MÜSİAD’dan yerli oto için BMC ile işbirliği

Bu yıl 17. kez MÜSİAD EXPO’nun kapıları açılacak. 85 ülkedeki üyelerinin gücüyle fuara projelerle hazırlanan MÜSİAD, insansız deniz aracını görücüye çıkartacak. Genel Başkan Abdurahman Kaan, fuar öncesi açıklamalarda bulunarak, MÜSİAD olarak BMC ile yerli oto için iş birliğine gittiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANDAN SEMA CEYLAN

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yerli otomobil için BMC ile işbirliğine gittiklerini açıkladı.

MÜSİAD’ın iki yılda bir düzenlediği Uluslararası Ekonomi Finans ve Ticaret Zirvesi MÜSİ- AD EXPO Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla önümüzdeki Çarşamba günü açılacak. Fuar 24 Kasım’a kadar devam edecek. 140 farklı ülkeden gelen yabancı iş adamları, yatırımcı kurumlar ve devlet adamlarını konuk edecek 17. MÜSİAD EXPO’da, Türkiye, bölge ve dünya ekseninde ekonominin geleceği konuşulacak. MÜSİAD EXPO, uluslararası iş fırsatları sunan bir platform olduğu kadar, bu yıl, üretmek isteyen sanayicinin yüzünü güldürecek somut projelerin de paylaşılacağı bir fikir paylaşım ortamına dönüşüyor. Gayrimenkul Kıymetler Borsası GABORAS, Orta Ölçekli Sanayi Projesi, Karz-I Hasen Sandığı ise bu projelerden bazıları.

MÜSİAD EXPO kapsamında bu yıl, High Tech Port, 22.International Business Forum (IBF) ve 6. Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi (UGİK) programları da eş zamanlı olarak düzenlenecek.

Fuar öncesi gazetecilerle bir araya gelen Başkan Abdurrahman Kaan, “BMC ile yerli oto konusunda çalışma içindeyiz. Orada parçalar belirlendi. Türkiye’de üretilmeyen parçaları burada üreteceğiz. MÜSİAD üyeleri de bunu üretebilecek. İşbirliği içindeyiz” diye konuştu.

MÜSİAD’ın 2009 yılındaki fuarında ilk insansız hava aracının sergilendiğini anlatan Kaan, şimdi de insansız deniz aracını (İDA) görücüye çıkartacaklarını söyledi. Savunma sanayiye yönelik fuarlar düzenlenmezken bu işe başladıklarını anımsatan Kaan, “SAHA İstanbul’u kuran 23 MÜSİAD üyesiydi. Biz 2018’i Afrika yılı ilan etmiştik. Afrika’nın 23 ülkesinde varız, bu rakamı 30’a çıkarmak istiyoruz. Dünyada da 85 ülkede varız. Son olarak Meksika ve Kolombiya temsilciliklerimizi açmıştık. 100 ülkede yer almayı hedefliyoruz. Ayrıca 2019’u da Asya-Pasifik ve Latin yılı ilan ettik” şeklinde konuştu.

Genç MÜSİAD’da yetiştiler, şimdi şube başkanı oldular

Abdurrahman Kaan, MÜSİAD olarak önem verdikleri bir diğer noktanın da genler olduğunu bu nedenle fuarda gençlere yönelik kongrelerinin olacağını belirtti. 16 yıl önce kurulan Genç MÜSİAD’ın MÜSİAD’ın geleceği olduğunu kaydeden Kaan, “16 yıl önceki gençlerimiz şimdi şube başkanlarımız. Konya, Adana, Kayseri başkanlarımız Genç MÜSİAD’tan yetişme” diye konuştu.

Faizsiz yatırım ve iş modelleri üzerinde çalışmalar yürüttüklerini belirten Kaan, pek çok proje geliştirdiklerini belirterek, MÜSİAD EXPO’da lansmanları yapılacak ve sözleşmeleri imzalanacak projeler hakkında bilgi verdi.

