Milyar dolar otel yatırımı sektörü tehdit ediyor
Turizmdeki sıkıntıya rağmen istanbul'da 1.3 milyar dolarlık yeni otel yatırımı yapılıyor. Sektörde, yeni otel yatırımlarının kârlılığı düşürübileceği endişesi var.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) 186 bin yatak kapasitesi bulunan İstanbul'da turizmdeki sıkıntılara rağmen 1.3 milyar dolar tutarında 47 bin yataklık yeni yatırımların sürdüğünü belirterek; aşırı yatak arzının sektörü tehdit eder boyuta ulaştığını açıkladı.
TÜROB'a göre, İstanbul'un yanı sıra Antalya ve Muğla’da yoğunlaşan otel arzı sektördeki kârlılığı düşürürken, oluşturduğu fiyat eksenli rekabetle de kaliteyi olumsuz etkiliyor.
TÜROB'un otel arzına ilişkin açıkladığı araştırma sonuçlarına göre, İstanbul’daki otel yatırımları talebin çok üzerinde artış gösteriyor.
Şu anda İstanbul'da 28 milyon kişiye yetecek yatak kapasitesi bulunuyor. Sıkıntıların bu yıldan çok daha az olduğu 2015'te kapasitenin sadece 10.1 milyonu doldu. Bunun 6.4 milyonunu yabancı turistler oluşturdu. Yani 2015 yılında her 100 yataktan 65'i boş kaldı. Boş kapasitenin sadece oteller açısından yarattığı bir yıllık kayıp 3 milyar doları buldu.
Araştırmaya göre, mevcut durumda 186 bin yatak kapasitesi bulunan ve inşaat maliyeti 4.5 milyar dolar olan İstanbul otellerine, yatırım safhasında bulunan 47 bin yatak da eklendiğinde İstanbul’un toplam yatak kapasitesi 234 bine, inşaat maliyeti ise 5.8 milyar dolara ulaşacak.
'Yatırımlar maliyetini çıkaramıyor'
İstanbul’da talebin çok üzerinde artan otel yatırımlarının konaklama sektöründe fazla kapasite oluşmasına ve otel odalarının atıl kalmasına neden olduğunu vurgulayan TÜROB Başkanı Timur Bayındır, özellikle son 3 yılda kentte "aşırı" düzeyde seyreden yeni otel yatırımlarının düşük talep nedeniyle maliyetlerini çıkaramadığını söyledi.
Ekonomi Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Turizm Yatırım İzleme Kurulu"nu hayata geçirmesi gerektiğini belirten Bayındır, "Bu kurulun, arz-talep dengesine uygun olarak, milli kaynakların daha verimli kullanılması için önemli bir görevi üstleneceğini düşünüyoruz. Dengeli bir yatırım perspektifi geliştirebilmek için, ihtiyaç duyulan yatak kapasitesinin niteliğini de doğru analiz etmek gerekiyor" dedi ve ekledi:
"İstanbul'da 4 ve 5 yıldız ekseninde sıkışan otel stoku, pazarın ihtiyaçlarının tamamına cevap vermemenin yanında mevcut ürünlerin fiyatlandırılmasında da ciddi sorunlara neden oluyor. Kentin ihtiyacının yüksek kapasiteli 5 yıldızlı otellerden ziyade, nitelikli 2, 3 ve 4 yıldızlı oteller olduğu görülüyor."