"Halının merkezi" ihracatta telafi peşinde
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde halı ihracatı geçen yılın ilk 3 ayına göre gerileme kaydetse de sanayiciler bu açığın kısa sürede kapanacağına inanıyor
Dünyadaki makine halısı üretiminin önemli merkezlerinden Gaziantep'i de kapsayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde halı ihracatı geçen yılın ilk 3 ayına göre gerileme kaydetse de sanayiciler bu açığın kısa sürede kapanacağına inanıyor.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlenilen bilgiye göre, geçen yılın ilk 3 ayını 381 bin 342 dolarlık ihracatla kapatan bölge halıcıları, bu yıl geçen yıla göre kan kaybetti. Bölge ihracatçıları, bu yılın aynı döneminde yüzde 18,3'lük azalışla 311 bin 418 bin dolar gelir elde etti.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halının, bölge ihracatında önemli bir kalem oluşturduğunu, ABD'den Çin'e, İngiltere'den Mozambik ve Avustralya'ya kadar yaklaşık 120 ülkeye satıldığını söyledi.
Yılın ilk çeyreğinde hemen her kalemde olduğu gibi halı ihracatında gerileme yaşandığını belirten Çıkmaz, ihracattaki bu gerilemenin dünya genelinde yaşanan ekonomiyle ilgili farklı nedenleri olduğunu vurguladı.
İhracatın gelecek aylarda artacağına inandığını dile getiren Çıkmaz, "İhracattaki gerilemede dünyadaki sorunlar etkili oldu ama yıl sonuna kadar açığı kapatmak istiyoruz" dedi.
İhracattaki düşüş geçici
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık da dünyanın halısının Gaziantep'te dokunduğunu, geçici kaybın yıl içinde telafi edileceğini söyledi.
Gaziantep'in marka halılarıyla dünyanın dört bir yanına ün saldığını ifade eden Bartık, büyük fedakarlıklarla halının başkenti olan Gaziantep'in bu başarısını devam ettireceğine inandığını belirtti.
Paritedeki iniş ve çıkışın da ihracatı etkilediğine işaret eden Bartık, "Biz, avro bölgesine halı ihracatı yapıyoruz. İhracat da dolar olarak hesaplanıyor. Birkaç ay sonra sıkıntılı dönemi geride bırakacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.
Halı sektörünün yeni pazarlara açılarak ihracatını artıracağını vurgulayan Bartık, "Halıcılarımız bunun için büyük fedakarlıklar yapıyor. Amacımız bu sektörün daha ileri noktalara taşınmasıdır" ifadelerini kullandı.