"ABD-AB birleşik pazarında olmalıyız"
Adil Konukoğlu, gümrüklerin tamamen sıfırlanmasını amaçlayan ABD ile AB arasında gerçekleştirilecek anlaşmanın Türkiye'nin de içinde bulunacak şekilde yapılmasını talep ettiklerini bildirdi.
GAZİANTEP - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve ABD Dış Ticaret Müsteşarlığı işbirliğiyle düzenlenen "ABD ile Ticari Ortaklık ve İşbirlikleri" konulu bilgilendirme toplantısı, Sanayi Odasında yapıldı.
Toplantıda konuşan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, ABD ile ticaretin karşılıklı olarak daha da gelişmesinin sağlanabileceğini kaydederek, "Karşılıklı olarak gümrükleri sıfırlarsak, hem ihracatımızın hem ithalatımızın artacağına eminim" ifadelerini kullandı.
Konukoğlu, ABD ile AB arasında serbest ticaret anlaşmasının gerçekleşmesi durumunda gümrüklerin tamamen sıfırlanacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Son zamanlarda ABD ile AB arasında yürütülmekte olan birleşik pazar konusunda, gümrüklerin sıfırlanması konusunda uygulamanın kesinlikle içinde olmamız gerektiğine inanıyorum. Eğer bunun içinde olmazsak, ABD ile Türkiye arasındaki bağların zayıflayacağı konusunda hiç şüphemiz yok. Bu konuya dikkatinizi çekerim. Özelilikle Anadolu'daki sanayiciler olarak bu konuya çok önem veriyoruz. ABD ile ilişkilerimizin daha gelişmesi için bu konunun mutlaka Türkiye'nin içinde bulunacak şekilde yapılmasını talep ediyoruz."
ABD Dış Ticaret Müsteşarlığı Ticaret Ataşesi John Fay ise sunumunda, iki ülke ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için çalıştıklarını belirtti.
Türkiye'nin, Amerika'nın ihracat açısından öncelik verdiği ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Fay, şu bilgileri verdi:
"Son 10 yıllık süreçte ülkelerimiz arasındaki ticaret son derece ivme kazandı. Özellikle 3 yıldır neredeyse üç katına ulaşmış durumda. 2013 yılında biraz durağan bir seyir izlemiş olsa da Amerika'ya Türk ihracatının artışta olduğunu görüyoruz. Son dönemde Türkiye'nin, Amerika'daki yatırımları da yükselme göstermiş. Şu anda doğrudan yatırım rakamlarına baktığımızda; Amerika'nın Türkiye'de olan yatırımı 8 milyar dolar civarında, Türkiye'nin Amerika'ya yatırımı ise 1 milyar dolar civarında seyrediyor. Türk-Amerikan ticaret ve yatırım ilişkilerinin büyümekte olduğunu ve daha derinleştiğini, güçlendiğini görüyoruz."
Şu anda Türkiye'de Amerikalı bin 200 şirketin faaliyet gösterdiğini, bu firmaların ağırlıklı olarak batı ve kuzey bölgelerinde yoğunlaştığını bildiren Fay, şunları kaydetti:
"Ticaret Ofisi olarak amaçlarımızdan birisi, firmaların içinde bulunduğumuz bölgede de faaliyet göstermelerine yardımcı olmak. Ofisimiz bu amaçla faaliyet gösterdiğimiz Ankara, İstanbul ve İzmir dışında 5 şehir belirledi. Gaziantep de şu an içinde bulunduğumuz bölgenin temsilcisi durumunda. Bu bölgeye de yatırım çekmek amacıyla bölgesel programlar yürütmekteyiz."
Amerika'daki Türk yatırımlarını da artırmak istediklerini belirten Fay, "Karşılıklı ticaretin faydalı olacağına inanıyoruz. Sadece ihracat bakımından değil, diğer konularda da size kapımız açık" değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomi Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı Zeynep Taştepe Bilgi de ABD'ye ihracatta nasıl bir yol izlenmesi gerektiği ve bakanlığın destekleri konusunda bilgi verdi.
ABD'ye bütün bir pazar olarak değil, hedef eyaletler bazında çalışılması gerektiğinin altını çizen Bilgi, iş adamlarına şu tavsiyede bulundu:
"ABD pazarı çok büyük ve çekici bir pazar, ancak kolay bir pazar değil. Bu pazarda kalıcı olmak ve sürdürülebilir ihracat yapmak istiyorsanız, ABD'de fiziken bulunmanız önemli. Depo, ofis, showroom açın. Bu konuda bakanlığımızın da yurt dışı destekleri var. ABD pazarına uzun vadeli bir bakış açısıyla yaklaşılmalı ve sabırlı olunmalı."
ABD Büyükelçiliği Ekonomi Uzmanı Brandon Wilson, ABD İkinci Konsolosu James Michael Saxton, Ticaret Ataşesi Yardımcıları Özge Çırıka Ekşi ve Perim Akgüner'in de yer aldığı toplantının sonunda, firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştirildi.