"Nakit akışı iç piyasayı kilitledi, piyasa bir türlü nefes alamıyor"
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Nakit akışı sorunu iç piyasayı kilitlemiş durumda. Buna borçların ödenememesi ve finans teminindeki güçlük de eklenince piyasa bir türlü nefes alamıyor" dedi. (Beyza Coşkuntürk)
BEYZA COŞKUNTÜRK
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yılın son meclis toplantısında 2019 ile ilgili görüşlerini paylaştı.
Bu yıl Trump-Çin ve AB'deki gelişmeleri yakından izlediklerini ve endişeye kapıldıklarını, 2019 yılında da küresel arenanın daha da karışacağı görüşünde olduğunu ifade eden Yorgancılar, "Bugün Çin, ABD'nin pastasına elini uzattı ve oldukça da başarılı oldu. ABD'nin durup, durup Çin'in eline adeta cetvel ile vurması da bu ticaret akışından. Özellikle de Çin'in teknolojideki hızlı gelişimi, yarı iletkenler ve robotik üretimi konusundaki ABD'nin duyduğu rahatsızlık" dedi.
Yorgancılar, 2019'da negatif beklentilerin hakim olduğunu ifade ederek, "2018'in 3. çeyrek büyüme oranı sert bir inişle yüzde 1,6'ya geriledi. İmalat sanayi ise sadece yüzde 0.6 büyüdü. Yılın tamamı içinse ortalama yüzde 3 bekleniyor. 3. çeyrek hem kurlar açısından hem de belirsizlik açısından karamsar günlerin olduğu bir dönemdi. Ancak, son çeyrek için negatif beklentiyi de hatırlatalım. Negatife gitmek tüm dengelerimizi de bozacak. Sade vatandaşından, sanayicisine kadar herkes nasibini alacak. Nakit akışı sorunu iç piyasayı kilitlemiş durumda. Buna borçların ödenememesi ve finans teminindeki güçlük de eklenince piyasa bir türlü nefes alamıyor" şeklinde konuştu.
Ağustos ayından bu yana en çok kaybı reel sektörde gördüklerini ifade eden Yorgancılar, PMI Nisan ayından bu yana 50 barajının altında seyrediyor. Geldiği seviyeler, 2009 yılından bu yana en kötü seviye. Toparlanıyor muyuz? Acaba dedirten PMI Kasım verisi ise 44.7" ifadesini kullandı.
Yorgancılar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın konkordato ilan eden şirket sayısını 846 olarak açıkladığını hatırlatarak, "2019'a bu sorularla girerken; artan belirsizlik, ödenemeyen borçları jeopolitik riskler ve küresel ekonomideki dengeler/dengesizlikler işlerimizi zorlaştırıyor. Bir daha bunları yaşamamak adına önlemler almak çok daha önemli" değerlendirmesini yaptı.