Özelde işe alım ve işten çıkış zirve yaptı

"2014 Yılı Çalışan Devir Oranı" anketine göre, işe alımlardan oluşan devir oranında yüzde 32, işten çıkışların oluşturduğu devir oranında ise yüzde 21 ile son 4 yılın en yüksek rakamına ulaşıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Bilgi Yönetimi Platformu ve Towers Watson'ın yaptığı "2014 Yılı Çalışan Devir Oranı" anketine göre, 2014'te işe alım ve işten ayrılma nedeniyle son dört yılın en yüksek çalışan devir oranlarına ulaşıldı. 

PERYÖN'ün  açıklamasına göre, farklı sektör ve büyüklüklerde 82 şirketin katılımıyla gerçekleştirilen "2014 Yılı Çalışan Devir Oranı" anketinde, işe alımların oluşturduğu devir oranında yüzde 32 ile son 4 yılın en yüksek rakamına ulaşıldı. Diğer bir deyişle şirketlerde çalışan her 100 kişiden 32'sini işe yeni alınanlar oluşturdu. 

Buna karşılık askerlik, emeklilik, iş akdinin feshi ve istifa gibi nedenler dahil, işten çıkışların oluşturduğu  devir oranı da son dört yılın en yüksek rakamı olan yüzde 21'e çıktı. İstifa ederek kendi isteğiyle işten ayrılanların oranı ise yüzde 11 oldu. 

"Yüksek potansiyelli çalışanlar, değer görmedikleri takdirde ayrılmaktan kaçınmıyor" 

PERYÖN Başkanı Sevilay Pezek Yangın, sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'de toplam çalışan ve iş gücüne katılan sayısı her geçen yıl artmasına karşın özel sektörün nitelikli iş gücü bulmakta her yıl biraz daha zorlandığını ifade etti. 

Mesleki eğitimin ve eğitim kalitesinin yetersiz olması, özel sektörün istediği iş gücü nitelikleriyle iş arayanların niteliklerinin örtüşmemesi, teknoloji ve pazardaki değişimlerin hızlı olması ve bu değişimi yönetebilecek potansiyele sahip insanların yeterli olmaması gibi sorunların yalnızca Türkiye'de değil tüm dünyada yaşandığını belirten Yangın, şunları kaydetti:  

"Birçok kurumsal şirket, ihtiyaç duydukları 'yetenek' adını verdiğimiz bu yüksek potansiyelli kişileri şirkete kazandırmak, kendi içlerinde geliştirmek ve bağlılığını sağlamak için yetenek yönetimine önem veriyor ve kendi akademilerini kuruyor. Tüm şirketler, bilinmeyenlerin olduğu, hızla değişen, yüksek rekabet dolu bu ortamda konfor alanından çıkabilen, çabuk öğrenen ve adapte olabilen, aynı zamanda şirketine bağlılığı ve potansiyeli yüksek çalışanların peşine düşmüş durumda. Ancak bu kişilerin sayısı yeterli değil. 

Yüksek potansiyelli çalışanlar, kendi kariyerlerini kendileri yönetiyorlar, değer görmedikleri, kariyer fırsatları bulamadıkları, kendilerini aşmalarını sağlayacak görevler olmadığı takdirde ayrılmaktan kaçınmıyorlar. Yabancı dil bilen, yurt dışında eğitim almış ya da deneyim sahibi, nitelikli çalışanlar yurt dışında da görev almaya başladı. Önümüzdeki günlerde  bu hareketliliğin artarak devam edeceğini öngörüyoruz." 

En yüksek işe alım perakende sektöründe 

Tüm yıl boyunca en fazla işe alım ortalama yüzde 64 ile perakende sektöründe gerçekleşti. Bu sektörü yüzde 62 ile medya ve yüzde 50 ile finansal hizmetler takip etti. 

Toplam çalışan sayısında yüzde olarak en büyük artış ise yüzde 58 ile medya sektöründe yaşandı. Medya sektörünü yüzde 28 ile perakende ve yüzde 25 ile finansal hizmetler izledi. 

Geçen yıl gerçekleştirilen işe alımların yüzde 9'unu yönetim kadrolarına yapılan yeni alımlar oluşturdu. Bu oran 2013 yılına göre 8 puan geriledi. 2014 yılı içerisinde ortalamada en yüksek yönetici işe alımı gerçekleştiren ilk üç sektör yüzde 38 ile enerji, yüzde 30 ile medya ve yüzde 17 ile holding oldu. 

En çok ayrılış tekstil sektöründe 

Tüm nedenler dahil işten ayrılmaların oluşturduğu çalışan devir oranı sıralamasında yüzde 44 ile tekstil sektörü ilk sırada yer aldı. Bu sektörü yüzde 36 ile perakende ve yüzde 33 ile üretim sektörleri takip etti. 

İstifa ederek işten ayrılanların oluşturduğu  çalışan devir oranı ise tüm şirketlerde ortalama yüzde 11 oldu. İstifa edenlerin arasında performansı ortalamanın üzerinde iyi olan çalışanların oranı, sektör bağımsız olarak incelendiğinde ortalama yüzde 29 olarak gerçekleşti. Bu oran 2013'e göre 7 puanlık bir gerileme gösterdi. 

Sektörel olarak incelendiğinde ise hızlı tüketim ve yapı sektöründe istifa eden her 4 çalışandan 3'ünün performansının ortalamanın üzerinde olduğu görüldü. 

Bu konularda ilginizi çekebilir