Mersin'de defne ihracatı başladı

Türkiye'deki defne üretimin yüzde 60'ının karşılandığı Mersin'de, yeni ürünün hasadına başlandı. Fabrikalarda işlenen defne, Almanya, İtalya, İspanya ve Hollanda başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN - Türkiye'deki defne üretiminin yüzde 60'ının karşılandığı kentte yeni ürünün hasadına başlandığı bildirildi.

Fabrikaya, kilogramı 50-60 kuruştan satılıyor

Ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen ve orman köylüsü için önemli gelir kaynağı olan defnenin hasadı, başta Mersin merkezde olmak üzere ilçe ve köylerde devam ediyor. Köylülerin işleme fabrikalarına dalıyla kilogramını 50-60 kuruşa sattığı defne, burada çeşitli işlemlerle ihracata hazır hale getiriliyor.

Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor

Önce kurutma işlemi uygulanan defne daha sonra dalından ayrılıyor ve paketlendikten sonra Almanya, İtalya, İspanya ve Hollanda başta olmak üzere gelen talebe göre çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Hasadı yapılan defnenin tamamı ihraç edilebilir kalitede

Silifke ilçesinde İhracat yapan firmanın işletme müdürü Muhammet Ali Cömert, yaptığı açıklamada, Silifke Orman İşletme Müdürlüğü'nün 13 bin hektar defne sahasında yıllık yararlanılabilecek 8 bin ton defne sürgünü bulunduğunu belirterek, hasadı yapılan defnenin tamamının ihraç edilebilir kalitede olduğunu söyledi.

Dünyada tüketilen defne yaprağının büyük bölümünü Türkiye'nin karşıladığını vurgulayan Cömert, ihracat oranlarının, ürün kalitesiyle artacağını kaydetti.

Defne yaprağının orman köylüsü için önemli gelir kaynağı oluşturduğunu anlatan Cömert, "Silifke'de yapılan üretim uygun iklim koşulları sayesinde çok kaliteli oluyor. İlçedeki üretim alanlardaki düşük nem ve kıraç şartlardan dolayı buranın defnesi diğer üretim alanlarına göre daha kaliteli. Bu yüzden Silifke defnesi daha çok rağbet görmekte" dedi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir