Otomotiv ihracatında Afrika sürprizi
Otomotivci Avrupa pazarındaki toparlanmanın etkisiyle ihracatta ocaktaki kaybını kapattı. Avrupa'ya ihracatta yılın ilk dört ayında en fazla artış yüzde 130 ile Hollanda’ya oldu. Afrika, Amerika kıtası ve Körfez ülkelerine de ihracat hızlandı.
Aysel Yücel
İhracatta geçtiğimiz yıl tüm zamanların rekorunu kırdıktan sonra ocak ayına yüzde 12 kayıpla başlayan otomotivciler, Avrupa pazarındaki toparlanma ve yeni pazarların etkisiyle bu açığı hızla kapatıyor. Şubat ve mart aylarında ihracatta yüzde 10'unun üzerinde büyüme sağlayan sektör nisanda da yüzde 12'ye yakın artış sağladı. İlk 4 ayın toplamında ise sektör geçen yılın aynı dönemine göre 7.8 oranında büyüme sağlamış oldu. Bu aylarda sektör toplam 7.5 milyar dolarlık ihracata imza attı. Otomotiv ihracatı nisan ayında ise yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11,5 artışla 2 milyar 47 milyon dolar oldu. DÜNYA'ya konuşan OİB Başkanı Sabuncu, "Ocak ayındaki açığı kapattık. Sene sonu yüzde 10 büyüme hedefimizi mayıs sonunda ya da haziranda yakalarız" dedi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, yeni modeller ve yeni pazarların etkisiyle ihracatın hızlandığını belirterek, “Son 4 ayın ihracatı yüzde 8 artışta. Bizim sene sonu hedefimiz yüzde 10. Ocak ayında yüzde 12’lik bir düşüş yaşamıştık. Onu telafi etmeye çalışıyorduk. Telafi ettik sayılır. Mayıs ve haziran aylarından daha umutluyuz. Hedefimize uygun gidiyoruz. Mayıs ve haziran ayında toplamda yüzde 10’u yakalarız. Ondan sonraki aylarda da belki biraz üzerine çıkarız. Bir endişemiz yok. sene sonundan umutluyuz” diye konuştu.
En hızlı büyüme Afrika'da oldu
İhracattaki artışta en büyük etken Avrupa pazarındaki toparlanma olarak görülüyor. Avrupa pazarında en fazla artış Hollanda’ya oldu. Holanda’ya nisan ayında ihracat yüzde 103, yılın ilk 4 ayında ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 131 arttı. Diğer Avrupa ülkelerine bakıldığında sektör ihracatı ilk dört ayda İtalya’ya yüzde 29 Avusturya’ya yüzde 25, Polonya’ya yüzde 25, Almanya’ya yüzde 14, İspanya’ya yüzde ve Fransa’ya yüzde 5 artış sağladı. Başta Afrika ülkeleri olmak üzere yeni pazarlara açılım da bu artışta etkili oldu. 2016'nın ilk dört ayında ihracatın en çok arttığı 10 ülkeden 4’ü Afrika ülkesinden. AB ülkelerindeki çift haneli büyümeye nisan ayında Afrika ülkeleri de dahil oldu. Özellikle Gana’ya nisanda yüksek oranda büyüme gerçekleşti. Afrika’nın yanı sıra Amerika Kıtası ve Körfez ülkelerine artış da dikkat çekici oranlarda. Sabuncu, “Yeni pazarların yanı sıra yeni modeller devreye gidiyor. Yan sanayi yeni işler alıyor” dedi.
İhracatın %66 arttığı İran'a ikinci heyet gönderiliyor
Ambargo’nun kalkmasının ardından hedef pazarlardan biri haline gelen İran’a da ihracat artmaya devam ediyor. İlk 4 ayda ihracat İran’a yaklaşık yüzde 66 oranında arttı. OİB Başkanı Sabuncu, “İran’a gidip geliyoruz. Arada kayıp süre olmuştu. Ambargo sonrası yeniden artış başladı. Eskiden ihracatımız çok daha yüksekti ancak para transferi yapılamadığı için düşüş oldu. Herkes gidip geliyor. Ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Biz de mayıs ayında ikinci kez heyet gönderiyoruz. Ana üreticiler ve yedek parça üreticileri ile görüşülecek. Ülkedeki bütün fırsatları inceleyeceğiz” dedi.
‘Sanayi 4.0 için elimizi çabuk tutmalıyız'
Otomotiv sektörünün en önemli gündem konularından birinin ‘Endüstri 4.0’ olduğunu ifade eden Sabuncu, rekabetçi olabilmek için Türk otomotiv sektörünün bu konuda hızlı davranması gerektiğini söyledi Sabnuncu, “Bilgi, iletişim teknolojileri, makineler ve değer zincirindeki tüm unsurların birbirine bağlı çalıştığı bir üretim modeli olan Sanayi 4.0 Türkiye açısından önemli bir fırsat. Türkiye, 4. Endüstri Devrimi olarak nitelendirilen Sanayi 4.0’da oyuncu değil, oyun kurucu olmalı. Bu dönüşüm için gerekli altyapının bizde fazlasıyla mevcut” diye konuştu.