"Yeşil altın" Siirtli üreticinin yüzünü güldürüyor
Siirt'teki fıstık üreticisinin yüzü, fıstık rekoltesinden dolayı gülüyor. Fransa ve Suudi Arabistan'dan Siirt fıstığına yoğun talep var.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
SİİRT - Siirtliler tarafından "yeşil altın" olarak adlandırılan fıstık, rekoltenin bu yıl iyi olması nedeniyle üreticinin yüzünü güldürüyor.
Siirt'teki fıstık üreticisinin yüzü, fıstık rekoltesinden dolayı gülüyor. Bu yıl kış mevsiminin yağışlı geçmesi ve modern tarımın uygulanmasından dolayı fıstık rekoltesi bir önceki yıla göre 5 bin ton arttı. Siirt'te bu işle uğraşan 6 bin 683 fıstık üreticisi, burada dikili bulunan 10 milyon fıstık ağacından bu yıl 34 bin ton ürün aldı.
Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, bu yıl rekoltenin yeşil fıstıkta 24 bin 500, kavlak fıstıkta ise 9 bin 500 ton olduğunu belirtti.
Fıstığın tüketiciye nasıl ulaştığı hakkında da bilgi veren Aslan "Fıstığı ağaçlarından topladıktan sonra dallarından ayıklayıp torbalara doldurup, fıstık işleme atölyelerine gönderiyoruz. Bu atölyelerde yeşil kabukları sıyrıldıktan sonra kavurma bölümüne gönderiliyor. Daha sonra ana çıtlak yani daha dalında iken sert kabuğu çıtlayanların ayrılmasından sonra paketlenip tüketiciye sunuluyor. Siirt fıstığının bir özelliği de önemli bir bölümünün ana çıtlak olmasıdır. Ana çıtlak fıstıklar daha kaliteli oluyor ve daha yüksek fiyatla alıcı buluyor. Kırsal Kalkınma Programı kapsamında ilimizde bir çok işleme tesisi kuruldu. Bunlar tam kapasite çalışıyorlar" dedi.
Hasadın yüzde 90'lık bölümünün tamamlandığını belirten Aslan, ürünlerin daha iyi pazarlanması için bir borsaya ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
Fıstığa yoğun talep var
Aslan, fıstık üreticisinin bu yılki hasattan memnun olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bu yıl yeşil fıstıkta rekolte 24 bin 500, kavlak fıstıkta ise 9 bin 500 ton olarak gerçekleşti. Kaliteden çok memnunuz. Siirt fıstığına yoğun bir talep var. Bu yoğun talepten çok memnunuz. Her ne kadar Siirt fıstığının fiyatı düşmüşse de Antep fıstığından çok daha yüksektir. Antep fıstığı 8 liraya kadar düştü. Siirt fıstığı ise 13-14 liradan alıcı buluyor. Siirt fıstığının ihracat talebi çoktur. Ancak Siirt'te borsa olmadığından dolayı hepsini Gaziantep ve Diyarbakır üzerinden ihraç ediyoruz." dedi.
Fransa ve Suudi Arabistan Siirt fıstığını tercih ediyor
Fıstık tüccarı Mehmet Epengin, Gaziantep'te fıstık ticareti ile uğraştığını ve fıstık alımı için Siirt'e geldiğini belirterek, Siirt fıstığının daha iri, daha açık ve daha az yağlı olması nedeniyle diğer fıstıklara göre daha çok tercih edildiğini söyledi.
Fıstığa ülkemizde en çok İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara'da talep olduğunu kaydeden Epengin "Fransa ve Suudi Arabistan Siirt fıstığını tercih ediyor. 13-14 TL;den alıcı buluyor. Milleti rahatsız etmiyor. Daha çok yenilebiliyor" diye konuştu.
Fıstık işleme tesisi sahibi ve fıstık tüccarı Naif Avcı ise şu ana kadar yeterli pazar bulamadığını ve ürünlerini ihraç edemediğini söyledi.
Yatırımlar meyvesini veriyor
Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Fuat Özgür Çalapkulu, son zamanlarda fıstık üretimi konusunda bir bilinçlenme yaşandığını belirterek "Fıstıkçılık denince akla ilk gelen valilerimizden Nuri Okutan döneminde yapılan yatırımlar, bugün meyvesini veriyor. Fıstık geç meyve veren ürün olması ancak ekonomik değer taşıması nedeniyle tarım sektöründe bu alanda bir yoğunlaşma yaşanmasına neden oluyor. Kavlak olarak 10 bin tondan bahsediyoruz. Bunun ekonomik olarak yüksek değerlerde olduğunu herkes biliyor." dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir