Sanayi Şurası yarın toplanıyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirilecek 3. Sanayi Şurası, Ankara'da yarın başlayacak ve 3 gün sürecek
ANKARA - Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, şurada, Türk sanayisinin mevcut durumu, sanayi alanında yaşanan gelişmeler, uygulamadan kaynaklanan sorunlar, bunlara ilişkin çözüm önerileri ve gelecek hedefleri masaya yatırılacak. Şurada, Türkiye'nin Avrasya'nın üretim üssü olması hedefi doğrultusunda kararlar alınacak. Türkiye, ilk defa 1987'de Sanayi Şurası'nı toplamış, ikinci Şura ise 1995 yılında yapılmıştı.
Türk sanayisi açısından büyük önemi bulunan 3. Sanayi Şurası'nın ana teması "2023'e 10 kala Orta ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde Avrasya'nın Üretim Üssü Türkiye" olarak belirlendi. Kamu, üniversiteler, sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilecek olan şurada, "Bilimsel ve Teknolojik Gelişim-Ar-Ge ve İnovasyon", "Kamu Destekleri, Etkileri, İzlenmesi ve Değerlendirilmesi", "Sanayide Sürdürülebilir Üretim", "Sanayide İnsan Kaynakları ve İstihdam", "Sanayi Yatırım Bölgeleri ve Kümelenme" ve "Sanayi Politikaları ve Uluslararası Rekabet" başlıkları ele alınacak.
3. Sanayi Şurası ile Türk sanayisinin rekabet gücünün ve verimliliğinin arttırılarak, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojiye dayalı ürünlerin üretildiği, nitelikli iş gücüne sahip, topluma ve çevreye duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırarak, ülkenin 2023 yılı hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar sağlanması amaçlanıyor.
Bakanlar oturumu
Bu hedeflerden hareketle, yarın başlayacak ve 22 Kasıma sürecek 3. Sanayi Şurası'nın açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılacak. Şuranın açılışında Erdoğan ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün birer konuşma yapacak. MÜSİAD, TÜSİAD ve TOBB başkanları da açılışta yer alarak özel sektörün beklentilerini aktaracak.
Şurada aynı gün Bakanlar Oturumu da gerçekleştirilecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün başkanlığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılacağı Bakanlar Oturumu'nda, "Sanayide İnsan Kaynakları", "İklim Değişikliği ve Sanayiye Etkisi", "Sanayinin Gelişimi ve Maliye Politikası" ve "Sanayi ve Altyapı" gibi konular ele alınacak.
Şuranın ikinci gününde ise "Bilimsel ve Teknolojik Gelişim-Ar-Ge ve İnovasyon", "Kamu Destekleri, Etkileri, İzlenmesi ve Değerlendirilmesi", "Sanayide Sürdürülebilir Üretim", "Sanayide İnsan Kaynakları ve İstihdam", "Sanayi Yatırım Bölgeleri ve Kümelenme" ve "Sanayi Politikaları ve Uluslararası Rekabet" başlıkları masaya yatırılacak.
Şuranın son gününde, ilk iki günde alınan kararlar değerlendirilecek ve ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından düzenlenecek basın toplantısıyla şura kararları kamuoyuna açıklanacak.
Ayrıca şura kapsamındaki komisyon toplantılarına yönelik olarak alınan bilimsel tebliğlerden altısı yine bu oturumlar sırasında sunulacak, diğer 37 bilimsel tebliğ ise eş zamanlı olarak paralel salonlarda katılımcılar ile paylaşılacak.