"Elektrikli otomobilde bir Türk markasının çıkmasını hedefliyoruz"

Bakan Işık, TÜBİTAK'ın çok önemli çalışmalarını sonuçlandırma aşamasına getirdiğini belirterek, bununla ilgili önümüzdeki bir kaç gün içinde gereken açıklamayı yapacaklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, hibrit ve elektrikli otomobil konusunda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını ve buradan bir Türk markasının çıkmasını hedeflediklerini belirterek, "TÜBİTAK çok önemli çalışmaları artık sonuçlandırma aşamasına getirdi. Onunla ilgili önümüzdeki bir kaç gün içinde gereken açıklamayı yapacağız" dedi.  

Işık, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) 53. Genel Kurulu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Soma'daki maden ocağında meydana gelen faciayı hatırlatarak, ülkenin bir daha böyle bir kaza yaşamamasını diledi.  

Bu noktada Başbakanlığın ülke genelinde 3 günlük yas ilan ettiğini belirten Işık, "Ümit ediyorum bu kazadan en önemli sonuçları hep birlikte çıkarırız. Belki madencilikteki standartların bile tekrar gözden geçirilmesini gündemimiz alır ve bundan sonra böyle kazaların yaşanmaması için hem dua edip ama aynı zamanda her türlü tedbirin tekrar gözden geçirilmesi noktasında gayretimizi artırırız" diye konuştu.  

Artık dünyanın kalite ekseninde döndüğüne işaret eden Işık, kaliteli ürün üretenlerin bunu satabildiğini, kalitesiz ürün üretenlerin ise fiyatı ne olursa olsun satışlarını sürdürülebilir bir şekilde yapamadığını ifade etti.  

Kalitenin de en önemli göstergesinin standart ve belgelendirme olduğunu vurgulayan Işık, bu açıdan TSE'nin Türkiye'nin en önemli kurumlarından biri olduğunu söyledi.  

Bakan Işık, bu konuda Türkiye'de son dönemde ciddi bir bilinç oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti: 

"Artık rekabet sadece üründe olmuyor. Koyduğunuz standartlar sizin rekabet gücünüzü de ortaya koyuyor. Eğer bir alanda standardı siz belirliyorsanız, bilin ki o alanda en iyi satış yapma hakkına veya potansiyeline siz sahipsiniz. Bugün bazı ülkelerin, belli pazarı olan ülkelerde standardizasyon hizmetini ücretsiz yapması, bunların çok hayırseverliklerinden kaynaklanmıyor. Neden yapılıyor? Standardı ben belirlersem, benim ülkemde üretilen mal satılır. O açıdan TSE'nin son yıllarda bizim aslında kardeş coğrafyamız dediğimiz coğrafyaya yönelik atılımlarını çok önemsiyoruz. Bunları biraz önce Başkanımız detayıyla anlattı, artırılarak devam etmesini istiyoruz. Biz kardeşliğimizi sadece söylemlerimizle pekiştiremeyiz. Hayatımızın her alanında işbirliğimizi güçlendirmek zorundayız."  

"TSE'de artık zorlamayla iş yapma alışkanlığı yok"

Bu açıdan TSE'ye çok büyük görevler düştüğünü belirten Işık, TSE'nin görevinin bilinci olmasından dolayı da memnun olduğunu ifade etti.  

Işık, TSE'de artık zorlamayla iş yapma alışkanlığının olmadığına dikkati çekerek, "Bakanlık görevini devralır almaz TSE ile ilgili iki konu önümüze geldi. Birincisi yurt dışı faaliyetlerdi. Bir şirketin kurulması konusu. Biz Balkanlarda, Orta Asya'da, Kafkaslarda, Orta Doğu'da, Kuzey Afrika'da var olacaksak, oralarda çok ciddi standardizasyon ve kalite uygunluk belgesi hizmeti vermek durumundayız ama bunu da bizim iç mevzuatımızla yapmamız çok mümkün değil. Hemen çalışmaya başladık, gerekli arkadaşlarımıza talimatları verdik ve kısa süre içinde Bakanlar Kuruluna sevk ettik. Bir kaç gün içinde ümit ediyorum, Sayın Başbakanımızın imzasına hazır hale gelecek. Bunu çok önemsiyoruz" diye konuştu.  

"Hedefimiz mümkün olan tüm testleri Türkiye'de yapmak"

Diğer önemli bir alanın ise Otomotiv Test Merkezi olduğunu belirten Işık, yaklaşık bir hesapla şu anda Türkiye'nin bir yılda test için yurt dışına 2 milyar dolar para ödediğini söyledi.  

Işık, bunu sadece otomotiv için söylemediğini belirterek, bunun Türkiye için büyük bir rakam olduğunu ifade etti.  

"Hedefimiz, mümkün olan tüm testleri Türkiye'de yapmak" diyen Işık, otomotivin, Türkiye'nin en güçlü olduğu sektörlerden biri olduğunu kaydetti.  

Otomotivde yeni çağı ıskalamamak için çok önemli bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Işık, şöyle devam etti:  

"Hibrit ve elektrikli otomobil konusunda çalışmamızı çok yoğunlaştırdık ve buradan bir Türk markasının çıkmasını hedefliyoruz. Bunun için de önemli çalışmaları yürütüyoruz. Bir taraftan TÜBİTAK çok önemli çalışmaları artık sonuçlandırma aşamasına getirdi. Onunla ilgili önümüzdeki bir kaç gün içinde gereken açıklamayı yapacağız. Diğer taraftan da hibrit ve elektrikli yerli otomobil çalışmasını hızlandıracağız. Bunların markalaşması sürecinde en fazla ihtiyaç duyduğumuz alan, standardizasyon ve test alanları. İşte bu noktada TSE'nin bütün imkanlarını seferber ederek, Bursa Yenişehir'de bir arazinin Türkiye'deki hatta Avrupa'daki en güçlü otomotiv test merkezi haline dönüştürülmesi çalışmasına başladık, şu anda hızlı bir şekilde kamulaştırma işlemlerine devam ediyoruz. Burada bir adım daha atacağız. Yenişehir'deki otomotiv test merkezinin yanına, TÜBİTAK olarak otomotivle ilgili bir araştırma merkezini de hedefliyoruz."  

"Türkiye artık dümeni kırık bir ülke değil"

Artık standartlara uyan değil, standartları koyan bir ülke konumuna gelmek zorunda olunduğunu vurgulayan Işık, bunun bilincinde olan TSE'nin, işleri çok kolaylaştırdığını söyledi.  

Ülkelerin artık gümrük duvarlarını, standartlarla aştığını belirten Işık, Fransa ve ABD'nin öyle standartlar koyduğunu ve bu sayede başka bir ülkenin üreticisinin orada mal satamadığını ifade etti.  

Türkiye'nin de bu noktada daha proaktif bir yaklaşımı geliştirme ihtiyacı olduğuna değinen Işık, bu açıdan TSE'nin hizmetlerini çok önemsediklerini bildirdi.  

"Türkiye artık dümeni kırık bir ülke değil" diyen Işık, ülkenin 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için gece gündüz gayret ettiğini söyledi. Bakan Işık, kim ne derse desin son 12 yılda çok büyük mesafeler kat edildiğini belirterek, yurt dışında bunun çok net olarak ifade edildiğini sözlerine ekledi.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir