Özelleştirmeler hız kesmeyecek
Özelleştirme uygulamaları sonucunda Özelleştirme Fonu'na bu yıl 8,5 milyar lira nakit girişi bekleniyor. Fonun gelecek yıl 8,6 milyar lira özelleştirme geliri elde etmesi öngörülüyor
ANKARA - Özelleştirme uygulamaları sonucunda Özelleştirme Fonu'na bu yıl 8,5 milyar lira nakit girişi bekleniyor. Fonun gelecek yıl 8,6 milyar lira özelleştirme geliri elde etmesi öngörülüyor.
2015 Yılı Programı'ndan derlediği bilgilere göre, fonların gelirlerinin bu yıl 8,9 milyar lira, giderlerinin ise 9,2 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. Böylece, fon sistemi finansman açığının 0,3 milyar lira olması bekleniyor.
Bu yıl özelleştirme uygulamaları sonucunda Özelleştirme Fonu'na 8,5 milyar lira nakit girişi öngörülüyor. Söz konusu fonun gelecek yıl elde edeceği özelleştirme gelirinin 8,6 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.
Fon gelirlerinin gelecek yıl 10,1 milyar, fon giderlerinin 8,1 milyar, fon sistemi finansman fazlasının 2 milyar lira olması hedefleniyor.
Onay ve imza aşamasındaki özelleştirmeler
Satış ve devir işlemi tamamlanan özelleştirme uygulamalarının toplam tutarı geçen yıl 12,5 milyar dolar iken, bu yılın ekim ayı itibarıyla 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, ihalesi tamamlanmış onay veya sözleşme imza aşamasındaki özelleştirme uygulamalarının toplam tutarı ise 9 milyar doları buluyor.
Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait bazı akarsu santralleri, Kemerköy, Yeniköy, Yatağan ve Çatalağzı termik santralleri ile Kemerköy Liman Sahası, TCDD’ye ait Derince Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı ile Milli Piyango İdaresine ait şans oyunları lisans hakkının devrine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu onayları alındı ve devir sözleşmeleri imza aşamasına geldi.
Santral özelleştirmelerine devam
Gelecek yıl özelleştirme kapsamında izlenen kuruluşlar dahil Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) sisteminin finansman fazlasının gayri safi yurtiçi hasıyala oranı yüzde 0,01 olarak programlandı.
Programa göre bu hedefe ulaşılabilmesi, Genel Yatırım ve Finansman Programı'nda öngörülen fiyat politikalarının gerçekleştirilmesi, tarım KİT’lerinde alım miktar ve fiyatlarının öngörülenin üstünde stok artışına yol açmayacak şekilde tespit edilmesi, yatırım harcamalarının belirlenen seviyede kalması ve bütçeden yapılacak transferlerin gerçekleştirilmesiyle mümkün olabilecek.
KİT’ler, 2015 yılı başından itibaren bağımsız denetime tabi olacak ve finansal raporlarını Türkiye Muhasebe Standartlarına göre hazırlayacak.
EÜAŞ’a ait elektrik üretim santrallerinin özelleştirme çalışmaları sürdürülecek.