Sanayi ve hizmet sektörlerinde yoğunlaşma
Madencilik ve taş ocakçılığı ile ulaştırma ve depolama sektöründe ''çok yüksek yoğunlaşma'' belirlendi
Madencilik ve taş ocakçılığı ile ulaştırma ve depolama sektöründe ''çok yüksek yoğunlaşma'', toptan ve perakende ticaret ile inşaat sektörlerinde ise ''düşük derecede yoğunlaşma'' tespit edildi.
Türkiye İstatistik Kurumu, 2013 yılına ilişkin Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri araştırması sonuçlarını açıkladı. Araştırma kapsamında girişimler, 525 farklı sınıfta değerlendirildi.
Buna göre, yoğunlaşma 108 sınıfta "çok yüksek", 75 sınıfta "yüksek", 107 sınıfta "orta", 235 sınıfta ise "düşük" derecede gerçekleşti.
İmalat sanayi sektöründe, faaliyet sınıflarının yüzde 25,3'ünde çok yüksek derecede yoğunlaşma belirlendi. Toptan ve perakende ticaret sektöründeki sınıfların yüzde 71,4'ünde, inşaat sektöründeki sınıfların yüzde 81'inde düşük derecede yoğunlaşma görüldü.
Madencilik ve taş ocakçılığındaki sınıfların yüzde 35,7'sinde, ulaştırma ve depolama sektöründeki sınıfların yüzde 28,6'sında çok yüksek yoğunlaşma gözlemlendi.
Araştırma kapsamında girişimlerin yüzde 39,9'u toptan ve perakende ticaret, yüzde 14,9'u ulaştırma ve depolama, yüzde 12,9'u imalat sanayi faaliyetinde bulundu. İmalat sanayi kısmında gerçekleşen cironun toplam ciroya oranı yüzde 28,4 olarak gerçekleşti. Toptan ve perakende ticaretinden elde edilen cironun toplam ciroya oranı ise yüzde 42,5 oldu.
TÜİK hesaplamasında, yoğunlaşma oranı (CR4) 30'dan az olanlar ''düşük derecede yoğunlaşma'', 30-50 arası ''orta derecede yoğunlaşma'', 50-70 arası ''yüksek derecede yoğunlaşma'', 70'in üzeri de ''çok yüksek derecede yoğunlaşma'' olarak kabul edildi.