OSB’lerde 300 adet teknik kolej kurulacak
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, organize sanayi bölgelerinde teknik kolejler kurduracaklarını açıkladı.
Canan SAKARYA
ANKARA - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan bir süredir ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne açılmış olan Üretim Reform Paketi Yasa Taslağı’na sanayicinin nitelikli teknik eleman ihtiyacını karşılamaya dönük yeni maddeler eklenecek.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunulma aşamasına gelen Üretim Reform Paketi Yasa Taslağı’nı gelecek hafta gündemin uygun olması durumunda Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını anlatan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, pakete sanayicinin nitelikli elemen ihtiyacının karşılanmasına dönük yeni düzenlemelerin gireceğini açıkladı. Bu kapsamda YÖK ile görüşme yaptıklarını anlatan Özlü, hem üniversite hem de ortaöğretimde sanayicinin ihtiyacı olan insan kaynağının yetişmesini sağlayacaklarını söyledi.
TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, “Üniversitelerin mühendislik ve teknoloji bölümlerinde okuyan öğrencilerin endüstrinin geliştiği yerlerde organize sanayi bölgelerinde, fabrikalarda belli sürelerle pratik yapması zorunlu hale getirilecek” dedi.
OSB’lerde teknik kolejler kuracağız
Organize sanayi bölgelerinde teknik kolejler kurduracaklarını açıklayan Özlü, bu konuda yürütülecek projenin detayları hakkın şu bilgileri verdi: “Organize Sanayi Bölgelerinde, teknik kolejleri organize sanayi bölgeleri yönetimleri kuracak. OSB yönetimlerine kredi vereceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı öğrenci başına 6 bin 500 TL destek sağlayacak. Ankara Sanayi Odası’nın kurduğu örnek bir okul var. 300 tane teknik kolej kurmayı hedefliyoruz. Bu okullar her OSB’de kurulacak, yönetimleri de yine organize sanayi bölgelerinde olacak. Müfredatı Milli Eğitim Bakanlığı belirleyecek. OSB’ler elektrik, elektronik hangi alanlarda eğitim vermesini istiyorsa ona göre bu okulları belirleyecek.”
Sanayi Gayrimenkul Yatırım AŞ kurulacak
Üretim Reform Paketi Yasa Taslağı’nda sanayiciler ve OSB’lere dönük düzenlemeler yer alıyor. Taslakta başta OSB Kanunu olmak üzere çok sayıda kanunda değişikliğe gidiliyor. Mevcut organize sanayi bölgeleri mevzuatında bulunmayan “Sanayi Gayrimenkul Yatırım Anonim Şirketi (SAGYAŞ)” adı altında yeni bir oluşum öngörülmekte. SAGYAŞ’ın sermayesinin tamamı Hazine’ye ait olacak. Şirket, sanayi parseli arzını artırarak, yatırımcıların yatırım sermayesi ihtiyaçlarını azaltarak farklı finansman yöntemleriyle üst yapılı veya üst yapısız sanayi alanlarına ulaşmasını sağlayacak. Taslakta yer alan diğer bir düzenlemeyle OSB’lerin altyapı yapım işleri ile sanayi sitelerinin üstyapı ve altyapı yapım işlerine KDV muafiyeti getiriliyor. Sanayi işletmecileri hafta sonu ruhsatı almadan çalışabilecek. Mera ve zeytinlik alanlarda sanayileşmenin önü açılacak.