ÖTV uygulamasının bütçeye maliyeti 2 milyar TL'yi buldu
Benzin ve motorinde ÖTV'den karşılanan tutar litre başına 90 kuruşa yaklaşırken bütçeye şu ana kadar 2 milyar liralık bir maliyet getirdi.
Akaryakıt fiyatlarında eşel mobil sistemine geçildiği Mayıs ayı ortasından bugüne kadar benzin ve motorinde özel tüketim vergisinden (ÖTV) karşılanan tutar litre başına 90 kuruşa yaklaşırken sistemin bütçeye yükünün önümüzdeki dönemde artması bekleniyor.
Reuters'a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi iki yetkili, bugüne kadar sistemin bütçeye etkisinin yaklaşık 2 milyar TL civarında olduğunu, bugünden geçerli artışlarla birlikte maliyetin bir miktar daha artacağını belirtti.
Bugün yeni zam geldi
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) benzinin litre fiyatının bugünden itibaren 46 kuruş, motorinin ise 58 kuruş artırıldığını, özel tüketim vergisinden karşılanacak bu artışın pompa fiyatlarına yansımayacağını açıkladı.
Böylece benzinin litresine yeni sistemin devreye girdiği mayıs ayı ortasından bugüne 88 kuruş motorinin litresine 89 kuruş zam yapılmış oldu.
Konu hakkında bilgi sahibi bir yetkili, "Bugüne kadar vergiden karşılanan tutarın maliyeti yaklaşık 2 milyar TL. Bugünkü zamla birlikte maliyette bir miktar artış olacak" dedi.
Yıllık maliyet 6.5 milyar TL
Öte yandan konu hakkında bilgi sahibi bir başka yetkili ise uygulamanın yıllık maliyetinin 6.5 milyar TL olarak hesaplandığını söyledi.
Bakanlar Kurulu, mayıs ayı ortasında benzin, motorin ve oto gazda, petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış yaşanması durumunda, bu mallara uygulanan özel tüketim vergisinin, gerçekleşen artış kadar azaltılmasına karar vermişti.
Resmi Gazete'de yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre, akaryakıt fiyatlarında petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış olması halinde, söz konusu malların tabi olduğu ÖTV tutarları, gerçekleşen artış tutarı kadar azalış yapılmak suretiyle uygulanıyor.
EPGİS'in daha önce verdiği bilgilere göre ağustos ayı başına kadar sistemin maliyeti 1.7 milyar TL olarak gerçekleşmişti.