Ölü şirketlerin fişini çekeceğiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı yeni TTK'yı anlattı. "Ekonomik hayatta aktivitesi sona ermiş, ama hukuken var gözüken şirket ve kooperatifler de var. Beyin ölümü gerçekleşmiş ama hala fişi çekilmemişlerin fişini o düzenlemede çekeceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





İSTANBUL - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Ekonomik hayatta aktivitesi sona ermiş, ama hukuken var gözüken şirket ve kooperatifler de var. Bu sorunu çözmek üzere metin hazırladık. Beyin ölümü gerçekleşmiş ama hala fişi çekilmemişlerin fişini o düzenlemede çekeceğiz" dedi.

Yazıcı, Vodafone Türkiye sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist Dergilerinin düzenlediği CEO Club toplantısında yaptığı konuşmada, bazı alanlarda kaygıları giderecek şekilde düzenleme yapmayı planladıklarını belirterek, bunun geri adım olarak düşünülmemesi gerektiğini ve hayatı kolaylaştırmak ve şeffaflığı sağlamak için düzenlemelerin yapılabileceğini kaydetti.

Dünyada çok çetin bir rekabet bulunduğunu ve Türk müteşebbislerin paylarını büyütebilmek için pazar edinemedikleri alanda pazar elde edebilmesi için şeffaf olması gerektiğini ifade eden Yazıcı, şunları söyledi: "Yeni Türk Ticaret Kanunu Türk müteşebbisinin rekabet gücünü arttırmak, şirket yapılarını güçlendirmek, şirket sermayelerini korumak ve denetimleri gözetmek suretiyle sorumluluk yüklenmiş kişiler tarafından yapılıyor olmasını sağlamaktır. Devlet ya da hükümetin görevi, bu alanda hizmeti memnuniyet seviyesine getirmektir. Yasanın bir kaç maddesinde yapılmasını gerekli gördüğümüz düzeltmelerin bu açıdan değerlendirmesini istiyoruz. Geriye dönüş diye bir şey söz konusu değildir. 'Ekonomik suça ekonomik ceza' beylik bir söz. Bu yaptırıma nereden baktığınıza bağlıdır."

Yazıcı, bu kanunun getirdiği kuralların hayata geçirilmesinde tedbirleri aldığını ve bu yaptırımların fiil ile uygun olması gerektiğini anlatarak, "Kanun hükmünde kararname çıkartma yetkimiz kapsamında Kamu Gözetimi ve Muhasebe Standartları Üst Kurulu oluşturuldu. Sermaye şirketi yapılarının denetlenmesine ilişkin standartları düzenlemeyi bu kurul yapacak. Artık, 1 bOcak 2013'ten itibaren sermaye şirketlerinin denetim organı olmayacak. Şirketlerin denetimleri, bağımsız denetim kurumları ve elemanları tarafından yapılacak. İkincil düzenlemeler, şirketlerin sermaye büyüklüğüne göre sınıflandırılacak" şeklinde konuştu.

"Kayıt dışılığın önlenmesi hedefleniyor"

Bakan Yazıcı, ekonomik hayatın en önemli sorunun kayıt dışılık olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Kayıt dışılık ne kadar fazlaysa kayıtlı olanların yükü o kadar artıyor. Bu yasada kayıt dışılık önlenmesi hedefleniyor. Elektronik imkanlar ortaya çıkıyor. Küçük bir aletle dünyayı izliyorsunuz. Şirket genel kurullarının yönetim toplantılarına ortakların elektronik ortamda katılmalarını sağlıyoruz. Şirketlerin kurulmasına yönelik süreçler daha kısa sürede gerçekleşecek. Bugün şirketin ana sözleşmesinde ne ise şirket o alanda ticari faaliyette bulunabilir. Yeni Türk Ticaret Kanunu bu yasağı kaldırıyor. Şirket sözleşmesinde yazılı olmamakla birlikte, diyelim ki bir gayrimenkul ihalesi var, ileriye yönelik olarak taşınmazı satın alınabiliyor. Faaliyet alanını geniş tutmasına gerek kalmayacak. Uzun uzun sektörlerin isimlerini yazmak gereği kalmayacak. Ekonomik olarak değer ifade eden bütün hususlar şirket sermayesi olabilecek." Şirketin işleyişi, genel kurulları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın elemanlarının hazır bulunduğu ortamlarda yapılacağını belirten Yazıcı, özellikle yaptırımların uygulanması açısından Bakanlığın denetleyici elemanlarının son derece önemli olduğunu kaydetti.

Katılımcılardan birinin, "İkincil düzenlemeler ne zaman yapılacak?" sorusu üzerine Yazıcı, "Bu çok teknik bir yasadır. Yapılacak bir değişiklik bütünü bozabilir. Yürürlüğe girmemiş yasada ikincil düzenleme nasıl çıkartacağız? Hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız"dedi. Yazıcı, sektörün sorunlarını çözme konusunda duyarlı bir anlayışa sahip olduklarını belirterek, "Ekonomimize bu kadar güveniyorsak, sizlerin önünü açacağız. Ekonomik hayatta aktivitesi sona ermiş, ama hukuken var gözüken şirket ve kooperatifler de var. Bu sorunu çözmek üzere metin hazırladık. Beyin ölümü gerçekleşmiş ama hala fişi çekilmemişlerin fişini o düzenlemede çekeceğiz" diye konuştu. Gümrüklerde bekleme sürelerinde çok mesafe aldıklarını ifade eden Yazıcı, bu süreleri minimize edeceklerini kaydetti. Yazıcı, gümrük kapılarını modernize ettiklerini anlatarak, "Ambarlı çok sıkışık, Büyükçekmece tarafında yerimiz belli. Küçük çaplı da olsa lojistik merkez yapacağız ve Ambarlı'yı oraya taşıyacağız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir