"Ekonomi daha ciddi yönetilmeli"
ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca "Öz varlıkların satışı, vergi barışı, askerliğin paralı hale getirilişi yeni kaynaklar oluşturdu, ancak onların da sonuna yaklaşıyoruz ve şimdiden sonra çok daha ciddi bir ekonomi yönetimine ihtiyaç olduğu kesindir"
İSTANBUL - Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, "Öz varlıkların satışı, vergi barışı, askerliğin paralı hale getirilişi yeni kaynaklar oluşturdu, ancak onların da sonuna yaklaşıyoruz ve şimdiden sonra çok daha ciddi bir ekonomi yönetimine ihtiyaç olduğu kesindir" dedi.
Koca, yaptığı açıklamada, ekonomi yönetiminin kendilerini gaz ile fren arasında yol bulmaya zorladığını belirtirken, yapılması gerekenlerin atlandığını öne sürdü.
Türkiye ekonomisinin göreceli olarak iyi olduğunun kabul edildiğini ifade eden Koca, şunları söyledi:
"Batı ülkelerinde ciddi anlamda küçülme yaşanırken, kamu dengeleri her gün biraz daha bozulmaya uğrarken, işsizlik ve borç yükü ağırlaşırken bizim durumumuz göreceli olarak yani onlara göre daha iyi konumda bulunuyor. Yani, biz büyümeye devam ediyoruz, kamu borç yükü dramatik değil, hane halkı borç yükü Avrupa'dan daha iyi, cari açık nispeten gerileme seyrine girdi. Bunlar şimdilerde gelişmiş ekonomilerin mumla aradığı değerler haline dönüştü. Ancak bizim ekonomimizde de bir şekilde bazı alanlarda çanların çaldığını artık kimse saklamıyor. Ekonomi yönetimi de gazla, frenle konuyu hem anlatmaya ve hem de gelecek projeksiyonu oluşturmaya çalışıyor."
Büyüme oranının beklenenin çok altında gerçekleşme riskinin bir kısım kamu dengelerini ciddi anlamda etkilemeye başladığını belirten Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Meşhur şeytan üçgeninin bir açısı vahşi ağzını yine açmış oldu. Bu sefer sıra bütçe açığında. Bilinen bir gerçektir, dengeler azıcık bozulduğunda şeytan üçgeni hemen devreye girer, ya cari açık, ya bütçe açığı, ya yatırım açığı kendini gösterir. İşin temelinde ciddi anlamda tasarruf açığı sorunu vardır ve böyle kritik zamanlarda bu konuya dikkat çekmek bile işe yaramaz. Zira şimdi zaten yatırıma, büyümeye ve tüketime olan ihtiyaç had safhaya ulaşmıştır. Tüm bunlar bize diyor ki, ülkeniz yapısal anlamda reformlarını yapamamış ve normal zamanlarda dengelerini oluşturamamıştır. Dolayısıyla etkilenme dönmelerinde açıklar vermek kaçınılmaz olmaktadır."
Öz varlıkların satışı, vergi barışı ve askerliğin paralı hale getirilişi gibi yeni kaynakların oluşturulduğunu hatırlatan Koca, "Ancak onların da sonuna yaklaşıyoruz ve şimdiden sonra çok daha ciddi bir ekonomi yönetimine ihtiyaç olduğu kesindir. Hükümet belki tarihinde ilk defa bu şekilde bütçe açığını kapatmak için acil olarak dönem dışı zam ve vergilere yüklenme ihtiyacı hissetmiştir. Umarız bu önemli bir ders olur ve yenilenmeyle birlikte ekonominin kurgulanması konusunda da yepyeni bir sürece girilir. Sadece gaz sadece firen esprileriyle işi kurtaramayız, doğru yolu da bulamayız" ifadelerini kullandı.