Sağlıkta satın alma ve yatırım rüzgarı esiyor

Geçtiğimiz yıl yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline gelen sağlık sektörü, 2014’e de büyüme parolasıyla başladı. Hastane zincirleri yeni yatırımlar için düğmeye basarken, birleşme ve satın almalar için de fırsat kolluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yener KARADENİZ

İSTANBUL - Sağlık sektöründe büyüme hız kesmiyor. Büyük zincirler bir yandan yeni hastane yatırımlarına devam ederken diğer yandan yeni satın almalar için fırsat kolluyor. Dünyagöz 80 milyon TL yatırımla 7 hastane açmayı, Avrupagöz de Suudi ortağıyla büyümeyi planlıyor. Medipol ve Memorial ise toplam 170 milyon TL yatırımla İstanbul’a iki hastane kuruyor. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, artık orta ve küçük ölçekli hastanelerin yaşama şansının azaldığını belirterek, konsolidasyonun süreceğini söyledi. OHSAD Başkanı Reşan Bahat da 8 yıldır değişmeyen sigorta ödemelerinin mevcut duruma neden olduğunu kaydetti.

Sağlık sektöründe gelecek dönemde büyük zincirhlerin ayakta kalacağını ifade eden Cevat Şengül, konsolidasyon sürecinin devam edeceğini söyledi. Küçük kurumların artık yaşama şansının kalmadığını ifade eden Şengül şunları söyledi: “Ölçek ekonomisini yakalayabilme adına özel hastaneler birleşerek büyüme trendine giriyor. Ama bunlar 2008’den önce hastane açma ruhsatı alan gruplar. Bu nedenle2014’te birleşme satın alma oldukça fazla olacak. Ayakta kalmak isteyenler bu yola başvurmak zorunda.”

OHSAD Başkanı Bahat da 2014’te daha önce hastane açma izni olan grupların büyüme adımlarının yoğun olacağını kaydetti. Sadece İstanbul’da 20’ye yakın en az 100-150 yataklı hastane yatırımının olacağını öngören Bahat, şöyle devam etti: “Sektörde konsolidasyon olacak. Çünkü ölçek ekonomisi olmadan bu işleri yönetmek zor. Küçük hastanelerin ayakta kalması zor. Sosyal Güvenlik Kurumu 8 yıldır ücretleri artırmıyor.  Bu yüzden bazı gruplar, daha güçlü sermayesi olanlarla ortaklığa gidiyor. Bundan sonraki dönemde yabancı ortaklığı olan ve iş yapabilen yerli gruplar büyüyecek. Bu arada bazı ortaklıklarda da sıkıntılar devam ediyor, ayrılmalar yaşanabilir.”

Memorial ve Medipol iki hastane kuracak

İstanbul’da 160, Türkiye genelinde 560 civarında özel hastane yer alırken, Şengül ve Bahat’ın da altını çizdiği gibi son dönemde sağlık yatırımlarının hacmi giderek artıyor. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, geçtiğimiz yılın ekim ayında 10 adet hastane ya da sağlık kuruluşu 200 milyon TL’lik yatırım teşvik belgesi aldı. En yüksek tutarlı teşviği alan Medipol Grubu, İstanbul’da 130 milyon TL yatırımla 450 yataklı bir hastane kuracak. Teşvik alan bir başka kuruluş olan Memorial da yine İstanbul’da 50 yataklı bir hastane için 44 milyon TL yatırım gerçekleştirecek.

Avrupagöz Suudi ortakla büyüyecek

Avrupagöz ve Dünyagöz de 2014’ü büyüme yılı ilan eden gruplar arasında yer alıyor. Suudi Arabistan merkezli yatırım grupları Nesma ve Reaya’nın Avrupagöz’den yüzde 40 hisse almak istediği ve anlaşmanın kısa süre sonra tamamlanacağı belirtiliyor. Ortaklık sonrası Avrupagöz, 12 olan klinik sayısını 17’ye çıkarmayı planlarken şirketin ilk yatırımını Diyarbakır’a yapacağı ardından da Urfa ve Van’da göz kilinkleri açacağı duyuruldu. Aynı zamanda Medicine Hospital Yönetim Kurulu Başkanı olan OHSAD Genel Sekreteri Şengül de Anadolu yakasındaki hastanelerini satarak Avrupa yakasına ağırlık vereceklerini söyledi. Bağcılar hastanelerine yaklaşık 50 milyon dolar yatırım yapacaklarını aktaran Şengül, kompleksin 200 yatağın üzerine çıkacağını belirtti.

Dünyagöz 80 milyona 7 hastane açacak

Büyümesini sürdüren bir diğer zincir de Dünyagöz. Dünyagöz Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, yeni yatırımlar ve satın almalarla gruba bu yıl 7 hastane ekleneceğini söyledi. Kapıcıoğlu, İzmir, Muğla, Gaziantep, Adana, Kayseri, Erzincan ve Çorlu’yu yeni hastane yapılacak lokasyonlar olarak sıralarken, yatırım tutarının ise 80 milyon TL’yi bulacağını aktardı. Sektörde şu an birçok hastanenin çoğunluk hissesinin yabancılara geçtiğine dikkat çeken Kapıcıoğlu, yeni tekliflere rağmen kendilerinin artık yabancı ortak  istemediğini kaydetti. Kapıcıoğlu, bunun yerine yılın son çeyreğinde halka açılma planı yaptıklarını, yatırım ikliminin uygun olmaması durumunda halka arzın 2015’e sarkabileceğini sözlerine ekledi.

Sağlık sektörü cazibesini sürdürdü

Deloitte 2013 Birleşme ve Satın Alma Raporu’na göre, sağlık sektörü 2013’te de cazibesini korudu. Rapora göre, 2013’teki 217 satın alma ve birleşminin toplam tutarı yaklaşık 17.5 milyar dolar oldu.Üretim, e-ticaret ve gıda 4’er işlemle en çok ilgi çeken sektörler olurken, yatırımcılar arasında öne çıkan diğer sektörler 3’er işlemle perakende, gayrimenkul ve enerji olarak sıralandı. Finansal hizmetler, sağlık ve lojistik sektörleri de popülaritesini sürdürdü. 2013’te Acıbadem Sağlık ve Hayat Sigorta’nın yüzde 90’ı, 252 milyon dolara Malezyalı Khazanah Nasional Berhard’a satıldı. Medical Park’ın da yüzde 65’i Turkven’e geçti. Öte yandan birleşme satın almanın yanı sıra Kuveytli partneri NBK ile yollarını ayıran Dünyagöz Hastaneleri gibi ortaklığına son veren şirketler de oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir