'Normalleşme sürecinin önemli bir göstergesi'
Kalkınma Bakanı Elvan, ağustos ayı enflasyon rakamları için "Ekonominin hızla normalleşme sürecine girdiğinin önemli bir göstergesidir" yorumunda bulundu.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.
Ağustos ayında TÜFE piyasa beklentilerinin oldukça altında gerçekleşerek yüzde 0,29 oranında azaldı. Yıllık TÜFE artış hızı Temmuz ayında yüzde 8,79 iken Ağustos ayında yine beklentilerin üzerinde azalarak yüzde 8,05’e geriledi.
Bakan Elvan bu düşüş için; "Üç aylık artışın ardından TÜFE’nin tekrar azalma eğilimine girmesi hain darbe girişimi sonrası ekonominin hızla normalleşme sürecine girdiğinin önemli bir göstergesidir" dedi.
TÜFE’deki azalmada en önemli etkenlerin, gıda (özellikle sebze-meyve) fiyatlarıyla (yüzde -1,92) giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki (yüzde -4,69) gerileme ve döviz kurunun istikrarlı seyri olduğuna dikkat çeken Elvan, haziran ve temmuz aylarında gıda fiyatlarında kaydedilen yüksek oranlı artışlar sonrasında ağustos ayında bir düzeltme hareketi ve azalma gözlendiğini ifade etti.
Bunun yanı sıra, eğitim-öğretim yılının yaklaşması nedeniyle eğitim harcamalarındaki artışın fiyatlara yansıdığını ve yüzde 2,6 artış kaydedildiğini belirten Elvan, "Eğitim fiyatlarında yıllık artış yüzde 9,18’e yükselmiştir. Diğer taraftan alkollü içecek-tütün fiyatlarında aylık yüzde 3,44 artış olmuştur. Bu iki gösterge enflasyondaki düşüş hızını yavaşlatmıştır" dedi.
YİÜFE Yorumu
Kalkınma Bakanı Elvan, YİÜFE için ise şunları söyledi;
"Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksinde de (YİÜFE) Ağustos ayında yavaşlama söz konusudur. YİÜFE Ağustos ayında yüzde 0,08 oranında artmış, yıllık enflasyon yüzde 3,96’dan yüzde 3,03’e gerilemiştir.
Çekirdek enflasyon göstergeleri olan H ve I Endekslerinde 2016 yılı Şubat ayından itibaren gözlemlenen düşüş eğilimi Ağustos ayında da devam etmiştir. Bu durum Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde faiz oranlarında indirim yapma ihtimalini artırmaktadır.
2016 yılının geri kalanında, Türk Lirasındaki değer kaybının enflasyon üzerindeki gecikmeli etkisinin azalmasıyla çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüş eğiliminin devam edeceği tahmin edilmektedir. Gıda fiyatları artış hızının ise sınırlı kalacağı ve alınan tedbirlerin de etkisiyle gıda fiyatlarının normal seviyelerine yaklaşacağı beklenmektedir. Ayrıca Eylül-Kasım döneminde baz etkisi de TÜFE hareketlerine olumlu yönde yansıyacaktır.
Yılın kalan döneminde döviz kurunun istikrarlı seyri, gıda fiyatları yıllık artış hızının yüzde 8-9 aralığında hareketi, petrol fiyatlarının 40-45 dolar bandında seyri varsayımları altında TÜFE’nin yıl sonu itibariyle yüzde 7,5-8 bandında gerçekleşmesi beklenmektedir.
Hain darbe girişimine, ülkemize yönelik terör tehditlerine, küresel ekonomik durgunluğa ve FED’in uluslararası finans piyasalarında yarattığı belirsizliklere rağmen ekonomimiz sağlam temeller üzerinde yürümeye devam etmektedir."