Profesörler krizden çıkış yolu arıyor
IAES'nin 73. Uluslararası Atlantik Ekonomi Konferansı’na Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. Küresel krizden çıkış yollarının arandığı konferans yarın sona erecek. Konferansın bugünkü oturumunda "Kültür ve İlerleme" tartışıldı.
Uğur YILMAZ
[email protected]
İSTANBUL - Uluslararası Atlantik Ekonomi Topluluğu’nun (IAES) 73. Uluslararası Atlantik Ekonomi Konferansı’na Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. Konferansın bugünkü oturumunun açılışını Klagenfurt Üniversitesi ekonomistlerinden Reinhard Neck gerçekleştirdi.
Topluluk olarak amaçlarının Amerika ile Avrupa arasında ekonomi iletişim köprüsü kurmak olduğunu söyleyen Neck, toplantının İstanbul’da gerçekleştirilmesi için yoğun çaba harcayan Emin Köksal (Bahçeşehir Üniversitesi) ile Sadullah Çelik’e (Marmara Üniversitesi) ömür boyu üyelik plaketi verdi.
Plaket töreninin ardından Harvard Üniversitesi ekonomi profesörü Alberto Alesina "Kültür ve İlerleme" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Alesina, ekonomik krizlerin toplum yaşamına etkisini ortaya koyan sunumunda global krizden çıkışın reçetesini verdi.
Kamu harcamaları kontrol altına alınmalı
Alesina, OECD ülkelerinin krizden çıkış için kamu harcamalarını kontrol altına almasının ve vergi politikalarını gevşetmesinin şart olduğunu öne sürdü. Toplantıda söz alan bir İngiliz ekonomist ise bu yöntemin İngiltere’de denendiğini ancak kayda değer bir başarı sağlamadığını iddia etti. Vergi politikasını gevşek tutup kamu harcamalarını kısmanın alt gelir grubuna yüklenmek anlamına geleceğini söyleyen ekonomist, yüksek gelir grubundan vergi toplamanın çözüm olabileceğini kaydetti.
Cevap veren Alesina, kamu harcamalarını serbest bırakmanın alt gelir grubuna etki etmediğini, hedefin daha çok orta gelir grubu olduğunu bildirerek bu etkinin ise tartışmaya açık olduğunu dile getirdi. Keynesyen modelin de denenmesine rağmen nadiren başarı sağladığını öne süren profesör, askeri harcamaları kısmanın mutlak bir gereklilik olduğunu kaydetti.
İkinci toplantı Kanada'da gerçekleştirilecek
Konferansın öğleden sonraki oturumunda "Sermaye ve Yatırımlar", "Finansal Piyasa Analizi", "Küreselleşme ve Ekonomik Entegrasyon" başlıkları tartışılıyor.
Konferansın yarınki kapanış programı şöyle;
08:30 "Uluslararası Ticaret ve Faktör Hareketleri"
10:30 " Uluslararası Ekonomi"
Topluluk’un bir sonraki konferansı, 4-7 Ekim 2012 tarihinde Montreal – Kanada’da, gelecek yıl ki konferansı ise 3-6 Nisan 2013 tarihinde Viyana-Avusturya’da gerçekleştirilecek.