QR kodlu dijital altın çekler geliyor

Konyalı proje yaratıcısı Taner Kılıç, kredi kartına benzer, dijital bir kart şeklinde kullanım imkanı sağlayacak olan yeni nesil dijital çek geliştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özhan ERDEM

 
KONYA - Altın Çek (Gold Pay) Projesi ile yaprak çekler tarih oluyor, yerine yeni nesil, teminata bağlı QR kodlu dijital altın çekler geliyor. Projenin uluslararası marka, patent, faydalı model ve Ar-Ge çalışmalarını tamamlayan Tercih Patent Vekili Av. İbrahim Çetinkaya ile bir basın toplantısı yapan Altın Çek (Gold Pay) Projesi sahibi Taner Kılıç,  "Kredi kartına benzer, dijital bir kart şeklinde kullanım imkanı sağlayacak olan yeni nesil dijital çek birçok özelliği ile geniş bir kullanım alanına sahip" dedi.
 
Çek, senet gibi ödeme araçlarında karşılaşılan sahteciliğin ve özellikle çeklerin karşılıksız çıkmasının, günümüzde birçok işletmenin en çok mağdur olduğu konulardan birisi haline geldiğini vurgulayan  Kılıç, "Bu duruma bir çözüm bulunması gerekiyordu ama bir türlü kökten çözüm bulunamıyordu. Kesin çözüm olabilecek 'Altın Çek (Gold Pay)' adıyla bir proje geliştirdik. 'Bizimle Güvendesiniz' sloganıyla başlayıp geliştirdiğimiz dijital kart şeklindeki altın çek, yaprak çekleri tamamen kullanımdan kaldıracak ve her türlü sahteciliği, mağduriyeti önleyecek önemli bir yenilik olacak" diye konuştu.
 
Dijital altın çekin ticaret hayatına önemli katkılarda bulunacağını, büyük yenilikler getireceğini belirten Kılıç, "Kredi kartı şeklinde, QR dijital koda sahip, tüm bilgileri dijital veri tabanında kayıtlı olan altın çek ile ticaret gerçekleştiren her iki tarafın da tüm bilgileri ve e-imzaları elektronik ortamda kayıt altında bulunuyor. Bu sayede sistem sahteciliğe de kesinlikle meydan vermiyor. Geliştirdiğimiz yeni çek sisteminin eski usul çek anlayışını, ticaret anlayışını ve ödeme şeklini tamamen değiştireceğine inanıyoruz. 1 yıldan beri projenin üzerinde çok detaylı çalışmalar yaptık, her yönüyle düşünüp geliştirdik. Çalışmalarını tamamladığımız projemize yaklaşık 1 milyon dolar yatırım yaptık. Bankalarla olan görüşmelerimizi oldukça ilerlettik" şeklinde konuştu.
 
Teminatla işlem görebilecek 
 
Altın Çek'in teminata bağlı olduğunu kaydeden Kılıç, "Altın çek kullanmak isteyen bir tacir ilgili bankaya teminat vermek zorundar. Bir keşideci bankada karşılığı olmayan Altın Çek'i düzenleyemeyecek. Bu yüzden Altın Çek'in vadesinde kesinlikle ödenmeme riski yok. Vade, tutar ve hamil elektronik ortamda yüklenmektedir. Bir keşideci Altın Çek'e tutar yüklerken bankadaki teminatının dışına çıkamayacak. Altın çeke sistemde tanımlı olan her türlü para birimi yüklenebilir. Keşide ve ciro işlemleri elektronik imza veya mobil imza ile yapılıyor. Her bir altın çek tek kullanımlıktır. Her bir altın çekin kredi kartı özelliği var. Altın çek sistemiyle birlikte ilk defa cep telefonlarında, ATM ve Pos cihazlarında E-imza dönemi başlayacak. Yine keşide ve ciro işlemleri bilgisayardan, tabletten, cep telefonu uygulamasından, ATM ve Pos cihazından yapılabilecek. Tüm elektronik kanallarda e-imza kullanılacağı için sahtecilik ve sahte cirolar ortadan kalkacak.  Sistem yüzde 100 güvenlidir" ifadesini kullandı. 
Sistemin hem icra dairelerinin hem de mahkemelerin yükünü hafifleteceğini dile getiren Kılıç, "Altın Çek kaybolsa veya çalınsa dahi tüccarın endişe etmesine gerek yok zaten sistem Altın Çek'in en son o kişide olduğunu veri tabanında görüyor. Tefeciliği ve gayri resmi oluşumları bitirecek bir sistemdir. Maliye e-fatura sistemine geçtiği zaman her bir Altın Çek'in faturalı olup olmadığını görecek. Keşideci dışındaki hamillerin sisteme, ilgili hizmeti sunan bankaya veya veri tabanına kayıt olmasına gerek yok. Bir keşideci bir hamile Altın Çek keşide ettiği zaman ilgili hamilin bilgilerinden oluşan bir cari veri tabanında ilgili hamil adına otomatik olarak oluşturuluyor. Bu hamil ilgili Altın Çek'e veya carisine ulaşabilmek için e-imzasını kullanmak zorundadır. Yani e-imza Altın çek sisteminin olmazsa olmazıdır.
Herbir Altın çekte QR kod uygulaması yeralacak.  Manyetik kartın üzerine QR kod basılmış olacak. Bir hamil cep telefonu uygulamasından bu QR kodu okutarak vade ve tutar öğrenebilecektir. Kredi kartı ve bankamatik kartının kullanıldığı tüm elektronik kanallarda altın çek kullanılabilecek" açıklamasını yaptı.
 
Uluslararası alanda da  kullanılabilir
 
Türkiye'nin önde gelen bankalarıyla yaptıkları görüşmelerde bankalardan olumlu tepkiler aldıklarını ve sistemin çok beğenildiğini belirten Kılıç, "Hem tacirleri hem de bankaları garanti altına alarak kimsenin tarafın mağdur olmasına neden olmayacak şekilde geliştirdiğimiz Altın Çek, önümüzdeki yıllarda bir Türk markası olarak tüm dünyada ticari hayatta kullanılacak. Altın çek dış ticaret işlemlerinde akreditif olarak kullanılabilecek. Dünyada ilk defa dijital bir çek uluslararası piyasalarda işlem görecek.  Uluslararası piyasalarda da kullanılabilecek. Uzun vadede bu ödeme sistemi ihraç edilebilir hale gelecek.. Neden Türkiye kendine ait bir marka, kendine ait bir ödeme sistemi ve dijital çek markası yaratmasın? " şeklinde konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir