Norveç'e 50 milyar dolarlık yatırım daveti
ANKARA -Norveç'in küresel emlak piyasasına kanalize edeceği 50 milyar doları Türkiye'ye çekebilmek amacıyla Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı koordinatörlüğünde, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel'in de aralarında bulunduğu heyet Norveç'te temaslarda bulundu.
TOKİ'den yapılan yazılı açıklamada, Norveç'e 50 milyar dolarlık yatırım davetinde bulunulduğu belirtildi. Açıklamaya göre Norveç Petrol Fonu Yatırımlarının, İstanbul emlak piyasasına çekilmesi amacıyla, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya, Özelleştirme İdaresi Grup Başkanı Günden Peker Çınar, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Kıdemli Proje Direktörü Fatih Altunyuva ve Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yatırımcı İlişkileri Genel Müdürü Uğur Güney'in de aralarında bulunduğu heyet 10 – 13 Haziran tarihleri arasında Norveç'te temaslarda bulundu.
Türk heyeti, Norveç Maliye Bakanlığı, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı yetkililerin yanı sıra, Norveç Şirketler Konfederasyonu üyesi firma temsilcileri, Norveç Finans üyesi kuruluş temsilcileri ile de görüşmeler gerçekleştirdi ve Kurum yetkilileri Türkiye ekonomisi ve yatırımları hakkında Norveç yetkililerine sunum yaptı. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, heyetler arası görüşmelerde TOKİ ile İstanbul gayrimenkul piyasası ve potansiyeli hakkında detaylı bilgi verdi.
Üretilen konutların yüzde 85'i sosyal konut
TOKİ olarak öncelikle ihtiyaç sahibi ve alt gelir grubu vatandaşlara, kira öder gibi uzun vadelerde (10 yıl, 15 yıl, 20 yıl) ev sahibi olmalarını sağladıklarını ifade eden Karabel, üretilen konutların yüzde 85'i, yani 493 bininin sosyal konutlardan oluştuğunu bildirdi. Karabel, 2003-2013 yılları arasında toplam 588 bin konut rakamına ulaşıldığını bu rakamın 100 bin nüfusa denk 22 şehir anlamına geldiğini ifade etti. Başbakanın 2011 yılında TOKİ'ye, 2023 yılına kadar ikinci bir 500 bin konut, yani toplamda bir milyon konut üretilmesi hedefi koyduğuna dikkat çeken Ahmet Haluk Karabel, Haziran 2013 tarihi itibari ile 220 bin konutun da planlama aşamasına getirildiğini dile getirdi.
Karabel, TOKİ'nin kamu kuruluşları ile yaptığı protokoller kapsamında, 20 bin derslikli 915 okul, 941 spor salonu, 135 yurt ve pansiyon, 300 hastane ve sağlık ocağı, 483 ticaret merkezi, 470 ibadethane, 13 şehir stadyumu gibi toplamda 4 bin 835 sosyal donatı projesi bulunduğunu açıkladı.
Afetlerden zarar gören yerleşim bölgelerinde de "afet konutları" inşa ettiklerini ve toplam 37 bin afet konutu ürettiğini dile getiren TOKİ Başkanı Karabel, yerel yönetimlerle müşterek başlatılan kentsel yenileme programı kapsamında 222 projede toplam 267 bin 840 konutluk gecekondu dönüşüm çalışmaları projelendirdiğini vurguladı.
İdarenin 10 yıllık toplam yatırım maliyeti 33.2 milyar dolar
TOKİ Başkanı, İdarenin 10 yıllık toplam yatırım maliyetinin 33.2 milyar dolar, aylık giderin ise 300-400 milyon dolar olduğunu anlattı. Bu kaynağı tamamen TOKİ'nin kendisinin ürettiğine ve devlet bütçesinden herhangi bir pay almadığına vurgu yaptı. Türkiye genelinde yaklaşık 20 milyon civarında konut bulunduğunu ifade eden TOKİ Başkanı, yıllık nüfus artışına bağlı olarak da her yıl 500-600 binin üzerinde konut üretilmesi gerektiğini bildirdi. Karabel, "Özel sektörün konut üretimindeki payı yaklaşık yüzde 90 oranındadır. Kamunun konut üretimindeki payı ise yüzde 10 civarındadır." dedi. 2012 yılında kamu ve özel sektör tarafından gerçekleştirilen inşaat yatırımlarının toplamının 70,6 milyar dolar olduğunu söyleyen TOKİ Başkanı, İstanbul'da inşa edilecek Kanal İstanbul, 3. Köprü ve 3. Hava Alanı hakkında bilgi verdi. İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasında 2 adet, Başkent Ankara'nın güneyinde de 500 bin konutluk yeni bir proje başlatılacağını kaydetti. Ayrıca, 2013 baharında, 3 farklı kredi derecelendirme kuruluşunun, Türkiye'nin notunu yükselttiğini bildirdi.