MÜSİAD faizlerde ani düşüş beklemiyor
Faizin düşmesi gerektiğini belirten MÜSİAD Başkanı Olpak, "Türkiye'den bağımsız dışarıdaki ekonomik konjonktüre bakıldığında kademeli bir faiz düşüşü gelecektir" dedi
ANKARA - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Merkez Bankasının uyguladığı mevcut faiz oranlarının düşmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'den bağımsız olarak dışarıdaki ekonomik konjonktüre bakıldığında kademeli bir faiz düşüşü gelecektir" dedi.
Olpak, yatırım ortamı için hiçbir zaman yüksek faizin arzu edilmediğini söyledi.
Merkez Bankasının 28 Ocak'ta yaptığı faiz artışlarının teknik sebepleri olabileceğini dile getiren Olpak, "Bu başka bir şeydir ama bizim faiz artışından memnun olmamız ya da olmamamız başka bir şeydir ki memnun değiliz. Merkez Bankası geçmiş dönemde bir yüksek faiz artışıyla karşı karşıya kaldı. Bundan sonraki süreçte hızlı bir faiz düşüşünü çok kolay görmüyorum. Faizin düşmesi gerektiğini düşünüyoruz ama arttığı oranda tek seferde hızlı bir düşüş olabilir mi? Sanki genel şartlara, Türkiye'den bağımsız, dışarıdaki ekonomik konjonktüre bakıldığında kademeli bir faiz düşüşü gelecektir" değerlendirmesinde bulundu.
"Huzur güven ve istikrarın devamını istiyoruz"
Yerel seçimlere kadarki 3 aylık süreçte ekonomide soğuma tespit etmediklerini anlatan Olpak, 17 Aralık 2013 tarihindeki operasyona bağlı olarak ocak ayında küçük bir tereddüt yaşandığını, buna karşın bu yılın ilk 3 ayında ekonomide yavaşlama olmadığını kaydetti.
Ülkenin kendilerinden daha fazla yatırım ve istihdam istediğini belirten Olpak, "Biz de bunu yapabilmek için ülkede huzur, güven ve istikrarın devamını isteriz. Türk halkı da bu noktada 30 Mart'ta sandık başına gitti ve kendi hür iradesiyle huzur, güven ve istikrarın devamı yönünde oy kullandı" diye konuştu.
"Yeni çalkantı beklemiyoruz"
Yerel seçim sürecinde çalkantılı bir dönem yaşandığını ve MÜSİAD olarak o dönemdeki açıklamalarında da 31 Mart itibarıyla Türkiye'nin yoluna devam edeceğini ifade ettiklerini hatırlatan Olpak, bundan sonraki 2 seçim döneminde büyük bir çalkantı beklemediklerini söyledi.
Türk halkının sandıkta verdiği mesaj doğrultusunda piyasaların da yoluna devam ettiğine işaret eden Olpak, "30 Mart seçimlerinin hemen sonrasında borsa bazında yukarı, döviz bazında aşağı yönlü yaşanan hareketler bunu teyit etti" yorumunu yaptı.
"Parasal genişleme durduğunda..."
Amerikan Merkez Bankasının (Fed) para politikasının bu yıl Türkiye'yi nasıl etkileyeceğine ilişkin de görüşlerini paylaşan Olpak, geçen yıl mayıs ayında açıklanan politika değişikliğinin söz konusu aydan itibaren fiyatlanmaya başladığını belirtti.
Türkiye'nin o zamandan bugüne kadar sürpriz bir gelişme ile karşı karşıya kalmadığına işaret eden Olpak, "Peki tahvil alımı tamamen durdurduğunda ne olacak? gibi sorular geliyor. Fed parasal genişlemeyi 2008 sonrasında piyasada daralma olduğu için başlattı. Şimdi parasal genişlemeyi niye yavaşlatıyor? 'Piyasada normalleşme var. 2008 öncesine bir dönüş var' diyor. 2008 öncesine bir dönüş varsa biz, 2008 öncesinde neleri uyguluyorsak aynısını uygulayarak devam edeceğiz" ifadesini kullandı.