"Avrupa'da işler iyiye gidecek"

Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Kulübü'nün (Club of Chambers) barometre anketine göre gelecek 6 ayda Avrupa'da işler iyiye gidecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Kulübü bahar toplantısında, Avrupa ekonomisinin 6 ay sonrasına yönelik beklentileri içeren barometre anketinin sonuçları açıklandı.

Ankete göre oda başkanları, Türkiye'nin dış ticaretinin yüzde 40'ından fazlasını, ihracatının ise yüzde 50'sini yaptığı Avrupa'daki ekonomik aktiviteler için gelecek 6 ay "iyimser" olduklarını bildirdi.

Aralarında Berlin, Londra, Paris, Madrid, Brüksel, Milano, Atina, Dublin, Lüksemburg, Barselona ve Frankfurt gibi Avrupa'nın 16 önemli kentinin ticaret ve sanayi odası başkanlarının oluşturduğu kulübün İstanbul toplantısına İTO Başkanı İbrahim Çağlar başkanlık etti. 

Barometre anketinin sonuçlarını açıklayan Paris Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Jean Yves Durance, yaptığı sunumda, ekonominin son aylarda eski yüksek seviyelerine doğru geliştiğini bildirdi.

Euro, petrol ve faiz üçlüsündeki düşük seviyenin olumlu etki oluşturduğunu aktaran Durance, "Ancak buna 'iyileşme' demek için için henüz erken. Ticari yatırımlar gelecek aylarda anahtar faktör olacak. Başkanlarımız, ABD ve gelişen ekonomilerdeki yavaşlamaya baktıkça, kendi şehirlerindeki büyümenin sağlamlığına güvendiklerini açık yüreklilikle dile getiriyorlar." ifadelerini kullandı.

Barometre anketinde gelişen ekonomilerdeki yavaşlamanın bu yılı tehdit eden bir unsur olduğu da belirtildi. Ankette 2016'yı tehdit eden diğer gelişmeler ise terör ve İngiltere'nin AB'den çıkma ihtimali olarak sıralandı.

İstanbul, AB'ye üye olmayan bir ülkeden kulübe tam üye statüsüyle üye ilk şehir

Yapılan açıklamaya göre İTO Başkanı İbrahim Çağlar, toplantıda yaptığı konuşmada, Türk ve Avrupa iş dünyasını enerji tedariki, müteahhitlik, genel ticaret ve yüksek teknoloji yatırımlarında olağanüstü fırsatların beklediğini bildirdi. 

Küresel dünyanın çok boyutlu, derin bir dönüşüm içinde olduğunu aktaran Çağlar, "Dünyanın önünde şu iki seçenek var; barış ve huzura giden yolda mı yürüyeceğiz, yoksa korkulara ve ön yargılara mı teslim olacağız?" değerlendirmesinde bulundu.

Çağlar, 2008 sonrası ortaya çıkan küresel kriz şartlarının "Ne kadar birlikteyseniz o kadar güçlüsünüz" gerçeğini acı bir reçete vererek öğrettiğine işaret ederek şunları kaydetti:

"Güçlü AB fikrini, güçlü Türkiye gerçeğinden ayrı düşünemeyiz. Biz iş adamlarına çok büyük sorumluluklar düşüyor. Önümüzde bir vize meselesi var. Kamyona vize yok, dış ticarette mal ve hizmetlere de vize yok. Ama iş adamına gelince vize var. Bu tablo, Türkiye-AB arasındaki ekonomik ilişkilerin ayağındaki prangadır. Bu iş, iki tarafın da aleyhine. Bu noktada Odalar Kulübünün çok önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Ben burada ortaya koyulacak iş birliği ve kararlı tutumun siyasi ve bürokratik çarkların daha hızlı dönmesini sağlayacağını düşünüyorum." 

Tüm gün süren toplantılarda Odalar Kulübünün yeni bir kurumsal kimlikle yenilendiği de açıklandı. Bu çerçevede Avrupa Büyükşehirler Ticaret Odaları Ortak Platformu kurulması da karara bağlandı. 

İTO'nun birliğe üye KOBİ'ler arasında iş birliğinin artırılması için bu platformun devreye girmesi önerisi oy birliğiyle kabul edildi. 

Öte yandan İstanbul, AB'ye üye olmayan bir ülkeden kulübe tam üye statüsüyle üye olan ilk şehir oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir