yıl olarak belirlenirken, kadın girişimci, gazi, birinci derecede şehit yakını ve engelli olması halinde destek miktarı yüzde 20 fazla olacak.
İşletme gideri kapsamından, kira, elektrik, su, ısıtma, telekomünikasyon, üretim amaçlı kullanılan teçhizata ait yakıtlar çıkarıldı. Bunun yerine, personel net ücretleri ve işyeri kirası gider olarak düzenlendi.
Sabit yatırım desteğinde 24 ay sonra başlayan geri ödemeler, yeni dönemde 30 ay sonra başlayacak.
C - İşbirliği Güçbirliği Destek Programı
Orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında hazırlanacak işbirliği-güçbirliği projeleri de bu kapsama alındı. Proje başvurusu için gerekli 5 işletme sayısı, teknoloji alanındaki işletmeler için 3’e düşürüldü.
Projede destek limiti 750 bin liradan, 1 milyon liraya çıkarıldı. Bunun geri ödemesiz kısmı 250 bin liradan, 300 bin liraya yükseltildi.
Proje orta yüksek ve yüksek ileri teknoloji alanlarında olursa, üst limit 1.5 milyon lira olacak. proje kapsamında yerli makine ve teçhizat alınırsa, destek oranları yüzde 15 artırılacak.
D - Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı
Kamu kurumundan Ar-Ge desteği alarak işletme kuran girişimcilere aylık 500 lira olan geri ödemesiz kira desteği, bin liraya çıkarıldı. Bu işetme teknopark içinde kurulursa, aylık bin 250 lira olmak üzere 30 bin liraya kadar destekten yararlanabilecek.
Projesi kabul edilen işletmelerin, hammadde, makine, teçhizat, donanım, yazılım ve dışarıdan sağlanan hizmet giderleri kapsamında geri ödemesiz desteğin üst limiti 100 bin liradan 150 bin liraya çıkarıldı. Yerli makine kullanan işletmelere ilave yüzde 15 destek verilecek.
Ar-Ge projelerinde çalışan başına verilecek destek limitleri de yükseltildi. Daha önce lisans mezunları için bin 500 lira olan destek 2 bin liraya çıkarılırken, lisans programlarında okuyup da 1 yıl içinde mezun olabilecekler de kapsama dahil edildi. Yüksek lisans mezunları için 2 bin lira olan destek, 2 bin 750 liraya, doktora mezunları için 2 bin 500 lira olan destek ise 3 bin 500 liraya çıkarıldı.
Personel giderlerinde toplam destek üst limiti 100 bin liradan, 150 bin liraya yükseltildi.
Endüstriyel Uygulama Programı kapsamında test, analiz, sarf malzemesi, tasarım, donanım, yazılım gibi alanlara yapılan harcamalar için verilen geri ödemeli destekte üst limit 200 bin liradan 500 bin liraya çıkarıldı.
Yeni kapsama alınan destekler
KOSGEB destek kalemlerine iki yeni destek daha ekledi.
1-Gönüllü uzmanlık desteği:
İşletmelerin ihtiyaç duydukları gönüllü uzmanlardan alacakları hizmetlerde, üst sınırı 10 bin lira olmak üzere he bir uzmanlık için 2 bin lira destek verilecek.
2-Lojistik desteği
Son bir yıl içinde ihracat yapmamış işletmelere, üst limiti 20 bin lira olmak üzere her bir ihracat için 4 bin liraya kadar lojistik desteği verilecek.