Orta gelir tuzağından çıkışın reçetesi 'Tekno girişimcilik'

Türkiye'nin bir iPhone için 2 ton yaş çay üretmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Erhan Erkut, ucuza üretip pahalıya satılması gerektiğini belirterek, bu durumdan çıkış yolunun 'tekno girişimcilik" olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - KalDer Bursa Şubesi ve Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından bu yıl 15’incisi düzenlenen Kalite ve Başarı Sempozyumu’nun ilk oturumunda bir sunum yapan MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, orta gelir tuzağından çıkışın ve cari açığın kapanmasının reçetesini “tekno girişimcilik” olarak açıkladı.

Eski ekonominin girişimcilik anlayışıyla yeni ekonominin girişimcilik anlayışının birbirinden çok farklı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Erhan Erkut, yeni nesil girişimlerin hızla yükselip hızlı düşüşler yaşadıklarını söyledi. Bir araç filosu olmadan, sadece elindeki veri tabanıyla iş modeli geliştiren UBER uygulamasının değerinin 40 milyar doları aştığını belirten Prof. Dr. Erkut, bugün binlerce kişiyi istihdam eden Tofaş’ın piyasa değerinin 3.8 milyar dolar, Türk Havayolları’nın piyasa değerinin ise 2.5 milyar dolar olduğunu hatırlattı.

Dünyada 1.2 milyar iş olduğunu belirten Prof. Dr. Erhan Erkut, işsizlik oranının yüzde 55 ile 60 arasında olduğunu dile getirdi. Türkiye’de de gerçek işsizliğin yüzde 12’den daha yüksek olduğunu, ancak siyasi sebeplerle gerçek rakamın ifade edilmediğini öne süren Prof. Dr. Erkut, Türkiye’de işsizliğin bulunduğu seviyeyi koruyabilmesi için her yıl 750 bin yeni iş üretilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin cari açıkta dünyada 8’inci sırada bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Erhan Erkut, girişimciliğin gelişmesinin cari açığa olumlu etki yapacağını belirtti. Prof. Dr. Erhan Erkut, “Bir tane Iphone alabilmek için 2 ton yaş çay üretmemiz lazım. Çay, domates, mermer üreterek MR makinesi, Iphone, Ipad satın alarak cari açık kapanmıyor. Cari açığı kapatmak istiyorsan yüksek teknolojili ürün üretmen gerekir. Ucuza üretip pahalıya satman gerekir. Orta gelir tuzağından kurtulmanın yolu da ölçeklenebilir tekno girişimlerdir. Tekno girişimcilik tek çıkış yolumuzdur” dedi.

Prof. Dr. Erhan Erkut