Perakende sektörü ilk çeyrekte yüzde 8 büyüdü
AMPD Başkanı Nane, "Sektörde ilk 3 aydaki istihdam artışı 10.500. Bu sene yılın tamamındaki istihdam artışı beklentimiz 75 bin civarında" dedi.
İSTANBUL- Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, Başbakan Erdoğan'ın her işletmenin bir eleman istihdam etmesi önerisini layıkıyla ve 1'in çok çok üstünde gerçekleştirdiklerini belirterek, "Sektörde ilk 3 aydaki istihdam artışı 10.500. Bu sene yılın tamamındaki istihdam artışı beklentimiz 75 bin civarında..." dedi.
Mehmet Nane, perakende sektörünün yılın ilk çeyreğine ilişkin sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında, geçen senenin ilk üç ayına göre bu sene ilk çeyrekte perakende sektörünün ciro artışının toplamda yüzde 8 olduğunu belirtti.
Nane, gıdadaki artışın yüzde 4, gıda dışı tekstil hariç elektronik ve yapı marketlerinin içinde bulunduğu alanın artışının yüzde 15, hazır giyimdeki artışın da yüzde 27 olduğunu kaydetti.
Metrekarede yüzde 2 artış yaşandığını dile getiren Nane, "İlk çeyrekte toplamda yüzde 3 istihdam artışı oldu. Gıdadaki istihdam artışı yüzde 6, gıda dışı yüzde 3, hazır giyimde yüzde 5 olarak gerçekleşti" dedi.
Nane, fiş adedinin de toplamda yüzde 14 arttığını, kriz ortamında porsiyonların küçülmeye, ziyaret frekanslarının artmaya başladığını, bir kilo peynir yerine yarım kilo alınmaya başlandığını anlattı.
KDV'deki indirimlerin de etkisiyle sektörün geçen seneyi pozitif kapattığını, bu seneki pozitifliğin devam ettiğini vurgulayan Nane, sektörün işsizliğin arttığı bir ortamda artı istihdam yaratarak, üstüne düşen görevi layıkıyla yerine getirdiğini vurguladı.
Nane, "Perakende 2009 yılında ekonominin dinamosu oldu. Kardan feragat ederek, değişik kampanyalarla, cazip ortam yaratarak, çarkı çevirme gücünü yaratmaya başladık. Çünkü biz eğer sipariş vermezsek üretim olmaz. O yüzden tetiği çeken el perakende oldu. Üretimi biz tetiklemeye çalıştık, bunu da mümkün olduğu kadar başardık" dedi.
Mehmet Nane şunları kaydetti:
"Sayın Başbakan'ın söylediği her müessese bir tane eleman alsın'ı biz sektör olarak layıkıyla birin çok çok üstünde gerçekleştiriyoruz. Bunu geçen sene yaptık bu sene ilk 3 ayda yaptık, önümüzdeki 9 ayda da layıkıyla yerine getireceğiz. Tüketici güveninde negatif bir değişim, ekonomi ve politikada çok büyük bir negatiflik olmazsa bu sene geçen seneye göre daha iyi gidecek.
Perakendeci için çok iyi bir ortam olacak mı? Tam olmayacak, çünkü bu çarkı döndürebilmek için biz karlılığımızdan ödün vererek, marjları mümkün olduğu kadar aşağıda tutup, maksimum oranda ürünü tüketici ile buluşturmaya çalışacağız, maksimum oranda çarkın devam etmesini sağlayacağız."
Burada tüketicinin bir tek yapması gereken şeyin ihtiyacı kadar olanı alması, üstünü almaması olduğunu dile getiren Nane, "Bugün benim bir çoraba ihtiyacım varsa iki çorabı almayayım ama o bir çorabı almayı da ertelemeyeyim. İhtiyaç kadar alınsa Türkiye Cumhuriyeti çok daha refah bir ortama gider. Çünkü Türkiye'nin yarattığı GSMH'nın yüzde 72'si ortalama iç ticaretten kaynaklanıyor. İç piyasayı biz canlandırırsak bu, ülkeyi de çekip çıkartacak. Bunu canlandırmak için ihtiyacımızın ertelenmemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
"İstihdam artışı beklentimiz 75 bin"
Nane, bugün 176 ticaret meslek lisesinde perakende bölümü bulunduğunu ve bu sene 7 bin 282 tane kişinin bu bölümden mezun olacağını da bildirdi.
