Saman sıkıntısı, anız yakımını engelledi
Artan saman fiyatları, çevre kirliliğinden orman arazilerinin zarar görmesine kadar çeşitli sıkıntılara neden olan "anız yakmanın" önüne geçmeyi destekledi.
MERSİN - Balyası 6 TL'ye kadar yükselen saman fiyatları, çevre kirliliğinden orman arazilerinin zarar görmesine kadar çeşitli sıkıntılara neden olan "anız yakmanın" önüne geçmeyi destekledi.
Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, işkembeli hayvanların sağlığı için saman yemelerinin şart olduğunu, Türkiye'de yaşanan saman sıkıntısının, saman ithalatına neden olduğunu hatırlattı.
Saman ithalatının önüne geçilebilmesi için Tarsus'ta üretilen buğday, mısır ve soya saplarından saman elde etmeye başladıklarını anlatan Ergezer, teşvik verildiği takdirde, Tarsus çiftçileri olarak Türkiye'nin saman ihtiyacını karşılayabilecek potansiyele sahip olduklarını söyledi.
Ergezer, ülkede yaşanan saman sorunu nedeniyle hayvancılığın ciddi sıkıntı yaşadığını, özellikle son dönemlerde samanın karaborsada işlem gördüğünü dile getirerek, hasat edilen mısırın saplarından elde edilen saman balyasının 6 TL'den alıcı bulduğunu vurguladı.
Çukurova yöresinde anız yakılmasının önemli bir sorun olduğunu anlatan Ergezer, "Bölgemizde anız yakmak önemli bir sorun teşkil ediyor. Tüm uyarılarımıza rağmen, çiftçiler anız yakmadan vazgeçmiyordu. Çünkü mısır, buğday ve soya artıklarını toplayıp, saman olarak değerlendirmenin pek karlı olduğunu düşünmüyordu. Bu yüzden çiftçi uğraşmamak için anız yakmaya yöneliyordu. Ama son dönemlerde samanın para etmesiyle, insanlar mısır saplarını yakmak yerine, saman olarak değerlendiriyor" dedi.
Ergezer, Tarsus'ta 450 bin dönümde mısır ekimi yapıldığını, bunun yanında buğday ve soya ekiminin de önemli bir yer tuttuğuna dikkati çekerek, hasat sonrasında bu ürünlerin atıklarının saman olarak değerlendirilebileceğini bildirdi.
Bugün 450 bin dönüm mısır tarlasından saman elde edebilir bir yapıya sahip olduklarına dikkati çeken Ergezer, şöyle konuştu:
"Dekar başına 10 balya veriyor. Bu 4 milyon 500 bin balya hayvancılığa destek olacaktır. Bölgemizde, buğday, mısır ve soya saplarından elde edilecek samanı da buna eklediğimizde rakam daha da artar. Bu da Çukurova yöresinde üretici ve Türkiye'nin hayvancılığına yetecek ve böylece ithalata gerek duyulmayacaktır. İthalat ülke ekonomisine büyük zarar vermektedir. Eğer bizlere bu konuda destek ve teşvik verilirse, samancılığa daha çok yöneliriz. Böylece buğdaydan, mısırdan kaybettiğimiz fiyat farklarını saman balyasından kazanmış oluruz. Bugün bir balya saman 23-25 kilo arasında ve 6 liradan satılmaktadır. Bunun yanında anız yakmanın da önüne geçilmiş olacaktır. Anız yakmanın önüne geçmek bizim için elzem oldu. Artık mecburen anız yakmaya karşı, anız yakmayı her türlü önlemek için mücadele ediyoruz. Çiftçimizde anız yakmamak için mücadele ediyor. Bu uygulamamızla anız yakmak tamamen ortadan kalkmış olacaktır."