EXPO'da açıklanacak projeler

GABORAS: Türkiye merkezli bir gayrimenkul borsası

Gayrimenkul Kıymetleri Borsası AŞ (GABORAS) hakkında bilgi veren Abdurrahman Kaan, “30 Mayıs 2018 tarihinde kurulan borsanın, gayrimenkul sektöründeki büyümenin devam etmesi ve hakkaniyet ölçüsünde tüm paydaşlar için şeffaf, güvenilir, elektronik ve hızlı tek bir ortak platformda toparlanması anlamını taşıyor. GABORAS projesi kapsamında, bugün için gelinen aşamada İslam İş Birliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) üyesi 57 ülke ile MÜSİAD’ın faaliyette olduğu 74 ülkede, Türkiye merkezli gayrimenkul kıymetler borsası kurulması için çalışmalar başlatıldı” dedi. Kaan, bu ülkelerde günde 158 milyon tapu işlemi yapıldığını anımsattı.

Faizsiz konut finansman sistemi: Yapı tasarruf sistemi

Gayrimenkul sektörüne yönelik çalışmalara hız verdiklerinin altını çizen Kaan, Faizsiz Konut Finansman Sistemi ’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sistem hakkında bilgi veren Kaan, “Tüketicinin önceden kararlaştırılmış belirli bir süre mevduat tutması karşılığında konut kredisi veya diğer gayrimenkul kredilerini (iş yeri, tadilat vb.) alma hakkı elde ettiği finansal faaliyet türüdür. Hâli hazırda bu sistemin uygulayıcıları ve aynı zamanda MÜSİAD üyeleri de olan Birevim, Eminevim, Fuzulev gibi firmalarımız bulunmaktadır” dedi.

TOSİ: Orta Ölçekli Sanayi Siteleri Projesi

Kaan, proje hakkında şunları söyledi: “Ülkemizde sanayi işletmeleri, küçük sanayi sitelerinde yani yaklaşık 100-150 metrekarelik alanlarda üretimlerini gerçekleştiriyor. Bu işletmelerin, maddi imkân yetersizliğinden dolayı 3 bin metrekarelik OSB’ler de yer almaları mümkün olmuyor. Fiziki ortam, üretim şartlarını etkiliyor ve üretim miktarları düşük oluyor. Bu projemizin ana çıkış fikri, fiziki şartları iyileştirerek, firmaları büyük hedeflere yönlendirmek oldu. Proje, TOKİ öncülüğünde gerçekleşecek ve bir ‘üretim kampüsü’ şeklinde inşa edilecek.”

Gübre tesisleri: Biyogaz organik ve organomineral gübre tesisleri

Abdurrahman Kaan, MÜSİAD olarak yaygın katılımlı, çok ortaklı, faizsiz finanse edilen Entegre Tarım ve Enerji Projesi (Biyogaz Organik ve Organomineral Gübre Tesisleri) üzerine çalışma başlattıklarını dile getirdi. Proje kapsamında, 81 ilde 81 Biyogaz+Organik Gübre Tesisi kurulacak. Projeyle, hayvan dışkıları, organik atıklar ve tarımsal atıklar kullanılarak, enerji üretilecek, kimyasal gübre kullanımını azalacak. Proje 128 milyon dolarlık doğalgaz ithalatının ve 400 milyon dolarlık kimyasal gübre ithalatının önüne geçerek, 5000 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.

Karz-ı Hasen Sandığı: Üyeler arası sosyal yardımlaşma

Karz-ı Hasen Sandığı’nın, üyeleri, faiz sarmalından korumak ve üyeler arasında yardımlaşma ve dayanışma kültürü oluşturabilmek amacıyla oluşturulduğunu belirten Kaan, “Karz, geri almamak üzere verilen borç anlamına geliyor. Üyeler arası veya vefat eden üyenin eş ve çocukları ile üyeler arasında yardımlaşmayı sağlamak üzere faizsiz bir borçlanma sistemi oluşturan proje aynı zamanda, ihtiyaç sahibi üyelerin veya vefat eden üyelerin eş ve çocuklarına karşılıksız yardım boyutunu da içeriyor “ açıklamalarını yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir