MÜSİAD’ın endeksinde negatif gelişme

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) bir yılı aşkın süredir hazırlıklarını sürdürdüğü Satınalma Müdürleri Endeksi’nin (SAMEKS) lansmanını yaptı. Ocakta SAMEKS Sanayi Endeksi 1.90 puan ve Hizmetler Endeksi 3.41 puan düşerek, her iki endeks de 50 baz puanın altında çıktı. SAMEKS Hizmetler Endeksi 48.16, Sanayi Endeksi 45.55 ve Toplu Endeks 47.35 olarak gerçekleşti. SAMEKS Sanayi Endeksi, üretim miktarı, yeni sipariş, satın alım, stoklar, tedarikçilerin teslim süresi ve istihdama göre belirlenirken, Hizmetler Endeksi’nde iş hacmi, satın alım, stoklar, tedarikçilerin teslim süresi ve istihdam baz alınarak hesaplanıyor. SAMEKS’te 50 baz puanın altı gelişmelerin negatif seyrettiğini, 50 baz puanın üstü gelişmelerin pozitif seyrettiğini ifade ediyor.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Fethi Çalışır ve Prof. Dr. Fuat Erdal, SAMEKS’in teknik altyapısı ve sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çalışır, SAMEKS’in sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işyerlerinin ekonomik faaliyetlerinin gidişatına dair değerlendirmelerini temel alarak, Türkiye ekonomisindeki gelişmelere ilişkin zamanında ve revizyona gerek duyulmayacak veri aktarımını amaçladığını vurguladı. Çalışır, illerin GSYH içerisindeki paylarının dikkate alınmasıyla MÜSİAD üyesi işyerlerinden ciro payları gibi bilgiler dikkate alınarak 1.100 işletmeyi kapsayan havuzdan en az 500 işletmenin ankete katıldığını söyledi.

SAMEKS önemli bir öncü gösterge olacak

Lansmanda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, “SAMEKS, reel sektörün dinamiklerini zamanında yansıtması açısından ekonomik karar alıcılar, piyasa aktörleri ve iş dünyası için önemli bir öncü gösterge olacaktır” dedi. SAMEKS’in hazırlık çalışmalarının 2012 Ekim’inde başladığı, anket derlemesi, veri analizi ve analiz raporlamasının ise 2013  Ocak ayından itibaren her anket dönemi için yapıldığı belirten Olpak, SAMEKS’in, bir yıllık test aşamasını başarıyla geçtiğini söyledi. Endeksin uzun bir çalışmanın ürünü olduğunu, sanayi ve hizmetler sektörünün önünü görmesi için öncü gösterge olacağını ifade eden Olpak, SAMEKS’in Türkiye’nin reel dinamiklerini büyük ölçüde yansıttığını belirtti. Olpak, SAMEKS’in bu anlamda reel sektörün dinamiklerini zamanında yansıtması açısından ekonomik karar alıcılar, piyasa aktörleri ve iş dünyası için öncü gösterge olacağını vurguladı.

Faiz artırımı haksız yük getirmemeli

Merkez Bankası’nın faiz artırım kararını da değerlendiren Olpak, Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri açısından olumsuz bir tablo olmamasına rağmen, yaşanan bu radikal değişikliği reel sektör olarak doğru bulmadığını söyledi. Faiz artırımının, kredi faizlerine aşırı yansıtılarak iş adamları ve halkın üzerine haksız bir yük getirmesine engel olunması gerektiğini dile getiren Olpak, Türkiye’nin tekrar yüksek faiz, düşük kur sarmalına girmemesini ve daha da kötüsü yüksek kur, yüksek faiz çarpıklığının da yaşanmamasını umduklarını söyledi. Olpak, mümkün olan en kısa zamanda bu faiz artırımını geri alacak adımların atılacağını umduklarını belirterek, şunları söyledi: “Bu aşamada faiz artırımının işletmeler üzerindeki yükünü hafifletmesi için hükümet, KOBİ’leri destekleyecek, istihdamı, yatırımları ve dolayısıyla büyümeyi artıracak ek tedbirleri acilen almalıdır. Herkes,  gelinen aşamadan bu bedeli millet öderken kimlerin hesabına ödeme yapıldığına kafa yormalı.”

Bu konularda ilginizi çekebilir