Ramazan gıda şirketlerine yaramıyor
6 Haziran’da ramazan başlıyor. Ramazan ayı Borsa İstanbul için özellikle ‘gıda’ ve ‘perakende gıda’ hisselerinin öne çıktığı bir dönem. Söz konusu hisseleri incelediğimizde ‘Endeksin üzerinde getiri’ sağlayan şirketlerin çok fazla olmadığı dikkat çekiyor.
Başbakan ve hükümet değişiminin yaşandığı mayıs ayını geride bıraktık. Global piyasalardan negatif ayrışan Borsa İstanbul, iç siyasi gündemin etkisiyle yüzde 9’un üzerinde değer kaybederken, dolar kuru da yüzde 5 yükseldi. Yabancı yatırımcının daha az olduğu bonoda ise faizler yataya yakın seyretti. Enflasyonun düşmeye başlaması ve TCMB’nin faiz indirmeye devam etmesi faizlere yardımcı oldu.
Haziran ayında ise iç siyasi gündem ve veriler yakından takip edilecek. Ayrıca Merkez Bankası’nın ne yapacağı da önemli olacak. Özellikle, yurtiçi siyasi gelişmeler paralelinde piyasalardaki işlem hacmi ve oynaklık; yaz mevsimi ve
Ramazan ayı ortalamasının üzerine çıkabilir. Bu arada Haziran ayının ilk haftasında ramazan da başlamış olacak. Ramazan ayı Borsa İstanbul için özellikle ‘gıda’ ve ‘perakende gıda’ hisselerinin öne çıktığı bir dönem. Bu sektörlerdeki hareketlilik de genelde Ramazan ayı öncesinde başlıyor, ay içerisinde ise azalıyor. Bu dönemselliği ve iki sektörü analiz edebilme adına son beş yıla baktık. Son beş yılda Ramazan ayı öncesindeki bir ayda, borsa endeksi ile gıda ve perakende gıda hisselerinin performansını analiz ettik. Ekspres Yatırım’ın hazırladığı tablolarda bu hisselere yer verildi.
BİM, endeksin üzerinde getiri sağladı
Ramazan ayında gıda ve perakende şirketleri kaybettirirken, Borsa yükseliyor. Ekspres Yatırım Menkul Değerler’in Ramazan ayının Borsa’ya etkisini gösteren son 5 yıllık incelemeye göre, son beş yılın dördünde BIST-100 endeksi arttı. Buna karşın, Borsa’da işlem gören gıda ve perakende şirketlerinin genelde BIST-100’ün altında getiri sağladığı ortaya konuldu. Ekspres Yatırım’ın 12 gıda ve perakende şirketini kapsayan çalışmasında son 5 yılın Ramazan ayındaki fiyat hareketleri incelendi. Buna göre BİM AŞ son beş yılın üçünde BIST-100 üzerinde getiri sağlarken, Banvit ve Bizim Toptan’ın getirileri ise son beş Ramazan’ın hepsinde BIST-100’ün altında kaldı. Son 5 yılın dördünde BIST-100’den daha düşük getiri sağlayan şirketler ise Kiler, Kipa, Migros, Tukaş, Pınar Et ve Un oldu. Çalışmada ilgi çeken bir diğer husus ise yaz aylarında gözlemlenen düşük işlem hacmine rağmen, son 4 yılda Ramazan ayı dönemlerinde BIST 100’ün her zaman pozitif getiri sağlaması oldu. Ekspres Yatırım, genel olarak Ramazan ayı öncesinde gıda ve perakende şirketlerinde bir beklenti oluştuğundan Ramazan ayından önceki son 2 haftada bu şirketlerin getiri analizini de incelemiş. Bu durumda Ramazan öncesi son 2 haftada 5 yıllık analize göre BİM ve Pınar Süt’ün BIST 100 endeksinin üzerinde getiri sağladığı, Ramazan öncesi son 2 haftada 5 yıllık performans analizinde ise Tat Gıda’nın 4 kez BIST 100 endeksi altında getiri sağladığı görülüyor.
Ana trendi FED belirleyecek
Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz, piyasalarda ana trendi FED’in faiz politikasının belirlediğini belirtti. Gerz, “FED başkanları Haziran ayında bir faiz artışının mümkün olduğunu söylemeye başladı. Çünkü FED, faiz artışı yaparak dünya piyasalarını 2013 Mayıs’taki gibi sarsmak istemiyor. Nitekim FED’den ilk faiz artışı beklentisi Aralık’tan Temmuz’a çekildi. 23 Haziran’da yapılacak kritik Brexit (İngiltere’nin AB’de kalıp kalmaması) referandumu nedeniyle FED’in 15 Haziran’ı pas geçmesi daha olası gözükmektedir. ABD’de Kasım ayında başkanlık seçimleri var. FED, Başkanlık seçimi yaklaştıkça faiz değişiminin politik algılanmaması için, Temmuz’da 0,25 arttırıp Aralık ayını bekleyebilir” diye konuştu. Gerz, Türkiye özelinde çoğu olumsuz haberin geride kaldığı için yılın ikinci yarısında hem makro hem de piyasa açısından daha iyi bir dönem olabileceğini dile getirerek, “Özellikle enfl asyonda başlayan gerileme devam edebilir çünkü yıl başında yapılan asgari ücret zammı ve döviz kuru geçişgenliğinin etkisi artık kayboluyor” dedi.
Haziran ayı pivot bir ay olacak
Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy’a göre, Haziran ayı pivot bir ay olacak. “Bu ay içerisinde biz, kendi içimizdeki siyasi süreci izleyeceğiz” diyen Paksoy, şunları söylüyor: “Enfl asyon, büyüme verileri, cari açık rakamları önemli. Bu rakamlar bizim için hem hükümetin bundan sonraki yapısal reformları, hem de Merkez Bankası’nın atacağı adımlar için önemli olacak. Yeni kurulacak hükümetle beraber anayasa değişikliği ile ilgili olası adımları takip edeceğiz. Eğer içsel dinamikler ve siyasi süreç pozitif olursa, Merkez Bankası ölçülü faiz indirim manevraları kazanacak.” Paksoy, bu süreçte dolar/TL’nin iyi gözlenmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Aşağıda destek olarak 2,88 - 2,90 bandı aşılmadan TL’nin değer kazanma süreci net olarak ortaya çıkmayacaktır. Doların global ölçekte güç kazandığı dönemlerde de yukarıda izlenmesi gereken bölge 2,98 - 3,02 direnç eşiğidir. Bu son döndüğümüz yerdir.
Haziran ayı izlenecekler
► Yurt içindeki siyasi durum bir kaç aylık aranın ardından tekrar beklenmedik şekilde gündemi meşgul etmeye başladı. Bu ay yine siyasi gündem izlenecek. Önümüzdeki dönemde MHP iki kongre düzenleyecek.
► Haziran ayı içerisinde PPK üyelerinden birkaçının değişmesi beklenirken, piyasalar tarafından değişiklikler takip edilecek.
► Netice olarak, Haziran ayı oldukça sıcak ve hareketli bir ay olmaya aday. Özellikle, yurtiçi siyasi gelişmeler paralelinde piyasalardaki işlem hacmi ve oynaklık; yaz mevsimi ve Ramazan ayı ortalamasının üzerine çıkması beklenebilir..
► Küresel cephede, Fed’in Haziran toplantısı ardından vereceği faiz kararı ve önümüzdeki döneme dair sinyalleri piyasalar için ana belirleyici olacak.