Perpa’da yenileme çalışmalarının yüzde 80’i bitti, sıra dış cephede
Yapımı 1989’da tamamlanan Perpa, yenilenme çağını yaşıyor. Gerek altyapı, gerekse görsel olarak yenilenmeye başlanan ticaret merkezinde, projelerin yüzde 80’i tamamlanmış durumda.
Sercan AKINCI
İSTANBUL - Yapımına 1986’da başlanan ve 3 yılda tamamlanan Perpa Ticaret Merkezi’nde altyapı ve görsel yenileme çalışmaları tamamlanmak üzere. Perpa Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yümlü, “2 yıl sonra Perpa’yı tanıyamayacaksınız. Yenileme çalışmalarının yüzde 80’ini tamamladık” dedi.
Yönetim kurulu üyeleri Köksal Yavrucu ve Hacı Demir ile birlikte DÜNYA’yı ziyaret eden Perpa Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yümlü, Perpa Ticaret Merkezi’nin 2 ayrı bina olduğunu, B Blok’un yenilenme çalışmalarında sona geldiğini anlattı. Projelerinin yüzde 80’inin tamamlandığını belirten Yümlü, “Isıtma- soğutma projemizi bitirdik.
Bu projeyi 4 borulu olarak yaptık. 30 yıl ömrü var. Şimdi dekorasyonları yapılıyor. Yangın tesisatını bitirdik. Şimdi itfaiye raporu da alınabildiği için Perpa’daki dükkanların ruhsat almada herhangi bir sorunu olmayacak. B Blok, 300 kamera ile sürekli izleniyor. Bunlarla birlikte altyapıyı da yeniledik. Suyu olmayan dükkanlara su verildi. Rögar sistemi atığı taşımakta zorlandığı için kanalizasyon sistemini yeniledik. Büyük bir galeri açılarak yapıldı” dedi. Bu işler yapılmasına karşın daha yapılacak işler olduğuna dikkat çeken Yümlü, şöyle konuştu:
“30 yıllık bir bina yenilenmeye muhtaçtır. Perpa bu çağı yaşıyor. Bu yenilemenin yüzde 80’ini bitirdik ama daha yapacağımız işler var. Dış cephe var, zeminin cilalanması ve boruların dekorasyonla kapatılması var. Bunlar bir bütçe planlamasıyla olur. Bu ısıtma- soğutma dışındaki hiçbir proje için üyelerimizden ek bir aidat almadık. Tasarruflarla yaptık. Bu bir bütçe başarısıdır. Sanayide bile finansmanı iyi yönetemeyen şirketler ayakta kalamaz. B Blok için çok fazla bir işimiz kalmadı. 2017’de daha az yatırım yapacağız. 2018’den sonra B Blok tanıyamayacaksınız.”
Kuleleri yapıp yüzde 45’ini İBB’ye vereceğiz
Perpa’nın yasal olarak 2 bina olduğunu anlatan Yümlü, bu yüzden A ve B bloklarının birleşmesinin mümkün de olmadığını, bina yönetimi için en iyi sistemin kooperatifi feshetmemek olduğunu ifade etti. Ayrıca B Blok’un öz varlığı olduğunu, ticaret merkezinin önündeki 26 bin metrekarelik arsada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle (İBB) ortaklığın devam ettiğine dikkat çeken Yümlü, şöyle devam etti:
“Projelerde görülen 5 kule Perpa’nın ilk planlarında vardır. Bu kulelerin kat irtifakı bile kuruldu. O günkü ekonomik konjonktür bu kulelerin yapılmasına izin vermedi. Bunların yüzde 55’i bizim, yüzde 45’i İBB’nin olacak. Yapımı için bizim yükümlülüğümüz devam ediyor. Perpa Ticaret Merkezi’ni bir konut projesi olarak kabul edersek; ilk etaptan daire aldınız, ikinci etapta da hakkım var diyebilir misiniz? A Blok’takilerin buradan hak talep etmeleri mümkün değil. O binaları dikine yapıp 4 binaya indireceğiz. Diğer türlü Perpa’nın önü çok kapanıyordu. 26 bin 500 metrekarenin 2 bin metrekaresine oturacak. Kalanı yeşil alan olarak değerlendirilecek. Belediye bana yap dediğinde yapacağım. Bu benim yükümlülüğüm. Tabi Perpa buradan ciddi bir kar elde ediyor. Zamanın uzamasıyla ciddi rant elde ettik. Şimdi İBB, böyle bir arsayı yüzde 45 payla kimseye vermez. ‘Tapumuz bir gecede gaspedildi’ demek yanlıştır. Devlet kimsenin malını gasp edemez. Tapunun delinmezliği diye bir ilke var. Ama kamunun kamulaştırma hakkı da vardır. Metrekaresi ‘bin liraya kamulaştırıldı’ diye ajitasyon yapılıyor. Kamulaştırıldığı yılda emlak vergisi 850 lira civarıydı. Beğenmeyebilirsiniz, dava açarsınız. Binanın önündeki ve arkasındaki yollar site yoluydu, belediye kamuya açtı, belediye otobüsü geçiyor. Bundan daha doğal ne var? Kulelerin trafiği tıkayacağına dair eleştiriler yanlış. Sadece yüzde 10 imarla gerçekleşecek.”
PERPA ADINI KOOPERATİF TESCİL ETTİRMİŞTİR
Perpa adının ‘Perşembe Pazarı’ndan kısaltılarak üretildiğini hatırlatan Mithat Yümlü, merkezin kuruluş fikrinin İstanbul’un trafik sorununu çözme arayışı içinde ortaya çıktığını söyledi. İlk yıkılan 9 dükkanın sahipleri olarak 1984’te kooperatif kurduklarını belirten Yümlü, 1995’te Perpa adını tescillediklerini ifade etti. Bu nedenle merkez adına Perpa Kooperatifi başkanının konuşabileceğini anlatan Yümlü, “A Blok’u da biz kat karşılığı anlaşma gereği belediyeye vermiştik. Belediye de bunu Elektrokent’e sattı. Bu bizim işimize de gelen bir şeydi. Çünkü Perşembe Pazarı’nın üst tarafı elektrik piyasasıydı. Orada da beraberdik, burada da olmalıyız dedik. Uzun yıllar 2 tabela vardı burada da. Bir tarafta Perpa Ticaret Merkezi, diğer tarafta Elektrokent yazardı. Elektrokent Kooperatifi tasfiye oldu sonra” dedi.
‘EN ÜST DÜZEYDE MUHATAP BULUYORUZ’
Perpa’nın sorunları konusunda muhatap bulamadığına ilişkin açıklamaları değerlendiren Mithat Yümlü, “Perpa en üst düzeylerde muhatap buluyor. Bugüne kadar ulaşamadığı kimse olmadı. Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanı’yken Perpa’ya kahvaltıya geldi. İBB Başkanı Kadir Topbaş ve ekibi ciddi yapıcı hareket gösteriyor. Şişli Belediyesi’yle de çok iyiyiz. Hayri İnönü seçildikten sonra ilk ziyaretini Perpa’ya yaptı. Bu verdiği önemi gösteriyor. İstanbul Ticaret Odası’na bakarsak da; ben oranın en eski meclis üyesiyim. Yıllarca orayı yönettim. İbrahim Çağlar da zaman zaman Perpa’yı ziyaret eder. Ticaret Odası bizim kiracımız. Şişli İŞKUR Müdürü, SGK Müdürü, Şişli Kaymakamı, Milli Eğitim Müdürü sadece bu 2 ayda bizi ziyaret edenler. Perpa en üst düzeyde muhatap buluyor” diye konuştu.