"Yağışsız kış, üreticinin tercihini değiştirebilir"
TÜRKTOB Başkanı Gençer, "Yağışlar sürmezse, bazı alanlarda, nohut, mercimek, yazlık arpa, yem bitkileri gibi alternatif ürünlerin ekilmesi gerekebilir" dedi
İZMİR - Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye'de sonbahar ve kış mevsimlerindeki yetersiz yağışın, çiftçiyi buğday ve arpa gibi kış yağışı isteyen ürünler yerine, nohut, mercimeğe yöneltebileceğini söyledi.
Gençer, yaptığı açıklamada, çiftçinin kış mevsiminin yağışsız geçmesi dolayısıyla hangi ürünü ekme konusunda karar aşamasında olduğunu ve bu kararı vermesinde önümüzdeki 2 haftanın etkili olacağını kaydetti. Gençer, Çukurova, Orta Anadolu ve Ege'de beklenen yağışla üreticinin, buğday ve arpada karar kılacağını, aksi takdirde diğer ürünlere yöneleceğini belirtti.
Şu ana kadar gerçekleşen yağış miktarının, buğday ve arpa tohumlarının çimlenmesi için yeterli olmadığını ve tohumların birçok yerde toprakta çürüdüğünü dile getiren Gençer, "Sonbaharda çıkışın olmaması, normal yağış alınan yıllara göre verimi yüzde 15 oranında düşürüyor. Mart, nisan ve mayıs yağışlarının düzensiz ve yetersiz olması durumunda kuraklığa bağlı verim ve üretim düşüşleri beklenebilir" dedi.
Gençer, Türkiye'de yetiştirilen, kuraklığa dayanıklı buğday ve arpa çeşitlerinin ilkbahar kuraklığına dayanıklı olduğunu ifade ederek, "Bu yıl yaşadığımız kuraklık sonbahar kuraklığı olduğu için, bundan sonra gelebilecek yağışlar durumu kurtarabilir. Yağışlar devam etmezse, bazı alanlarda, kışlık hububat yerine, nohut, mercimek, yazlık arpa, yem bitkileri gibi alternatif ürünlerin ekilmesi gerekebilir" diye konuştu.
Kuraklığın, tarım sigortası kapsamına alınmadığını hatırlatan Gençer, şunları söyledi:
"TÜRKTOB olarak, kuraklık nedeniyle ekinlerin bozulmak zorunda kalınacağı bazı alanlara yazlık bitki tohumlukları sağlayabilecek durumdayız. Diğer pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye tohumculuğu da suyun bol ya da en azından tatmin edici seviyede olduğu tarım sistemlerine göre kendisini tasarlamıştır. Kuraklığa, hastalığa, diğer başka stres şartlarına dayanıklı yeni çeşitlerin ıslah edilmesi uzun süren ve pahalı ar-ge çalışmalarını gerektirmektedir."