"Bölgede yatırım yapacak yer kalmadı"

Adalet Bakanı Sadullah Ergin,"Şu an itibariyle bölgemizde yatırım yapacak bir karış yer kalmadı ancak yatırımcı yer istiyor. Bölgede narenciye sahalarının sökülerek sanayileşmesine de gönlümüz el vermiyor"dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATAY - Hatay'ın Erzin ilçesinde 4'üncüsü gerçekleşen Ulaslararası Erzin Narenciye, Kültür ve Sanat Festivali'ne katılan Ergin, yaptığı konuşmada, festivalin, yöre narenciyesinin pazardaki değerini artıracağını, ekonomiye daha fazla girdi sağlacağını söyledi.

Bu yıl toplanan mahsulün geçen yıla göre daha yüksek olduğunu, fakat pazardaki sıkıntılardan dolayı ihracatta tıkanma yaşandığını ifade eden Ergin, şöyle devam etti:

"Dün sayın Başbakanımız Rusya'daydı. Rusya Devlet Başkanı sayın Putin ile yaptığı görüşmede, narenciye ihracatçılarımızın bu konusu gündeme getirildi. Bunun üzerine sayın Putin, kendi başbakan 1. yardımcısını görevlendirdi. Türkiye'de de Ekonomi Bakanı sayın Zafer Çağlayan'ın başkanlığında bir komite oluşturuldu ve bu komite, kapanan sebze, meyve hallerinin yenisini inşa etmek üzere bir çalışma heyeti oluşturdu. Böylece kısa sürede ihracatçının bu problem çözülecek, ihracatta yaşanan tıkanıklık aşılacak. Bu müjdeyi bugün Erzinlilere vermek istiyorum."

Hatay'ın, narenciye üretimi bakımından Türkiye sıralamasında 3. olduğuna dikkat çeken Ergin, "Narenciye, Hatay için önemli katma değer. Türkiye'de Adana ve Mersin'den sonra en fazla üretimin yapıldığı yer ama Hatay'ın da yükünü çeken bu bölge. Bunun için bu yöredeki üreticilerimize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Son 10 yılda ülkeye ve Hatay'a yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Ergin, bölgede yatırım yapılacak bir karış bile toprak kalmadığını söyledi.

Merkezi idarenin, ülkedeki ekonomik standartları yükseltme, yatırımcı için uygun yatırım iklimi oluşturma ve özel sektörün yatırım yapmasını sağlama görevi olduğunu vurgulayan Ergin, şunları kaydetti:

"Şu an itibariyle bölgemizde yatırım yapacak bir karış yer kalmadı ancak yatırımcı yer istiyor. Bölgede narenciye sahalarının sökülerek sanayileşmesine de gönlümüz el vermiyor. Bu bölgenin narenciye alanlarını korumak zorundayız. Körfezin o yemyeşil görüntüsünü çocuklarımıza daha da geliştirerek teslim etme arzusu içerisindeyiz. Bunun için düşündük, yatırımcılara yeni yatırım alanları açmak, körfezin narenciye destinasyonunu bozdurtmamak için Amanos projesini devreye koyduk. İstanbul'un Marmaray'ı var da deniz altından trenleri yürütmeye başladıysa biz de Hatay'ın çılgın projesi olarak Amanos Dağlarını alttan delip geçerek, dağın iki yüzünü bir araya getirip, Erzin bölgesindeki narenciye üretim alanlarını koruyacağız. Şubat'tan sonra da inşallah kazmasını vuracağız."

AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu da narenciye üretiminde emeği geçen tüm üreticiye teşekkür etti.

Erzin'deki narenciye üretiminin gerek ülkede gerekse uluslararası piyasada tanınmasında en büyük katkıyı üreticilerin sunduğunu belirten Türkoğlu, yurt ekonomisine ciddi katkıda bulunan narenciye üretiminin devam etmesi gerektiğini aktardı.

Konuşmaların ardından Ergin, festival kapsamında narenciyeyle süslenen stantları gezdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir