"Kırmızı ette fiyat istikrarı sağlandı"
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tunç, Bakanlığın girişimleriyle kırmızı ette uzun süredir beklenen fiyat istikrarının sağlandığını, bu durumun hem üreticinin hem de tüketicinin yüzünü güldürdüğünü söyledi
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Türkiye'de yıllardır kırmızı et konusunda devam eden sorunları aşabilmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 7 bölgede üreticilerle bir araya geldiğini ve sorunun kaynağına inildiğini belirtti.
Bakanlığın, sektörün tüm paydaşlarıyla yakından ilgilendiğini ve herkesi dinlediğini, bu aşamada Et ve Süt Kurumu'nun da devreye girdiğini aktaran Tunç, "Geçmişte üretici hayvanını kestirmekte, kasap ve sanayiciler ise satacak et bulmakta sıkıntı yaşardı. Bu da ister istemez fiyatların yükselmesine neden oluyordu. 'Hayvanımı kestirecek yer bulamıyorum' diyen üreticiye, 'satacak et bulamıyorum' diyen kasaba ve sanayiciye Et ve Süt Kurumu kapılarını açtı. Üreticiye 23,30 kuruştan istediği kadar hayvanı kestirme garantisi verildi, kasap ve sanayiciye de 23,30 kuruştan istedikleri kadar et satışı yapılabileceği söylendi." diye konuştu.
Tunç, Bakanlığın, Et ve Süt Kurumu aracılığıyla piyasada denge unsuru olduğunu vurgulayarak, "Şu anda Et ve Süt Kurumu, üreticinin de kasabın da sanayicinin de ihtiyacını karşılayabiliyor. Böyle olunca ne üreticinin ne de satıcının fiyatları yükseltmek veya düşürmek için bahanesi kaldı. Bizim de yıllardır istediğimiz buydu." ifadelerini kullandı.
Üreticilerin hiçbir zaman et fiyatlarının afaki derecede yükselmesi gibi bir talebi olmadığını ifade eden Tunç, "gerekirse fiyatlar 15 liraya kadar düşsün ancak istikrar sağlansın, ete kolay ulaşılabilsin." yönünde talepleri olduğunu vurguladı.
Bülent Tunç, geçmişte yaşanan fiyat polemiklerinin en çok üreticiyi olumsuz etkilediğini, üreticilerin önünü görmeyi ve girdi maliyetlerinin düşürülmesini istediğini, bu sağlandığı sürece Türkiye'de hiçbir zaman et sıkıntısı çekilmeyeceğini kaydetti.
Özellikle bu dönem kırmızı ette fiyat istikrarının sağlandığını, bunun uzun vadeli olması için çalışmaların devam ettiğini anlatan Tunç, "İnşallah Türkiye'de bir daha kırmızı et fiyatlarında polemik yaşanmaz. Et ve Süt Kurumu üreticiyle 8 ay sonrasına kadar sözleşme yapabiliyor. Fiyatların yükselmesi durumunda fiyat farkı ödüyor. Eğer fiyatlar sözleşmede belirtilen rakamın altına düşerse sözleşmede belirtilen fiyatlardan kesim yapma garantisi veriyor. Bu sayede ne üretici zarar ediyor ne de piyasaların dengesini bozulmuş oluyor. Bakanlığın uygulamalarından üreticiler olarak çok memnunuz." değerlendirmesini yaptı.
Besilik danaları devlet getirecek
Tunç, Bakanlığın işletmelerin besilik dana ihtiyacını karşılamak için de çalışma yürüttüğünü, bunun sağlanması durumunda üretim maliyetlerinin en az yüzde 20 düşeceğini dile getirdi.
Üreticilerin yurt dışına giderek işletmeye koyacağı hayvanı kendi imkanlarıyla getirttiğini ifade eden Tunç, "Onlarca farklı kişi hayvan getirmek isteyince fiyatlar ister istemez yükseliyordu. Artık Bakanlık işletmeye konulacak danayı yurt dışından toplu halde kendisi alacak ve yurt içinde üreticilere dağıtacak. Bu sayede yurt dışından hayvan daha ucuza alınmış, işler kargaşa yaşanmadan tek elden yürütülmüş olacak." dedi.
Kırmızı et konusunda doğru politikaların izlendiğini, bu sayede et fiyatlarının daha ulaşılabilir seviyelere çekileceğine inandıklarını vurgulayan Tunç, piyasada karkas dana etinin kilogramının 23,30-24,5 kuruş, koyun etinin 20, kuzu etinin ise 24 liradan kesildiğini, market ve kasaplarda ise tavan-taban fiyat uygulamasının büyük oranda uygulandığını sözlerine ekledi.