Medikal Oluşum mikrotom bıçağını Türkiye'de üretti

Medikal Oluşum, KGF desteğiyle ‘mikrotom bıçağı’ üretti. Böylece Türkiye dünyada mikrotom bıçağı üreten 4 ülkeden biri oldu. Şirket, ihracat odaklı yeni destek sağlanması halinde yeni bir üretim tesisi kurmaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YEŞİM ARDIÇ

ANKARA - Laboratuvar sarf malzemeleri üretimi gerçekleştiren Medikal Oluşum Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti, KGF desteğiyle Halkbank’tan kullandığı krediyle, daha önceden Türkiye’nin ithal ettiği iki ürünü üretme başarısı gösterdi. Bu üretimle birlikte Türkiye dünyada özellikle patolojik numuneleri kesme gibi işlemlerde kullanılan mikrotom bıçağını üreten 4 ülkeden biri oldu. Şirket, önümüzdeki dönemde ihracat odaklı yeni destek sağlaması halinde yüksek teknolojiye dayalı tamamen ihracata yönelik yeni bir üretim tesisi kurmaya hazırlanıyor.

Medikal Oluşum’un kurulduğu 2000’li yıllarda ithal ve yerli ürünleri satışı gerçekleştirdiğini belirten Genel Koordinatör Osman Başhan, ardından Türkiye’de ilk defa steril ve non-steril idrar bardağı üretimini yaparak o dönemdeki İtalya’dan ve Almanya’dan ithal edilen bu ürünlerin Türkiye pazarındaki en büyük rakibi haline geldiklerini söyledi.

Kuveyt pazarında Avrupalıların rakibi oluyor

Bunun ardından Türkiye’de üretilmeyen plastik laboratuvar sarf malzemelerini üretmeye karar verdiklerini belirten Başhan, OSTİM’de küçük bir yer kiraladıktan sonra plastik enjeksiyon makineleri satın alarak üretime başladıklarını bildirdi. Zamanla ürün gamını genişleterek, plastik ürün sayısını 200’ün üzerine çıkardıkları bilgisini veren Osman Başhan, eş zamanlı olarak metal ve kimyasal üretim tesislerini de harekete geçirdiklerini kaydetti. Şu anda 100’ün üzerinde histokimya alanında ürünleri bulunduğunu vurgulayan Başhan, önümüzdeki dönemde dünyada üreticisi az olan teknolojik ürünlere yönelmeyi öngördüklerini aktardı. Ankara Kalkınma Ajansı ile başlattıkları mikrotom bıçağı üretme projesinde üretim aşamasına geçtiklerini dile getiren Başhan, bundan sonra ürün tanıtımı ve pazarlama faaliyetleri yürüteceklerini belirtti.

İhracat konusunda Orta Asya ve Rusya pazarına ağırlık verdiklerini belirten Başhan, Avrupa’da ise Çin ile yarıştıklarını, kendilerinin her kesime gerek fiyat gerekse kalite yönünden hitap eden bir pozisyonda bulunduklarını vurguladı. Kuveyt’te 1 milyon adet tıbbi atık kovası alımı ihalesine hazırlandıklarını aktaran Başhan, “Bu pazarların tamamını elinde bulunduran Avrupalı üreticilerin karşısına, düşük ücret ve yüksek kaliteye sahip olan ürünlerimizle çıkarak, bu pazarlara hükmetmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Başhan ayrıca Türkiye’de yerli üretime daha fazla destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Formalinli kapları piyasaya sundu

Türkiye’nin gururu olarak nitelendirdikleri mikrotom bıçağı projesinde öngördüklerinden fazla bütçeye ihtiyaç duyulduğu için KGF aracığıyla Halkbank’tan kredi kullandıkları bilgisini veren Başhan, bu destekten ikinci bir projede daha yararlandıklarına değindi. İkinci proje kapsamında “formalinli örnek kapları” ürettiklerini söyleyen Osman Başhan, “Bu iki ürün için Türkiye Halk Bankası’ndan kullandığımız KGF kredisini değerlendirdik. Kullandığımız bu krediler, projelerimize çok büyük bir destek sağladı” dedi. Başhan, formalinin daha önce hastanelerde personeller tarafından plastik kaplara istenilen oranda doldurularak kullanıldığını, ancak bunun insan sağlığına olumsuz etkileri sebebiyle Avrupa’da ürünün fabrikada plastik kaplara doldurulması yönünde bir karar alındığını, Türkiye’de de bir süre önce Sağlık Bakanlığı’nın benzer bir genelge yayınladığını anlattı. Bu genelge üzerine üretim planlaması yaptıklarını söyleyen Osman Başhan, artık önceden doldurulmuş formalinli kapları piyasaya sunduklarını dile getirdi.