AVM'lerdeki fiş kesme oranının yüzde 99,8 pazarlarda ise yüzde 14'lerde olduğunu vurgulayan Nane, ülkenin kayıt içine geçmesinde organize perakendenin önemini vurguladı.
Mehmet Nane, tüketici moralinde, politikada bir negatiflik olmazsa 2009'dan çok daha iyi bir 2010 beklediklerini vurguladı.
Soruları da yanıtlayan Nane, sektördeki istihdam artışına ilişkin olarak şunları kaydetti:
"Sektörde ilk 3 aydaki istihdam artışı 10.500, geçen seneki AVM'lerde ve mağazalarda toplam ilave istihdam 63 bin civarında. Geçen sene 450 bine geldik. Bu 2010'da aynı hızla artarak devam edecek. Bu sene yılın tamamındaki istihdam artışı beklentimiz 75 bin civarında. Bunu yapan bizim kayıtlı olan üyelerimiz 380 tane kayıtlı olmayan organize perakendenin içinde, yerelleri katmıyoruz, yaklaşık 500 tane müessese yaptı bunu. Biz ilk 3 ayda 280 kişi net istihdam yarattık, yıl sonu hedefimiz bine çıkmak."
"AVM'lerin saat 18.00'de kapanması ütopyadır"
AVM'lerin pazar günü saat 18.00'de kapanmasına ilişkin olarak da Nane, saat 18.00'da kapanma meselesinin bir ütopya olduğunu, ilk kanunda böyle bir şeyin olmadığını, bunu gündeme getirenlerin popülizm yaptığını belirtti.
Nane, "Sayın Başbakanımız söyledi bunu. Başbakanımız emin olun benden daha fazla AVM'yi, sokağı geziyor, halkın nabzını tutuyor. 'Tüketicinin seçim ve rahatlık hakkını elinden alamayız' dedi, çok da doğru. Bunu söyleyen arkadaşlar kendileri niye kapatmıyorlar. Bunu söylerken niyet farklı, niye pazar günü kaybolacak alışverişi hafta içine çekip oradan nemalanma niyeti... Bunu söylerlerken niyet farklı niyet pazar günü kaybolacak alışverişi hafta içine çekip oradan nemalanma niyeti. Niyet organize perakendenin hızlı gelişimini engelleyerek yerelin gelişimini artırmak ve oradan da organize perakendeye şirket satışından nema sağlamak. Buradaki niyet popülist yaklaşımla ek çıkar sağlamak. Eğer çok meraklısı varsa, kanunda hiçbir engel yok pazar günü kapatmak isteyen kapatabilir. Buyurun kapatsınlar."
Fransa'nın Almanya sınırında AVM'leri hafta sonu açmak için denemelerin başladığını söyleyen Nane, pazar günü AVM'lerin saat 12.00'den sonra açılmasına ilişkin olarak da, "Biz bunu Bursa ve Antalya'da denedik. Sıkıntı çıktı. Tüketicilerimiz özellikle gıda alışverişinde daha erken açılmasını istiyor. Saat 12.00 konusunda oturur konuşuruz, bunu tüketiciye daha iyi izah edebiliriz. Ama bunun için de kanuna gerek yok" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin kalıcı ihracatında en önemli sektörün perakende olduğunu ifade eden Nane, Türkiye'nin 38 ülkede 1.200 mağazası bulunduğunu, bu mağazalara ürünlerin Türkiye'den gittiğini vurguladı.
Gıda perakendecileri, et fiyatlarını tüketiciye yanıstmadı
Mehmet Nane, et fiyatlarındaki gelişmelere ilişkin olarak da şunları kaydetti:
"Etteki olayın gelişimi geçen seneden başlar. Gıda perakendecileri bunu yansıtmadı. Şubat-temmuz arasında karkas etin fiyatı yüzde 56 artarken perakendede et fiyatı sadece yüzde 3 arttı. Organizenin bir özelliği de bu tip ani dalgalanmaları absorbe etmesi. Tüketiciye birebir yansıttığınız zaman iş kaybı olacak. Bizim perakendecilerimiz son 2 yıldır kar kaybını hep göz önüne aldı. Yine organize perakende kar marjından ödün vererek Başbakanın talimatı üzerine ilk düşürdü. İki hafta önce perakende zarar ederken müşteriyi memnun etmek için bu fiyatı indirdi. Nitekim haklı çıktık. 27-28 lira olan et fiyatı 21 liraya düştü. Geçti, suni patlamaydı. Bu dönemden önce pirinçte de mercimekte de olmuştu. Gene perakendeci aynı şekilde tüketiciye yansıtmadı."