Otomotiv yan sanayinde yeni dönem

Sanayi Bakanı Işık, "Eşdeğer Parça Belgelendirmesi, 1 Haziran'da başlayacak. Bu sayede yerli otomotiv yan sanayi güçlenecek, ithalat azalacak, sigorta ücretlerinde ciddi düşüşler sağlanacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Eşdeğer Parça Belgelendirmesi uygulamasının, 1 Haziran'da başlayacağını belirterek, bu sayede yerli otomotiv yan sanayinin güçleneceğini, ithalatın azalacağını ve sigorta ücretlerinde ciddi düşüş sağlanacağını söyledi. 

Işık yaptığı açıklamada, Eşdeğer Parça Belgelendirmesi uygulamasının Hazine Müsteşarlığı koordinasyonunda, Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği, üniversiteler ve diğer paydaşlarla yapılan yaklaşık 3 yıllık çalışma sonucunda, Hazine Müsteşarlığının 13 Ocak 2015 tarihli genelgesiyle resmileştiğini anımsattı. Söz konusu genelgeyle Eşdeğer Parça Belgelendirme yetkisinin 2 yıllık süre için TSE'ye verilmesinin kararlaştırıldığını anlatan Işık, uygulamayla otomotiv sektöründe muadil ürünlerin orijinal parça yerine kullanılabileceğini ifade etti. 

"Yerli yan sanayicinin kalitesi tescillenecek" 

TSE'nin, 1 Haziran'da başlayacak belgelendirme faaliyetine ilişkin dokümantasyon, personel, eğitim ve laboratuvar hazırlıklarını tamamlayarak, başvuruları almaya başladığına işaret eden Işık, "Eşdeğer Parça Belgelendirmesi uygulaması ile sigorta şirketleri hasarlı araçlarda orijinal parça yerine muadili sayılacak belgelendirilmiş eşdeğer parça kullanacak. Böylece tüketicilerimiz, hem güvenli hem de ekonomik yan sanayi ürünlerini seçip kullanabilecekler" diye konuştu. 

Işık, uygulamanın otomotiv yan sanayi ürünlerine duyulan güveni arttıracağına ve böylece yerli otomobil hedefi doğrultusunda gelişme kaydedileceğini dile getirdi. Eşdeğer Parça Belgelendirmesi ile yerli yan sanayici kalitesinin de tescilleneceğini vurguladı.

"TSE 400 binin üzerinde belge verdi" 

Bakan Işık, şu ana kadar yaklaşık 35 bin standart yayınlayan TSE'nin, 1960'tan bu yana standardizasyon faaliyetlerinin yanı sıra muayene-gözetim, belgelendirme, deney-test ve eğitim faaliyetlerini sanayinin gelişmesi amacıyla yürüttüğünü kaydetti. Enstitünün, geçen yıl laboratuvar yatırımlarına 50 milyon liranın üzerinde pay ayırdığını ifade eden Işık, şöyle devam etti: 

"TSE, yıllık yaklaşık 70 bini aşkın firmaya, 400 binin üzerinde belge verdi. TSE'nin, ülkemizin 2023 vizyonunda yer alan yerli otomobil üretimi hedefi çerçevesinde; yerli otomobilin sertifikalandırılması (tip onay) süreci için Otomotiv Test Merkezi projesi ve bölgesel bazda kurulmakta olan Araç Kontrol Merkezi (AKM) çalışmaları da devam etmektedir. Eşdeğer Parça Belgelendirmesi ile yerli otomotiv yan sanayi güçlenecek, ithalat azalacak, sigorta ücretlerinde ciddi düşüşler sağlanacak." 

Bu konularda ilginizi çekebilir