"Doğuda fatura tahsil sorunu azaldı"

TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır, doğuda elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesiyle, ücret tahsil sorununun azaldığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (AA) - Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır, doğudaki elektrik dağıtım işlerinin özelleştirilmesiyle, bölgedeki elektrik ücretlerinin tahsil edilememe sorununun azaldığını bildirdi.   

20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nın (ICCI 2014) detaylarının planlandığı "1'nci Enerji Sektörü Buluşması"na konuk olan Yıldır, Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki elektrik ücretlerini tahsil edilemeyişi probleminin eskiye nazaran düşüş gösterdiğini belirterek, "Elektrik dağıtım işlerinin özelleşmesiyle, bölgedeki tahsil edilemeyen elektrik ücretlerinde azalış söz konusu... Çünkü bunu özel sektöre verdiğiniz zaman şirketler yaptırımlar uyguluyor, gerekirse elektriği kesiyor, jeneratörler veriyor iyi niyet göstergesi olarak. Genel olarak bakıldığında eskiye nazaran düşüşler var, özel sektörün inisiyatif alması elektrikte kaçak oranlarını düşürdü" değerlendirmesini yaptı. 

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nde (EPİAŞ) ana sözleşme ve teşkilat yapısına ilişkin esaslar için üzerinde çalışmaların başladığını dile getiren Yıldır, EPİAŞ'ın kuruluşunda oluşturulan 60 milyon eşit paydan TEİAŞ'ın yüzde 30, Borsa İstanbul'un (BIST) yüzde 30 ve piyasa katılımcılarının da yüzde 40 oranıyla temsil edileceğini söyledi. 

Yıldır, Enerji Borsası'nın kurulmasıyla Türkiye'nin enerji konusunda uluslararası bir enerji fiyatı mekanizmasının odağında yer alacağını anlattı. 

"10 yılda yaklaşık 120 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor" 

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Üst Yöneticisi (CEO) Ali Kibar ise "Yatırımcı Gözünden Enerji Sektörünün Değerlendirmesi" konulu sunumunda, 2023 hedefleri kapsamında enerji başlığı için yıllık 12 milyar dolar yatırım gerektiğini söyledi.  Kibar, "2023 yılında hedeflenen düzeye gelebilmek için 10 yılda yaklaşık 120 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor. Yılda ortalama 12 milyar dolar yatırım gerekli. Bu noktada da enerji yatırımlarının finanse edilebilirliği büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı. 

Enerji yatırımlarının sanayicinin rekabetçi bulacağı düzeyde seyretmesiyle dünya çapındaki başarıların kendiliğinden geleceğini belirten Kibar, bürokratik sorunlara değindi. Kibar, "Enerji yatırımlarında ön lisans, lisans alma süreleri çok uzun, diğer süreçleri de dahil edersek bir enerji yatırımının dönüşü 10-15 yılı bulabiliyor. Burada da yerli ve yabancı yatırımcının önü açılmalı" ifadelerini kullandı. 

Yatırımlarda yerli kaynak ve teçhizatların daha fazla kullanımı için ilave teşviklerin düşünülmesi gerektiğini dile getiren Kibar, "Enerji'de 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için yatırımlara önemli kolaylıklar getirilmeli" diye konuştu. 

ICCI 2014 fuarına yoğun ilgi bekleniyor 

Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI) Yürütme Kurulu Başkanı Selahattin Çimen de, ICCI 2014 fuarına yoğun ilgi beklediklerini dile getirerek, fuarın her yıl daha fazla yerli ve yabancı konuğa hitap ettiğini, sektör adına önemli gelişmelere zemin hazırladığını ifade etti. 

Gelecek yıl düzenlenecek fuar için sektör paydaşlarının çok sayıda önerisini dinleyen Çimen, fuarın daha renkli ve verimli geçmesi için internet ortamından kendilerine ulaşacak önerilere de açık olduklarını bildirdi.  

Toplantıda verilen bilgilere göre, 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI 2014) 24-25-26 Nisan 2014 tarihlerinde  İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir